Besluit van de Minister van Financiën van 16 maart 2016, 2016/0000022507, directie Financiële Markten, tot wijziging van het Instellings- en mandaatbesluit College Deskundigheid Financiële Dienstverlening Wft in verband met de uitbreiding van de adviestaken van het College en de aanpassing van enkele verwijzingen (Wijziging van het Instellings- en mandaatbesluit College Deskundigheid Financiële Dienstverlening Wft)

De Minister van Financiën,

BESLUIT:

ARTIKEL I

Het Instellings- en mandaatbesluit College Deskundigheid Financiële Dienstverlening Wft wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 3, eerste lid, wordt gewijzigd als volgt:

1. In onderdeel g wordt ‘artikel 11ca, zesde lid’ vervangen door: artikel 11ca, vierde lid.

2. In onderdeel j wordt ‘artikel 11e, derde lid’ vervangen door: artikel 11e, vierde lid.

3. Onder verlettering van onderdeel l tot onderdeel m wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • l. het verlenen van een certificaat als bedoeld in artikel 11, tweede lid, van het besluit aan houders van een diploma of erkenning die gedurende een bepaalde periode vakinhoudelijk betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van examens met betrekking tot de voor hun beroepskwalificaties relevante eindtermen en toetstermen;

4. In onderdeel m (nieuw) wordt ‘EG-beroepskwalificaties’ vervangen door: EU-beroepskwalificaties.

B

In artikel 8, eerste lid, onderdeel e, wordt ‘EG-beroepskwalificaties’ vervangen door: EU-beroepskwalificaties.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 april 2016, met uitzondering van artikel I, onderdelen A, onder 4, en B, dat in werking treedt met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst en dat terugwerkt tot en met 18 januari 2016.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

TOELICHTING

Het Instellings- en mandaatbesluit College Deskundigheid Financiële Dienstverlening Wft (het Instellings- en mandaatbesluit) is gewijzigd in verband met de uitbreiding van de adviestaken van het College en het actualiseren van enkele verwijzingen.

De belangrijkste wijziging is het opnemen van een nieuwe adviestaak voor het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) in artikel 3 van het Instellings- en mandaatbesluit. Het CDFD adviseert desgevraagd of uit eigen beweging of ondersteunt de Minister van Financiën met betrekking tot het verlenen van een certificaat aan diplomahouders (of houders van een erkenning) die gedurende een bepaalde periode vakinhoudelijk betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van examenvragen met betrekking tot de voor hun beroepskwalificaties relevante eind- en toetstermen. Het certificaat geeft een vrijstelling voor het afleggen van het examen inzake permanente educatie (PE) voor de betreffende beroepskwalificatie in die PE-periode. Hiermee wordt gestimuleerd dat klantmedewerkers een bijdrage leveren aan het vakbekwaamheidsbouwwerk. Omdat per 1 januari 2014 examens niet meer ontwikkeld worden door exameninstituten worden dergelijke certificaten door de Minister van Financiën afgegeven. Deze wijziging treedt in werking per 1 april 2016 omdat per die datum de grondslag in artikel 11 van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft is gewijzigd.

Verder is een aantal verwijzingen geactualiseerd. Omdat de citeertitel van de Algemene wet erkenning EG-beroepskwalificaties met de Algemene wet erkenning EU-beroepskwalificaties is gewijzigd, zijn de verwijzingen naar die wet in de artikelen 3 en 8 van het Instellings- en mandaatbesluit daarmee in overeenstemming gebracht. Deze wijziging treedt in werking met ingang van de dag na uitgifte van de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst en werkt terug tot en met 18 januari 2016 omdat de wet met ingang van die datum in werking is getreden. Tot slot is een aantal verwijzingen naar het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft in artikel 3 van het Instellings- en mandaatbesluit geactualiseerd.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Naar boven