Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 15 maart 2016, nr. DGAN-PDJNG/16028054, houdende wijziging van de Regeling tarieven Flora- en faunawet (tarief certificaat muziekinstrumenten)

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 44 nonies van verordening (EG) nr. 865/2006 van de Commissie van 4 mei 2006 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer (Pb L 166), zoals gewijzigd bij verordening (EU) nr. 2015/870 van de Commissie van 5 juni 2015 (PbEU L 142);

Gelet op artikel 78 van de Flora- en faunawet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling tarieven Flora- en faunawet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de omschrijving van het begrip ‘minister’ wordt ‘Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit’ vervangen door: Minister van Economische Zaken.

2. In de omschrijving van het begrip ‘uitvoeringsverordening’ wordt ‘verordening (EG) nr. 1808/2001 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 30 augustus 2001, houdende uitvoeringsbepalingen van verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad van de Europese Unie inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer (PbEG L 250)’ vervangen door: verordening (EG) nr. 865/2006 van de Commissie van 4 mei 2006 houdende uitvoeringsbepalingen van verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer (PbEU L 166).

3. In de omschrijving van het begrip ‘document’ wordt ‘document als bedoeld in artikel 4, onderdelen a tot en met g’ vervangen door: document als bedoeld in artikel 4, onderdelen a tot en met h.

B

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. De onderdelen f en g worden geletterd g en h.

2. Na onderdeel e wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • f. een certificaat als bedoeld in artikel 44 nonies van de uitvoeringsverordening: € 45,–;

3. In onderdeel g (nieuw) wordt ‘een certificaat als bedoeld in artikel 30 van de uitvoeringsverordening’ vervangen door: een certificaat als bedoeld in artikel 60 van de uitvoeringsverordening.

C

In artikel 5, derde lid, wordt ‘bedoeld in artikel 5, derde lid, van de uitvoeringsverordening’ vervangen door: bedoeld in artikel 8, derde lid, van de uitvoeringsverordening.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 15 maart 2016

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

Met deze regeling wordt de vergoeding van kosten vastgesteld die door de Minister van Economische Zaken bij de aanvrager voor de afgifte van muziekinstrumentencertificaten in rekening wordt gebracht.

In sommige muziekinstrumenten zitten producten van beschermde dier- en plantensoorten, zoals ivoor, schildpadschild of beschermd hout, verwerkt.

In artikel 44 nonies van verordening (EG) nr. 865/20061 (hierna te noemen: de uitvoeringsverordening), heeft de Europese Unie specifieke bepalingen opgenomen ter vereenvoudiging van niet-commerciële grensoverschrijdende overbrenging van dergelijke muziekinstrumenten door het afgeven van een muziekinstrumentencertificaat. Met niet-commerciële grensoverschrijdende overbrenging wordt gedoeld op een overbrenging zonder het oogmerk het muziekinstrument als zodanig te verhandelen.

Een muziekinstrumentencertificaat zal voornamelijk gebruikt worden door musici die de instrumenten, waarin producten van beschermde dier- en plantensoorten zijn verwerkt, nodig hebben voor het uitoefenen van hun beroep.

Het primaire doel van het muziekinstrumentencertificaat is om het musici gemakkelijk te maken met hun instrumenten te reizen van en naar het grondgebied van de Europese Unie. Door het invoeren van een muziekinstrumentencertificaat behoeft voor niet-commerciële overbrenging van muziekinstrumenten niet langer gebruik te worden gemaakt van in-/(weder)uitvoervergunningen als bedoeld in artikelen 4 en 5 van verordening (EG) nr. 338/972, dat slechts voor één overbrenging kan worden gebruikt en 1 jaar geldig is. Een muziekinstrumentencertificaat wordt afgegeven voor een periode van 3 jaar en is geldig voor meerdere overbrengingen van een muziekinstrument.

De bepalingen van de uitvoeringsverordening werken rechtstreeks en behoeven geen omzetting meer in nationale regelgeving. De bevoegdheid tot afgifte van CITES-documenten, waaronder een muziekinstrumentencertificaat, is in artikel 17a, eerste lid, van het Besluit vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten bij de Minister van Economische Zaken belegd; de afgifte geschiedt in de praktijk namens de Minister van Economische Zaken door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Op grond van artikel 78 van de Flora- en faunawet wordt een vergoeding van kosten geheven voor onder meer de afgifte van CITES-documenten.

De tarieven zijn vastgesteld in de op dat artikel gebaseerde Regeling tarieven Flora- en faunawet.

De onderhavige wijzigingsregeling voorziet in de vaststelling van een tarief voor de afgifte van een muziekinstrumentencertificaat. Voor de afgifte van een muziekinstrumentencertificaat wordt aan de aanvrager een kostenvergoeding van € 45,– in rekening gebracht. De kosten die gemoeid zijn met de aanvraag van een muziekinstrumentencertificaat worden met de vastgestelde vergoeding van € 45,– slechts gedeeltelijk gedekt. Indien de kosten aan personeel en materiaal bij het verlenen van het certificaat, de gemiddelde benodigde tijd om de aanvraag te beoordelen en het desbetreffende certificaat te produceren volledig doorberekend zouden worden in de vergoeding, zou deze doorberekening in dit geval namelijk leiden tot een onevenredig hoog bedrag. Bij het tarief voor een muziekinstrumentencertificaat is bovendien rekening gehouden met de tarieven die in het buitenland in rekening worden gebracht.

De overige wijzigingen van de Regeling tarieven Flora-en faunawet betreffen een actualisering van de verwijzingen naar de uitvoeringsverordening en de aanduiding van de bevoegde minister.

Het kabinetsbeleid is dat ministeriële regelingen in werking treden op vaste verandermomenten. Van dat uitgangspunt kan worden afgeweken in gevallen waarin de doelgroep van een regeling belang heeft bij een spoedige inwerkingtreding. Bij onderhavige regeling is dat het geval: het muziekinstrumentencertificaat biedt – zoals hiervoor beschreven – voordelen ten opzichte van de reguliere in-(weder)uitvoervergunning en voor het muziekinstrumentencertificaat geldt een lager tarief dan voor een reguliere in-/(weder)uitvoervergunning. In het licht daarvan treedt deze regeling in werking op de dag na publicatie in de Staatscourant.

Deze regeling heeft geen regeldrukeffecten. Leges vallen niet onder de definitie regeldruk en derhalve zal dit geen effect hebben op de regeldruk.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam


X Noot
1

Verordening (EG) nr. 865/2006 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad, wat de handel in in het wild levende dier- en plantensoorten betreft (Pb L 166), zoals gewijzigd bij verordening (EU) nr. 2015/870 van de Commissie van 5 juni 2015 (PbEU L 142).

X Noot
2

Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad van 9 december 1996 inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer (Pb L 61).

Naar boven