Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 10 maart 2016, kenmerk 945990-144854-MEVA, houdende wijziging van de Regeling aanwijzing buitenlandse diploma’s volksgezondheid en de Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties beroepen in de individuele gezondheidszorg

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op:

Richtlijn 2013/55/EU van het Europees Parlement en de Raad van 20 november 2013 tot wijziging van Richtlijn 2005/36/EG betreffende de erkenning van beroepskwalificaties en Verordening (EU) nr. 1024/2012 betreffende de administratieve samenwerking via het Informatiesysteem interne markt (PbEU 2013, L 354)’;

Artikel 33 van de Algemene wet erkenning EG beroepskwalificaties;

en artikel 46 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg.

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling aanwijzing buitenlandse diploma’s volksgezondheid wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 12 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 6. Voor opleidingstitels van arts welke in Spanje zijn afgegeven aan personen die na 1 januari 1986 en niet later dan 31 december 1997 met hun opleiding zijn begonnen is naast de verklaring als bedoeld in het eerste lid een verklaring vereist, waaruit blijkt dat betrokkene een studie van ten minste drie jaar heeft gevolgd welke door de bevoegde autoriteiten is erkend als gelijkwaardig aan de opleiding die leidt tot een vakbekwaamheid als bedoeld in artikel 8.

B

Artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het vierde lid wordt na de zinsnede ‘de opleiding in dat land is gestart voor die datum,’ de zinsnede ingevoegd ‘het ‘‘diplomă de absolvire de asistent medical generalist’’ met een hogere opleiding van korte duur of een hogere opleiding van langere duur, waaruit blijkt dat vóór 1 oktober 2003 met de opleiding is begonnen,’ en wordt de zinsnede ‘tenminste vijf opeenvolgende jaren gedurende de zeven jaar voorafgaand aan de afgifte van de verklaring’ vervangen door: ten minste drie opeenvolgende jaren gedurende de vijf jaar voorafgaand aan de afgifte van de verklaring.

2. Het vijfde lid wordt als volgt gewijzigd:

1. Na ‘in het eerste lid’ vervalt de dubbele punt.

2. Onderdeel a vervalt.

3. In onderdeel b wordt ‘De opleidingstitels’ vervangen door ‘de opleidingstitels’ en vervalt de aanduiding ‘b.’.

C

Artikel 23, vijfde lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Na ‘in het eerste lid’ vervalt de dubbele punt.

2. Onderdeel a vervalt.

3. In onderdeel b wordt ‘De opleidingstitels’ vervangen door ‘de opleidingstitels’ en vervalt de aanduiding ‘b.’.

ARTIKEL II

De Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties beroepen in de individuele gezondheidszorg wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel i, komt te luiden:

i. wet:

Algemene wet erkenning EU-beroepskwalificaties;

B

Artikel 6, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. Voorafgaand aan de eerste dienstverrichting controleert de minister de beroepskwalificaties van de dienstverrichter die een beroep uitoefent waarvoor op grond van artikel 3 of 14 van de Wet BIG een register is ingesteld en de beroepsbeoefenaar niet op grond van titel III, hoofdstuk III, van de richtlijn in aanmerking komt voor erkenning op basis van de coördinatie van de minimumopleidingseisen.

C

In artikel 7 vervalt de zin ‘Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties beroepen in de individuele gezondheidszorg.’

D

Na artikel 7 wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 8

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling erkenning EU-beroepskwalificaties beroepen in de individuele gezondheidszorg.

ARTIKEL III

In artikel 10, eerste lid, onderdeel b, van de Regeling voorschrijfbevoegdheid verpleegkundigen, wordt ‘Algemene wet erkenning EG-beroepskwalificaties’ vervangen door: Algemene wet erkenning EU-beroepskwalificaties.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Onderhavige regeling betreft de implementatie van Richtlijn 2013/55/EU tot wijziging van Richtlijn 2005/36/EG betreffende de erkenning van beroepskwalificaties1.

De wijziging van de Regeling aanwijzing buitenlandse diploma’s volksgezondheid betreft de implementatie van de artikelen 33, 33bis, 37 en 43 van Richtlijn 2005/36/EG. In deze artikelen zijn wijzigingen aangebracht met betrekking tot enkele opleidingstitels van respectievelijk tandarts, arts, verpleegkundigen en verloskundigen, die overeenkomstig artikel 21 van richtlijn 2005/36/ EG voor automatische erkenning in aanmerking komen.

De wijziging van het eerste lid van artikel 6 van de Regeling erkenning EU-beroepskwalificaties (zoals deze na wijziging van de citeertitel luidt) betreft een wijziging in de formulering om te voorkomen dat bepaalde beroepsgroepen buiten de reikwijdte vallen. De lijst van beroepen waarvoor een register is ingesteld op grond van artikel 3 of 14 van de Wet BIG is aan verandering onderhevig. Door te kiezen voor een algemene formulering vallen ook eventueel in de toekomst toe te treden nieuwe beroepen hieronder.

Tenslotte zijn er technische aanpassingen gedaan in de Regeling erkenning EU-beroepskwalificaties beroepen in de individuele gezondheidszorg en de Regeling voorschrijfbevoegdheid verpleegkundigen, waarbij in overeenstemming met richtlijn 2013/55/EU op verschillende plaatsen het begrip ‘EG-beroepskwalificaties’ gewijzigd is in: EU-beroepskwalificaties.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


X Noot
1

Richtlijn 2013/55/EU van het Europees Parlement en de Raad van 20 november 2013 tot wijziging van Richtlijn 2005/36/EG betreffende de erkenning van beroepskwalificaties en Verordening (EU) nr. 1024/2012 betreffende de administratieve samenwerking via het Informatiesysteem interne markt (PbEU 2013, L 354)

Naar boven