Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, in overeenstemming met de Staatssecretaris van Financiën van 30 maart 2016, nr. IenM/BSK-2016/16207, na overleg met de Minister van Economische Zaken, tot wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor de uitvoering van diverse subsidieregelingen en -programma’s en enige andere regelingen en besluiten op het terrein van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu 2015 in verband met de Regeling groenprojecten 2016

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, in overeenstemming met de Staatssecretaris van Financiën en na overleg met de Minister van Economische Zaken,

Gelet op de artikelen 10:3, 10:4, eerste lid, 10:9, eerste lid, en 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht;

Gezien de schriftelijke instemming van de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemende Nederland van het Ministerie van Economische Zaken van 15 februari 2016, kenmerk MD201607INSTHH;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor de uitvoering van diverse subsidieregelingen en -programma’s en enige andere regelingen en besluiten op het terrein van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu 2015 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 7 en het opschrift van de bijlage bij het besluit vervalt: voor de uitvoering van diverse subsidieregelingen en -programma’s en enige andere regelingen en besluiten.

B

Het vijfde gedachtestreepje van onderdeel C – milieu van de bijlage bij het besluit komt te luiden:

  • Regeling groenprojecten 2016.

ARTIKEL II

Het Mandaatbesluit Agentschap NL Regeling groenprojecten 2005 en het Mandaatbesluit Dienst Regelingen Regeling groenprojecten 2010 worden ingetrokken.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop de Regeling groenprojecten 2016 in werking treedt. Indien de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst, wordt uitgegeven na het tijdstip waarop de Regeling groenprojecten 2016 in werking is getreden, treedt het in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, en werkt het terug tot en met het tijdstip waarop de Regeling groenprojecten 2016 in werking is getreden.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit binnen zes weken na de dag, waarop dit is bekendgemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, ter attentie van de Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, sector Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, Postbus 20906, 2500 EX Den Haag. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • a. de naam en het adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een vermelding van de datum en het nummer of het kenmerk van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt; en

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich niet met het besluit kan verenigen.

TOELICHTING

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor de uitvoering van diverse subsidieregelingen en -programma’s en enige andere regelingen en besluiten op het terrein van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu 2015 (hierna: het algemene mandaatbesluit) is gewijzigd in verband met de inwerkingtreding van de Regeling groenprojecten 2016 en de daarmee samenhangende intrekking van de Regeling groenprojecten 2010.

De Regeling groenprojecten 2016 wordt uitgevoerd door de Minister van Infrastructuur en Milieu in overeenstemming met de Minister van Financiën. Door middel van dit wijzigingsbesluit wordt de uitvoering van de Regeling groenprojecten 2016 zowel door de Minister van Infrastructuur en Milieu als door de Minister van Financiën gemandateerd aan Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO.nl). Ook wordt aan RVO.nl volmacht en machtiging verleend om (rechts)handelingen te verrichten in naam van de beide ministers. Dat het onderhavige besluit in overeenstemming met de Minister van Financiën wordt ondertekend, betekent dat die minister de bevoegdheid om met de besluiten van de Minister van Infrastructuur en Milieu in te stemmen, mandateert. Voor projecten met een projectvermogen van meer dan € 25 miljoen geldt daarbij een separate nadere instructie, waarin is vastgelegd dat deze projecten expliciet aan de Minister van Infrastructuur en Milieu en de Minister van Financiën ter nadere goedkeuring voorgelegd dienen te worden. Het overleg met de Minister van Economische Zaken dat in de Regeling groenprojecten 2016 is genoemd, kan RVO.nl voeren op grond van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZ 2015. Zodoende zijn de rollen van de drie ministers verenigd bij RVO.nl en kan hij zelfstandig besluiten nemen, voor zover instructies zich daartegen niet verzetten.

Van de gelegenheid wordt gebruikgemaakt om het Mandaatbesluit Agentschap NL Regeling groenprojecten 2005 en het Mandaatbesluit Dienst Regelingen Regeling groenprojecten 2010 in te trekken. Deze mandaatbesluiten zijn achterhaald door de inwerkingtreding van het algemene mandaatbesluit en de nieuwe Regeling groenprojecten 2016. Per abuis is het Mandaatbesluit Agentschap NL Regeling groenprojecten 2005 niet eerder ingetrokken, ondanks dat de Regeling groenprojecten in 2010 al eerder is ingetrokken. Om het overzicht over de verleende mandaten te bewaren is ervoor gekozen het mandaat te regelen via het algemene mandaatbesluit, waarin de uitvoering van meerdere regeling reeds is gemandateerd aan RVO.nl. Ook is van de gelegenheid gebruikgemaakt om een fout in de citeertitel in artikel 7 en het opschrift van de bijlage bij het algemene mandaatbesluit te herstellen. Per abuis was daar de gehele titel opgenomen, in plaats van de verkorte titel.

Dit wijzigingsbesluit brengt geen administratieve lasten of bedrijfseffecten met zich mee.

Aangezien de exacte datum waarop de Regeling groenprojecten 2016 in werking treedt nog niet bekend is, is ervoor gekozen om in de inwerkingtredingsbepaling op te nemen dat het onderhavige besluit in werking treedt op het tijdstip waarop de Regeling groenprojecten 2016 in werking treedt. Bovendien is erin voorzien dat als de Regeling groenprojecten 2016 eerder in werking treedt dan het moment waarop het onderhavige besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant, het onderhavige besluit zo spoedig mogelijk in werking treedt en terugwerkt tot en met het tijdstip van inwerkingtreding van de Regeling groenprojecten 2016. Zo wordt voorkomen dat RVO.nl geen mandaat heeft, terwijl de Regeling groenprojecten 2016 al wel in werking is getreden.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

Naar boven