Vaststelling bestemmingsplan “Hoog Dalem, herziening winkeleiland”, besluit tot het niet vaststellen van een exploitatieplan, beeldkwaliteitsplan en besluit hogere geluidgrenswaarden.

Logo Gorinchem

Burgemeester en wethouders van de gemeente Gorinchem maken bekend, op grond van de artikelen 3.8 en 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening en titel 4.3 (artikelen 4:81 - 4:84) van de Algemene wet bestuursrecht, dat de gemeenteraad in zijn vergadering op donderdag 3 maart 2016:

  • 1.

    het bestemmingsplan “Hoog Dalem, herziening winkeleiland”, NL.IMRO.0512.BP2015151-4001 ongewijzigd heeft vastgesteld;

  • 2.

    het besluit om ten behoeve van het bestemmingsplan “Hoog Dalem, herziening winkeleiland” geen exploitatieplan vast te stellen heeft vastgesteld;

  • 3.

    het beeldkwaliteitsplan “Kwaliteitskader woon-winkeleiland Hoog Dalem, Gorinchem” gewijzigd heeft vastgesteld.

 

Verder maken burgemeester en wethouders bekend, op grond van de Wet geluidhinder, dat zij op 2 februari 2016 het besluit hogere geluidgrenswaarden ongewijzigd hebben vastgesteld.

 

Het bestemmingsplan, het besluit tot het niet vaststellen van een exploitatieplan, het beeldkwaliteitsplan en het besluit hogere geluidgrenswaarden liggen met ingang van woensdag 16 maart 2016 tot en met dinsdag 26 april 2016 voor een ieder ter inzage.

Begrenzing en ligging plangebied

Het bestemmingsplan heeft betrekking op het winkeleiland in de woonwijk “Hoog Dalem” en is als volgt globaal begrensd:

  • -

    westzijde: Spijksesteeg;

  • -

    noordzijde: Griendweg;

  • -

    oostzijde: het terrein van de RWZI;

  • -

    zuidzijde: het nog te ontwikkelen maatschappelijk voorzieningengebied van Hoog Dalem.

Inhoud

Het bestemmingsplan voorziet in de realisatie van het winkeleiland in Hoog Dalem, bestaande uit detailhandelsvoorzieningen (inclusief bijbehorende functies als lichte horeca en dienstverlening), eerstelijnsvoorzieningen, appartementen, grondgebonden woningen, zorgwoningen en bijbehorende voorzieningen.

 

De gemeenteraad moet bij het vaststellen van het bestemmingsplan expliciet besluiten om voor dit bestemmingsplan geen exploitatieplan vast te stellen. Het kostenverhaal is namelijk via de grondexploitatie voor Hoog Dalem voldoende verzekerd.

 

Het beeldkwaliteitsplan bevat actuele kwalitatieve stedenbouwkundige richtlijnen waaraan de bebouwing op en inrichting van het winkeleiland moet voldoen, om het gewenste streefbeeld te kunnen bereiken.

 

Het besluit hogere geluidgrenswaarden heeft betrekking op de nieuwe woningen op het winkeleiland, waar de voorkeursgrenswaarde van de Wet geluidhinder wordt overschreden als gevolg van het verkeer op de Spijksesteeg of de Betuwelijn. Voor deze woningen hebben burgemeester en wethouders hogere waarden vastgesteld. De maximale ontheffingswaarde van de Wet geluidhinder wordt niet overschreden.

Ter inzage

Het bestemmingsplan, besluit tot het niet vaststellen van een exploitatieplan, beeldkwaliteitsplan en besluit hogere geluidgrenswaarden liggen vanaf woensdag 16 maart 2016 tot en met dinsdag 26 april 2016 tijdens de openingstijden ter inzage in de informatiehoek van het stadhuis, Stadhuisplein 1 in Gorinchem.

 

Het bestemmingsplan en het besluit tot het niet vaststellen van een exploitatieplan zijn ook digitaal te raadplegen op een landelijke voorziening. Via www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?woonplaats=gorinchem ziet u de ruimtelijke plannen van de gemeente Gorinchem.

Op de gemeentelijke website www.gorinchem.nl/bestemmingsplannen onder de kop Vastgesteld --> Bestemmingsplan “Hoog Dalem, herziening winkeleiland” staat een rechtstreekse link naar het digitale bestemmingsplan en het besluit op de landelijke voorziening.

Beroep

Gedurende de hierboven genoemde periode bestaat de mogelijkheid beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag, tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het besluit tot het niet vaststellen van een exploitatieplan en/of het besluit hogere geluidgrensgrenswaarden. Beroep kan worden ingesteld door:

  • -

    belanghebbenden bij de ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan gewijzigd vastgestelde onderdelen van het bestemmingsplan;

  • -

    belanghebbenden die tijdig een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan bij de gemeenteraad of tegen het ontwerp besluit hogere geluidgrenswaarden bijburgemeester en wethouders kenbaar hebben gemaakt;

  • -

    belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdig een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan bij de gemeenteraad of tegen het ontwerp besluit hogere geluidgrenswaarden bijburgemeester en wethouders kenbaar te maken.

 

De vaststelling van het bestemmingsplan “Hoog Dalem, herziening winkeleiland” met het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen voor dit bestemmingsplan wordt voor de mogelijkheid van beroep aangemerkt als één besluit.

 

Inhoud beroepschrift

 

Het beroepsschrift dient de volgende informatie te bevatten: naam en adres van de indiener, datum, redenen van het beroepsschrift en het plan waarop het beroepsschrift betrekking heeft.

Voorlopige voorziening

Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van het bestemmingsplan en de besluiten niet. Het bestemmingsplan en de besluiten treden in werking de dag na afloop van de beroepstermijn. Om de inwerkingtreding te schorsen dient er een verzoek om voorlopige voorziening bij de Raad van State te worden ingediend. Indien dit verzoek binnen de termijn van zes weken is ingediend, treden het bestemmingsplan en de besluiten niet eerder in werking dan nadat op dat verzoek is beslist.

Geen beroep beeldkwaliteitsplan

Het beeldkwaliteitsplan moet worden aangemerkt als een beleidsregel. Op grond van artikel 8:2 Algemene wet bestuursrecht kan geen bezwaar en/of beroep worden ingediend tegen de vaststelling van een beleidsregel en de inwerkingtreding hiervan.

Crisis- en herstelwet

Op het besluit tot ongewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan “Hoog Dalem, herziening winkeleiland” is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden u aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

 

Gorinchem, dinsdag 15 maart 2016

Naar boven