Verkeersbesluit voor instellen standplaats Sniepweg

Logo Waddinxveen

1. Aanleiding

Op 19 januari 2016 heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met een nieuwe locatie voor de bevolkingsonderzoeken op de parkeerplaats van de Sniepweg in Waddinxveen. Het bevolkingsonderzoek vindt één keer per twee jaar plaats in de maanden september t/m januari.

 

2 . Vereiste verkeersbesluit

Op grond van artikel 18, eerste lid onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Op grond van de Mandaatregeling Waddinxveen 2014 heeft het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten gemandateerd aan de beleidsadviseur verkeer van de afdeling Ruimte.

Op grond van het bepaalde in artikel 37 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet een verkeersbesluit worden genomen voor de in artikel 34 van het BABW bedoelde tijdelijke plaatsing van verkeerstekens en het uitvoeren van tijdelijke maatregelen, indien de omstandigheden die tot de tijdelijke plaatsing of de tijdelijke maatregelen leiden van langere duur zijn dan vier maanden, dan wel zich regelmatig voordoen.

 

3 . Motivering

Uit het oogpunt van het voorkomen van door het verkeer veroorzaakte hinder en het vrijhouden van een achttal parkeerplaatsen voor het bevolkingsonderzoek, is het gewenst deze parkeerplaatsen één keer per twee jaar gedurende het bevolkingsonderzoek te bestemmen voor het plaatsen van een mobiel onderzoekscentrum. Hieraan liggen de volgende overwegingen ten grondslag:

  • Het college van burgemeester en wethouders heeft op 19 januari 2016 ingestemd met een nieuwe locatie voor het bevolkingsonderzoek op de parkeerplaats van de Sniepweg, omdat met de herinrichting van Groensvoorde hier geen ruimte meer aanwezig is;

  • De gekozen locatie voldoet aan de belangrijkste criteria voor het plaatsen van het mobiele onderzoeks-centrum, zoals bekendheid bij de bevolking met de standplaats, een goede bereikbaarheid, benodigde ruimte (afmeting 18 meter lang en 5 meter breed), ligging nabij een stroombron en nabij openbare toiletvoorziening en tot slot voldoende parkeergelegenheid voor medewerkers en invalide cliënten;

  • De gekozen locatie ligt daarnaast niet volledig in het zicht, waardoor ook rekening wordt gehouden met meldingen hierover van omwonenden in de huidige situatie nabij winkelcentrum Groensvoorde.

  • Op basis van een uitgevoerd parkeerdrukmeting blijkt dat de bezetting op de parkeerplaats van de Sniepweg zowel overdag als in de avond/nachtperiode beperkt is;

  • Voor het plaatsen van het mobiele onderzoekscentrum zijn echter acht aaneengesloten parkeervakken benodigd;

  • Het bevolkingsonderzoek vindt één keer per twee jaar plaats in de maanden september t/m januari;

  • Voor tijdelijke plaatsing of tijdelijke maatregelen met een duur van langer dan 4 maanden is een verkeersbesluit vereist;

  • Volstaan kan worden met het tijdig (één week vooruitlopend aan het onderzoek) plaatsen van tijdelijke borden E04 “Parkeerplaats” en onderbord “bevolkingsonderzoek + periode” ter hoogte van de vrij te houden parkeerplaatsen.

     

4. Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met verkeersadviseur van Politie, eenheid Den Haag, Dienst operationele ondersteuning, afdeling infrastructuur. Hij bracht hierover een positief advies uit.

 

5. Belangenafweging

Het voornemen om op het parkeerterrein bij de Sniepweg een standplaats te faciliteren heeft reeds ter inspraak gelegen gedurende de periode 26 november tot en met 24 december 2015 (4 weken). Er zijn hierop geen inspraakreacties binnengekomen. Het verkeersbesluit is hiervan een uitwerking. Gezien het openbare karakter van de parkeerplaats en de beperkte parkeerdruk zijn er logischerwijs geen nieuwe of andere zwaarwegende belangen welke een uitgebreide voorbereidingsprocedure Awb vereisen. Op basis van de Inspraak- en communicatiever-ordening Waddinxveen, artikel 2, lid 3f wordt besloten af te zien van een uitgebreide voorbereidingsprocedure Awb.

De bekendmaking van de ter inzage legging van het besluit met de daarop betrekking hebbende stukken en de mogelijkheid bezwaar te maken, worden gepubliceerd in de Staatscourant. Tevens wordt het verkeersbesluit gepubliceerd op de gemeentepagina van het Hart van Holland.

 

6. Besluit

Het college van burgemeester en wethouders besluit om op grond van vorenstaande overwegingen het volgende verkeersbesluit te nemen:

 

Het aanwijzen van acht parkeerplaatsen als standplaats ten behoeve van een mobiel onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek, dat één keer per twee jaar in de maanden september t/m januari wordt gehouden, door het tijdig (één week vooruitlopend aan het onderzoek) plaatsen van tijdelijke borden E04 “Parkeerplaats” en onderbord “bevolkingsonderzoek + periode”.

 

Locatie conform de bij dit besluit behorende tekening.

 

Waddinxveen, 23 maart 2016

 

Namens burgemeester en wethouders van Waddinxveen,

de beleidsadviseur verkeer van de afdeling Ruimte,

 

(R. Luimes)

 

N.B.

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kan door iedere belanghebbende tegen dit besluit een bezwaarschrift, binnen zes weken na de datum van bekendmaking van dit besluit, worden ingediend. Dit bezwaarschrift dient gemotiveerd te zijn en worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waddinxveen, Postbus 400, 2740 AK Waddinxveen.

Wanneer een bezwaarschrift is ingediend, kan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank te Den Haag, sector Bestuursrecht, Prins Clauslaan 60, Postbus 20302, 2500 EH DEN HAAG (telefoonnummer (070) 3813111), op een daartoe strekkend verzoek van de indiener van het bezwaarschrift, een voorlopige voorziening treffen, indien de onmiddellijke uitvoering van het besluit voor betrokkene onevenredig met zich meebrengt.

Aan de indiening van laatstgenoemd verzoek zijn kosten verbonden. Nadere informatie kan worden verkregen bij de afdeling Bedrijfsvoering, Juridisch Advies, van de gemeente Waddinxveen (telefoonnummer 14 0182).

U kunt ook digitaal uw beroep- en verzoekschrift indienen bij de genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over DigiD als uw elektronische handtekening. Op de genoemde website treft u de precieze voorwaarden aan.

Van deze maatregel wordt op de gebruikelijke wijze een afkondiging gedaan.

Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan:

  • a.

    de adviseur van Politie, eenheid Den Haag, Dienst operationele ondersteuning, afdeling infrastructuur;

  • b.

    afdeling voorlichting ter publicatie.

Naar boven