Kennisgeving Gaswinning Oppenhuizen, Ministerie van Economische Zaken

Van vrijdag 25 maart tot en met vrijdag 6 mei 2016 liggen de ontwerpbesluiten ter inzage voor het project gaswinning Oppenhuizen. Iedereen kan reageren op de ontwerpbesluiten met een zienswijze.

Vermilion Energy Netherlands B.V. (hierna: Vermilion) wil gas gaan winnen uit het gasveld bij Oppenhuizen (gemeente Súdwest-Fryslân) en een aardgastransportleiding aanleggen om het gewonnen gas te transporteren via de mijnbouwlocatie Bozum 1 naar de mijnbouwlocatie Ried 2.

Dit voornemen wordt aangeduid als het project gaswinning Oppenhuizen.

Waarom aardgas?

Nederland werkt aan duurzame, veilige en betrouwbare energie tegen een zo laag mogelijke prijs. Op weg naar zo’n duurzame energiehuishouding hebben we aardgas als schoonste fossiele brandstof nodig. Zolang Nederland aardgas nodig heeft, draagt veilige gaswinning tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten in Nederland bij aan onze onafhankelijkheid op het gebied van energievoorziening.

Veiligheid voorop

Gaswinning kan alleen plaatsvinden als de veiligheid voor omwonenden gegarandeerd kan worden. Vooruitlopend op de risicobeoordeling zoals opgenomen in het wetsvoorstel ter wijziging van de Mijnbouwwet heeft Vermilion een seismische risicoanalyse opgenomen in het winningsplan. Staatstoezicht op de Mijnen heeft het winningsplan beoordeeld op veiligheid en zal ook tijdens de gaswinning toezien op een zorgvuldige uitvoering. Het advies van Staatstoezicht op de Mijnen zit bij de stukken die ter inzage liggen.

Aanpassing bestemmingsplannen, overige besluiten en onderliggende stukken

Om dit project mogelijk te maken moeten bestemmingsplannen worden aangepast. Dat gebeurt met een (rijks)inpassingsplan, dat wordt vastgesteld door de ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu.

Daarnaast zijn zestien overige besluiten nodig. Deze besluiten worden gelijktijdig met dezelfde procedure (rijkscoördinatieregeling) voorbereid, onder coördinatie van de Minister van Economische Zaken. Naast het inpassingsplan gaat het om de volgende besluiten: een instemmingsbesluit winningsplan, een instemmingsbesluit meetplan, een omgevingsvergunning milieu en bouwen voor de gaswinningslocatie, een watervergunning voor gaswinningslocatie Oppenhuizen, een revisievergunning (Wabo) voor de aansluiting op Ried, een revisievergunning (Wabo) voor de aansluiting op Bozum, een watervergunning voor de pijpleiding, een spoorwegontheffing, een provinciale ontheffing waterwegen, een provinciale ontheffing wegen, een ontheffing Wet milieubeheer, twee omgevingsvergunningen uitrit aanleggen/veranderen (provinciale wegen) en twee omgevingsvergunningen uitrit aanleggen/veranderen (gemeentelijke wegen).

Daarnaast zijn, zoals opgenomen in het wetsvoorstel ter wijziging van de Mijnbouwwet, de gemeente Súdwest-Fryslân, de provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en de Mijnraad om advies gevraagd op het winningsplan. De hierover uitgebrachte adviezen zitten bij de onderliggende stukken die ter inzage liggen.

U kunt nu reageren op het ontwerpinpassingsplan, alle ontwerpbesluiten en de onderliggende stukken.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van vrijdag 25 maart tot en met vrijdag 6 mei 2016 het ontwerpinpassingsplan, de overige ontwerpbesluiten en de onderliggende stukken inzien op: www.bureau-energieprojecten.nl en tijdens reguliere openingstijden op de volgende locaties:

  • Gemeente Súdwest-Fryslân, Marktstraat 15, Sneek;

  • Provincie Fryslân, Tweebaksmarkt 52, Leeuwarden.

U kunt uw mening geven

In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van het ontwerpinpassingsplan, de overige ontwerpbesluiten en de onderliggende stukken. U kunt hierbij denken aan:

  • Heeft u nog suggesties over de landschappelijke inpassing zoals voorgesteld?

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpbesluiten?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dit toelichten?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van het ontwerpinpassingsplan, de ontwerpbesluiten of de onderliggende stukken u reageert en als u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Het is goed om te weten dat alleen een belanghebbende die op het ontwerp van een besluit een zienswijze heeft ingebracht, later tegen dat besluit beroep kan instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Hoe kunt u reageren?

Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur digitaal. Dat kan via www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Gaswinning Oppenhuizen’. U kunt niet reageren via e-mail.

Per post kan ook: Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt Gaswinning Oppenhuizen, Postbus 248, 2250 AE Voorschoten. Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling worden genomen als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars.

U kunt uw zienswijze mondeling geven bij de inloopbijeenkomst en via Bureau Energieprojecten op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur, T (070) 379 89 79.

Inloopbijeenkomst

U bent op 18 april 2016 van harte welkom op de inloopbijeenkomst. Hier kunt u vragen stellen en informatie krijgen over het project en de procedure. Medewerkers van de betrokken overheden en van Vermilion zijn aanwezig. Ook kunt u tijdens de inloopbijeenkomst uw zienswijze mondeling geven. Er is een notulist aanwezig om uw zienswijze op te schrijven.

De inloopbijeenkomst wordt gehouden op:

  • maandag 18 april 2016, van 16.00 uur tot 20.30 uur. Locatie: Multifunctioneel Centrum It Harspit, P. Walmastrjitte 8-A, Oppenhuizen.

U hoeft zich niet van tevoren aan te melden.

Wat gebeurt hierna?

Bureau Energieprojecten bundelt alle zienswijzen en reacties. Zo snel mogelijk na afloop van de inspraaktermijn kunt u deze downloaden via www.bureau-energieprojecten.nl. De zienswijzen en reacties worden betrokken bij de definitieve besluiten. In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen en reacties in de definitieve besluiten zijn verwerkt.

In de aanloop naar een definitief besluit zal overleg met alle betrokken partijen blijven plaatsvinden. De definitieve besluiten worden naar verwachting in de zomer van 2016 ter inzage gelegd. Hierop staat beroep open. Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl.

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u na het bezoeken van de website vragen? Dan kunt u bellen met het Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Naar boven