Verkeersbesluit vaststellen grenzen bebouwde kom De Falom Dantumadiel

Logo Dantumadiel

Burgemeester en wethouders van de gemeente Dantumadiel;

namens de raad van de gemeente Dantumadiel;

op grond van artikel 20a, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van het delegatiebesluit van de raad van 26 mei 1998, nummer 14, zijn wij bevoegd dit besluit te nemen;

als voorwaarde geldt dat wij de gemeenteraad in kennis stellen van het besluit.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Vereiste van het besluit

Het vaststellen van de grenzen van de bebouwde kom op grond van de wegenverkeerswetgeving heeft tot gevolg dat borden H1 (bebouwde kom) en H2 (einde bebouwde kom) van bijlage 1 van het RVV 1990 worden geplaatst. De plaatsing van deze borden heeft een ander snelheidsregiem tot gevolg. Voor de plaatsing van de borden H1 en H2 is geen verkeersbesluit vereist. Wel dient bij besluitvorming rekening te worden gehouden (artikel 20a WVW 1994 tweede lid) met het bepaalde in artikel 48 van het BABW. Dit bepaalt dat artikel 23 en 24 van ditzelfde BABW van toepassing zijn.

De locatie moet voldoen aan de eisen genoemd in hoofdstuk II, paragraaf 4, van de Uitvoeringsvoorschriften BABW.

Motivering

Vaststellen grens bebouwde kom De Falom .

De reden tot het vaststellen van een bebouwde kom voor De Falom is de gewijzigde verkeerssituatie in verband met de aanleg van de Centrale As. Met de realisatie van de Centrale As wordt de Haadwei afgewaardeerd. Dit houdt in dat de weg minder aantrekkelijk gemaakt wordt voor doorgaand verkeer. Er ontstaat een meer bebouwde kom karakter hetgeen het instellen van de grenzen bebouwde kom mogelijk maakt. De maximum snelheid gaat terug van 80 km/h naar 50 km/h.

Doelstelling

Een grens bebouwde kom is bedoeld om weggebruikers duidelijk te maken dat een aangepast (snelheids)gedrag noodzakelijk is vanwege het binnengaan of verlaten van de bebouwde omgeving.

Uitvoeringsvoorschriften

Ter plaatse van de komgrens is er een zodanige wijziging van wegkenmerken dat het verschil in karakter van de weg voor en na bord H1 of H2 zoveel mogelijk wordt benadrukt. Het bord H2 kan zowel links als rechts van de rijbaan of weg worden geplaatst. Bord H1 en H2 kunnen worden weggelaten langs voetpaden, onverplichte fietspaden en ruiterpaden.

Belangenafweging ( Awb procedure)

Voor De Falom is nog geen bebouwde kom vastgesteld. Met het afwaarderen van de Haadwei ten gevolge van de aanleg van de Centrale As verandert het karakter van de wegomgeving en kunnen voor De Falom bebouwde komgrenzen worden vastgesteld. Hiervoor is overleg gepleegd met zowel dorpsbelang alsmede bewoners.

Op de inloopavond op 16 september 2015 zijn de plannen voorgelegd en toegelicht. Hierop zijn geen reacties met betrekking tot de plaats van de komgrenzen naar voren gekomen.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de verkeerscoördinator Politie Noord-Nederland, Team Noord-Oost Fryslân.

besluiten :

op grond van vorenstaande overwegingen besluiten wij:

  • I.

    het besluit d.d. 24 april 2012 inzake het vaststellen van de grenzen van de bebouwde kommen op grond van de Wegenverkeerswet, in te trekken;

  • II.

    vanwege het vaststellen van een bebouwde kom voor De Falom alle grenzen van de bebouwde kom opnieuw vast te stellen overeenkomstig de omschrijvingen zoals deze zijn vermeld op bijgevoegde bijlage.

Het verkeersbesluit is van kracht en treedt in werking op het moment van publicatie. Publicatie geschiedt in de Staatscourant en de huis-aan-huis editie van de Nieuwe Dockumer Courant en het Nieuwblad van Noordoost Friesland.

Damwâld, maart 2016.

Burgemeester en wethouders voornoemd,

de loco -secretaris, de burgemeester,

E.Wagenaar K.S. Heldoorn

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekend gemaakt, een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen.

Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Dantumadiel, Postbus 22, 9104 ZG Damwâld.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:

  • a)

    de naam en het adres van de indiener

  • b)

    de dagtekening

  • c)

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • d)

    de gronden van het bezwaar.

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit (zie artikel 6:16 van de Awb).

Bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Nederland, Postbus 781, 9700 AT Groningen, kan een verzoek om voorlopige voorziening (waaronder schorsing) worden ingediend. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als het bezwaarschrift is ingediend en onverwijlde spoed, gelet op het betrokken belang, dat vereist. Voor de behandeling van het verzoek wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

Afschriften

Een afschrift van het verkeersbesluit is verzonden aan de politie Friesland.

Naar boven