Ontwerpverkeersbesluit: gem. Montferland, 's-Heerenberg, uitbreiding parkeerschijfzone

Logo Montferland

Portefeuillehouder: Wethouder Loeff-Hageman

Inleiding

Om het parkeren in ’s-Heerenberg verder te reguleren wordt de parkeerschijfzone uitgebreid met de Villersgengske. Er wordt 73 parkeerplaatsen en 2 algemeen gehandicaptenparkeerplaatsen toegevoegd aan de parkeerschijfzone.

Overwegingen

Krachtens artikel 15 lid 2 van de Wegenverkeerswet 1994 moeten maatregelen op of aan de weg tot het aanbrengen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Het parkeerterrein is op dit moment in eigendom van Ultimo Vastgoed, de eigenaar van het pand. Na realisatie zal het worden overgedragen aan de gemeente. Omdat het terrein wel openbaar toegankelijk is, is de gemeente bevoegd voor het nemen van het verkeersbesluit.

Toepassen van afdeling 3.4 Awb (Uniforme openbare voorbereidingsprocedure)

Maatregel

Het uitbreiden van de parkeerschijfzone te ’s-Heerenberg, door toevoeging van een gedeelte van de Villersgengske. Het betreft het parkeerterrein tussen de Bleek en Villersgengske huisnummer 2. Dit is het parkeerterrein voor de Xenos en het voormalige Coop gebouw.

De uitbreiding van de parkeerschijfzone krijgt dezelfde uitgangspunten als de rest van het centrum. Dit wil zeggen: een maximale parkeerduur van 2 uur in de perioden maandag-vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur en op zaterdag tussen 09.00 en 15.00 uur.

Doelstelling

Met het ontwerpbesluit wordt beoogd:

  • -

    Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • -

    Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

Motivering

De voormalige locatie van de Coop wordt herontwikkeld tot een nieuwe locatie voor onder andere een supermarkt en Action. Op dit moment is er geen parkeerregulering aanwezig. Mede door de ligging aan de rand van de huidige parkeerschijfzone, heeft dit tot gevolg dat een gedeelte van het terrein bezet is door langparkeerders. Om voldoende ruimte voor de bezoekers te creëren is het gewenst het terrein te voorzien van een parkeerschijfzone. Hiermee wordt een maximale parkeerduur van 2 uur ingesteld waardoor de langparkeerders elders moeten parkeren.

Het naastgelegen parkeerterrein De Bleek blijft wel buiten de parkeerschijfzone gelegen en is daarmee een alternatief voor de langparkeerders die nu op Villersgengske staan geparkeerd.

In het voorjaar van 2015 heeft een parkeerduur onderzoek plaats gevonden door Meetel B.v. In dit onderzoek is gekeken naar de bezetting van het parkeerterrein op een dinsdag, vrijdag en zaterdag. Ook is onderzocht of de geparkeerde voertuigen kort of langparkeerders betreffen. Uit dit onderzoek bleek dat er in de huidige situatie een gemiddelde bezetting is van 57% van de 50 parkeerplaatsen. 20% Van de bezoekers staat hier langer dan 2 uur geparkeerd en is daarmee een langparkeerder. Deze groep moet met het instellen van een parkeerschijfzone elders in ’s-Heerenberg parkeren.

Het instellen van de parkeerschijfzone gaat gepaard met de herinrichting van het parkeerterrein. Bij deze herinrichting wordt de capaciteit vergroot van 50 naar 75 parkeerplaatsen.

Belangenafweging

Het parkeren op de Villersgengske, ten opzichte van de ligging van het centrum, leent zich uitstekend voor een bezoek aan het centrum. Ook het belang om voor de supermarkt te kunnen parkeren wordt geprevaleerd boven de vrijheid van het verkeer. Om deze redenen is de afweging gemaakt het langparkeren hier te weren en daarmee de bruikbaarheid van de parkeerplaatsen te waarborgen.

Gehoord

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie.

Besluit

Het college van burgemeester en wethouder van de gemeente Montferland is voornemend tot:

  • 1.

    Het uitbreiden van de parkeerschijfzone in ’s-Heerenberg met een gedeelte van Villersgengske, middels het plaatsen van verkeerstekens E10 en E11, welke de weggebruiker attendeert op het in-en respectievelijk uitrijden van de parkeerschijfzone. De borden worden geplaatst op de volgende locatie:

    a) Villersgengske ter hoogte van kruispunt met de Bleek en Slotlaan;

    b) Villersgengske tussen huisnummer 2 en 7a.

  • 2.

    Het instellen van 2 algemene gehandicaptenparkeerplaatsen op Villersgengske, middels:

    C) Het plaatsen van 2 verkeerstekens E6, op de parkeerplaatsen voor de ingang van het pand.

Genoemde verkeerstekens zijn conform bijlage 1 van het RVV 1990. Eén en ander is overeenkomstig met de afbeelding in de bijlage.

 

Didam, 15 maart 2016

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Montferland

 

Mededelingen

Tegen dit ontwerpbesluit kan binnen twee weken na publicatie een mondelinge of schriftelijke zienswijze worden ingediend.

Bijlage

Situatieschets

Naar boven