GECOÖRDINEERDE KENNISGEVING inzake het ontwerpinpassingsplan, de ontwerpbeschikkingen en het MER voor Windpark Spui te Korendijk

Logo Zuid-Holland

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland maken hierbij bekend dat zij op 8 maart 2016 het ontwerp provinciaal inpassingsplan (PIP) Windpark Spui, de ontwerpbeschikkingen en het MER Windpark Spui hebben vastgesteld en vrijgegeven voor tervisielegging in het kader van de gecoördineerde zienswijzeprocedure.

Het inpassingsplan Windpark Spui c.q. de hieronder genoemde beschikkingen voorzien in de planologisch-juridische basis voor het oprichten en in werking hebben van het windpark Spui, bestaande uit 5 windturbines en bijbehorende voorzieningen, gelegen in de gemeente Korendijk, ten zuiden van het Spui nabij de kruising Molendijk/Oudendijk, op de percelen kadastraal bekend gemeente Korendijk, sectienummers C1648 (windturbines 1 en 2), C236 (windturbine 3), C1019 (windturbine 4) en C354 (windturbine 5), voor de verruiming van de toegestane gebruiksmogelijkheden van de bestaande bedrijfswoningen Oudendijk 15 en Spuiweg 3, alsmede voor het uitvoeren van handelingen in een weg(berm) en in een waterstaatswerk of beschermingszone, waarvoor krachtens de Waterwet dan wel de Keur voor waterschap Hollandse Delta 2014 een vergunning nodig is.

Achtergrond

Op 10 december 2014 hebben Provinciale Staten van Zuid-Holland besloten om voor de locatie Spui in de gemeente Korendijk een PIP op te stellen en daarbij tevens de provinciale coördinatieregeling als bedoeld in artikel 3.33, eerste lid, onder b, Wet ruimtelijke ordening (Wro) toe te passen. Dit coördinatiebesluit is op 14 januari 2015 gepubliceerd in het Provinciaal Blad. Het besluit houdt in dat Gedeputeerde Staten de voorbereiding en bekendmaking van het (ontwerp-)PIP coördineren met de voorbereiding en bekendmaking van de overige voor het windpark benodigde beschikkingen.

In 2015 hebben Gedeputeerde Staten en de initiatiefnemer van het windpark Klein-Piershil B.V. gezamenlijk gewerkt aan de totstandkoming van een ontwerpinpassingsplan, de benodigde vergunningaanvragen, inclusief bijbehorende milieueffectrapportage (Combi-MER Windpark Spui) en de overige bijlagen. In verband daarmee hebben Gedeputeerde Staten op 30 november 2015 van Klein-Piershil B.V. de volgende aanvragen ontvangen:

  • 1.

    Een aanvraag omgevingsvergunning op grond van artikel 2.1 en 2.2 van de Wabo;

  • 2.

    Een aanvraag op grond van de Keur voor waterschap Hollandse Delta 2014;

  • 3.

    Een aanvraag voor een watervergunning op grond van artikel 6.5, onder c, Waterwet.

Welke ontwerpbesluiten en bijlagen liggen ter inzage?

Conform het bepaalde in artikel 9f Elektriciteitswet 1998, de artikelen 3.8 juncto 3.33, vierde lid Wro, paragraaf 3.3 van de Wabo en afdeling 3.4 van de Awb, liggen met ingang van donderdag 17 maart tot en met donderdag 28 april 2016 de volgende ontwerpbesluiten en de daarop betrekking hebbende stukken ter inzage:

  • het ontwerp provinciaal inpassingsplan Windpark Spui, d.d. 8 maart 2016;

  • de ontwerp omgevingsvergunning Wabo voor de bouw van 5 windturbines en bijbehorende voorzieningen voor de volgende activiteiten: Bouwen en Milieu;

  • de ontwerp vergunning krachtens de Keur voor waterschap Hollandse Delta 2014 voor het aanbrengen van tijdelijke verhardingen en/of rijplaten voor de bouw van 5 windturbines met de bijbehorende voorzieningen;

  • de ontwerp vergunning ex artikel 6.5, onder c, Waterwet voor het gebruik van een waterstaatswerk of beschermingszone ten behoeve van het bouwen, verbouwen of verwijderen van een bouwwerk of object bij een waterkering en de versnelde afvoer van regenwater door verhard oppervlak;

  • de bijbehorende milieueffectrapportage Windpark Spui, d.d. 8 maart 2016.

Waar liggen de ontwerpbesluiten en bijlagen ter inzage?

