ontwerp bestemmingsplan Herichting Bemmelse Waard/ontwerpbesluit Ontgrondingenwet

Logo Lingewaard

Ontwerpbestemmingsplan/ontwerpbesluit Ontgrondingenwet  

Burgemeester en wethouders van Lingewaard en Gedeputeerde Staten van Gelderland maken, gelet op artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening, artikel 7.20 Wet milieubeheer, bekend dat het volgende ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt tezamen met het ontwerpbesluit Ontgrondingenwet:

 

Bestemmingsplan Herinrichting Bemmelse Waard

De gemeente Lingewaard is bezig met de voorbereiding van een nieuw bestemmingsplan voor een aanvullende herinrichting van de Bemmelse Waard. De herinrichting is aanvullend op de maatregelen die in de afgelopen jaren al zijn gericht op natuurontwikkeling en het mogelijk maken (houden) van extensieve vormen van recreatie. De herinrichting wordt gefinancierd vanuit aanvullende ontgronding waarbij bestaande waterplassen met elkaar worden verbonden. Voor de ontgronding is een ontwerpbesluit in het kader van de Ontgrondingenwet opgesteld. Het plangebied ligt tussen de Waaldijk en de rivier de Waal, ten zuiden van de dorpskern van Bemmel.

 

In het ontwerpraadsvoorstel is opgenomen dat geen exploitatieplan zal worden vastgesteld.

 

Het ontwerpbestemmingsplan Herinrichting Bemmelse Waard met bijbehorende stukken wordt op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening voor een ieder met ingang van donderdag 31 maart 2016 gedurende zes weken op de volgende wijzen ter inzage gelegd, beschikbaar gesteld en raadpleegbaar gemaakt. Het ontwerpbesluit Ontgrondingenwet wordt tegelijkertijd ter visie gelegd

 

  • 1.

    Het digitale ontwerpbestemmingsplan kunt u raadplegen op de landelijke website http://www.ruimtelijkeplannen.nl (onder planidentificatienummer NL.IMRO.11705.101-ON01);

  • 2.

    Zowel het digitale als analoge ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit Ontgrondingenwet  ligt ter inzage bij het Klant Contact Centrum van de gemeente Lingewaard aan de Kinkelenburglaan 6 in Bemmel.

  • 3.

    Het ontwerpbesluit Ontgrondingenwet kan ook worden geraadpleegd via www.gelderland.nl/bekendmakingen

    Een ieder die het niet eens is met (onderdelen van) het ontwerpbestemmingsplan kan binnen de termijn van terinzagelegging schriftelijk of mondeling zijn zienswijze kenbaar maken aan de gemeenteraad van Lingewaard, Postbus 15, 6680 AA Bemmel. Degene die een mondelinge zienswijze kenbaar wil maken, kan contact opnemen met dhr. Noppen, team Ruimtelijk Beleid op telefoonnummer (026) 32 60 328 of dhr. J. Bruckwilder, bereikbaar via 026 32 60 144.

     

    Schriftelijke reacties over het ontwerpbesluit Ontgrondingenwet kunnen ook kenbaar worden gemaakt aan de gemeenteraad van Lingewaard. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze over het ontwerpbesluit Ontgrondingenwet kunt u, binnen de gestelde termijn van zes weken, contact opnemen met dhr. G. Pieters, tel. 026-359 9588.

      

MER Herinrichting Bemmelse Waard

Het MER (milieueffectrapport) is een document waarin zo objectief mogelijk is beschreven welke milieueffecten te verwachten zijn wanneer activiteiten die op grond van het bestemmingsplan en het besluit op basis van de Ontgrondingenwet  (al dan niet via een wijziging) mogelijk worden gemaakt, worden gerealiseerd. Het MER Herinrichting Bemmelse Waard is opgesteld als onderbouwing van het bestemmingsplan en van het besluit Ontgrondingenwet.

Het doel van de MER is om de gevolgen van de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden in het buitengebied en van de ontgronding op het milieu in beeld te brengen, zodat het milieubelang een volwaardige plaats kan krijgen in het besluit over de vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit op basis van de Ontgrondingenwet.

 

Het MER is aan de Commissie m.e.r. voorgelegd om te beoordelen of in het MER de essentiële informatie voor aanwezig is. De binnenkomende reacties op het MER worden nagezonden aan de Commissie m.e.r. De Commissie betrekt de reacties in haar advies.

 

Inzage en zienswijzen

Het MER Herinrichting Bemmelse Waard  ligt op grond van artikel 7.30 Wet milieubeheer met ingang van donderdag 31 maart 2016 gedurende 6 weken ter inzage. Een ieder kan gedurende deze termijn zijn/haar mondelinge of schriftelijke zienswijze op dit MER bij de gemeenteraad Postbus 15, 6680 AA Bemmel indienen. Als u mondeling uw zienswijze wilt geven, moet u – ook binnen genoemde termijn – een afspraak maken met dhr. R. Noppen van team Ruimtelijk Beleid, bereikbaar via 026 32 60 328 of de heer J. Bruckwilder, bereikbaar via tel. nr. 026-32 60 144.

In de Wet milieubeheer is bepaald (artikel 7.20), dat zienswijzen op een MER slechts betrekking kunnen hebben op het niet voldoen aan de wettelijke eisen of aan de vastgestelde richtlijnen. Deze richtlijnen maken deel uit van de ter inzage liggende stukken. Verder kunnen zienswijzen zich richten op onvolkomenheden of onjuistheden in het MER.

 

Bemmel, 30 maart 2016

Naar boven