Alle genoemde ontwerpbesluiten en de daarop betrekking hebbende stukken zijn te raadplegen en als pdf te downloaden via de provinciale website www.zuid-holland.nl/windenergiekorendijk. Het ontwerp-PIP kan daarnaast ook worden geraadpleegd via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.9928.DOSx2014x0006861IP-OW01 of via de provinciale planviewer: http://ruimtelijkeplannen.zuid-holland.nl/pip-inprocedure/NL.IMRO.9928.DOSx2014x0006861IP-OW01

Daarnaast liggen alle ontwerpbesluiten en de daarbij behorende stukken tijdens openingsuren ook ter inzage bij:

  • het Loket Provincie Zuid-Holland, Zuid-Hollandplein 1, 2596 AW Den Haag;

  • het gemeentehuis Korendijk, Voorstraat 31, 3265 BT Piershil;

  • het gemeentehuis Nissewaard, Raadhuislaan 106, 3201 EL Spijkenisse.

Informeer voor de actuele openingstijden bij de desbetreffende instanties.

Coördinatieregeling en bevoegd gezag

Gelet op het maximaal opgesteld vermogen van de beoogde windturbines zijn Provinciale Staten op grond van artikel 9e Elektriciteitswet 1998 bevoegd gezag voor het vaststellen van een provinciaal inpassingsplan als bedoeld in artikel 3.26 Wro. In verband hiermee zijn op grond van artikel 9f Elektriciteitswet Gedeputeerde Staten het bevoegd gezag voor de in dat artikel bedoelde besluiten, met uitsluiting van het in eerste aanleg bevoegde bestuursorgaan, tenzij dit een bestuursorgaan van het Rijk is. Gedeputeerde Staten zijn in casu bevoegd gezag inzake de aangevraagde vergunningen, met uitzondering van de vergunning op grond van artikel 6.5, onder c, Waterwet, waarvoor het Waterschap Hollandse Delta bevoegd gezag is. Gedeputeerde Staten treden hierbij op als coördinerend bestuursorgaan.

Hoe kunt u zienswijzen indienen?

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan eenieder een zienswijze omtrent het ontwerp-PIP, de ontwerpbesluiten en het MER kenbaar maken bij het bevoegd gezag. U kunt uw zienswijze mailen naar het speciale e-mailadres windenergie@pzh.nl. Vermeld in de onderwerpregel en in de (bijgevoegde) zienswijze het kenmerk DOS 2014-0006861, het document waarop uw zienswijze betrekking heeft en uw naam, adres en overige contactgegevens. Bij het indienen van een zienswijze per e-mail is het niet nodig om ook schriftelijk te reageren!

Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan:

Provincie Zuid-Holland, t.a.v. mevrouw W. Croes

Postbus 90602

2509 LP Den Haag

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kan (tijdig, dat wil zeggen ruim voor het einde van de inzagetermijn) een afspraak worden gemaakt met mevrouw W. Croes via tel. 070 – 441 8160.

Wat gebeurt er verder?

Gelijktijdig met de inzagelegging van de stukken wordt de Commissie voor de milieueffectrapportage gevraagd om een advies uit te brengen over het opgestelde MER. Na afloop van de zienswijzentermijn worden alle zienswijzen in een Nota van Beantwoording samengevat en voorzien van een reactie. Naar aanleiding hiervan wordt beoordeeld of het ontwerp-PIP, de ontwerpbeschikkingen en/of het MER op onderdelen moeten worden aangepast of aangevuld. De ingediende zienswijzen en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage worden, samen met de Nota van Beantwoording en het verslag van het horen van de gemeenteraad inzake het inpassingsplan, door de bevoegde gezagen betrokken bij de besluitvorming over het inpassingsplan en de aangevraagde beschikkingen.

Na deze besluitvorming zullen het inpassingsplan, de verleende beschikkingen, het MER en de daarop betrekking hebbende stukken opnieuw gedurende zes weken ter inzage worden gelegd. Tijdens deze termijn kan alleen een belanghebbende, die tijdig een zienswijze op de ontwerpbesluiten heeft ingebracht, tegen een of meer van deze besluiten beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, tenzij hem redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij dat niet eerder heeft gedaan. Daarbij is van belang dat op deze besluiten artikel 1.1, eerste lid, onder a, van de Crisis- en herstelwet van toepassing is. Dit heeft onder andere consequenties voor de indieningswijze van beroep en wie daartoe gerechtigd zijn. In de latere kennisgeving zal daarover meer worden vermeld.

Meer informatie?

Voor meer informatie over het windpark Spui of de verdere procedure kunt u contact opnemen met de projectleider, mevrouw W. Croes via tel. 070 – 441 8160.

Naar boven