Tijdelijke verkeersmaatregelenValdijk Prinsenbeek

Logo Breda

DV16VB0510 d.d. 11 maart 2016.

Burgemeester en wethouders van Breda

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

Het Algemeen Mandaatbesluit Breda 2014, vastgesteld door burgemeester en wethouders op 15 juli 2014, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten.

Overwegende:

Dat op grond van het bepaalde in artikel 37 BABW een verkeersbesluit genomen moet worden voor het in artikel 34 van het BABW bedoelde tijdelijk plaatsen van verkeerstekens en het uitvoeren van tijdelijke verkeersmaatregelen, indien de omstandigheden die tot tijdelijke plaatsing of tijdelijke maatregelen leiden van langere duur zijn dan vier maanden.

Uit het oogpunt van:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de wegen

  • Het beschermen van de weggebruikers en passagiers

  • Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade

Is het gewenst om

Tijdelijke verkeersmaatregelen te treffen op de Valdijk, Haverdijk, Loopstraat, Markt, Groenstraat en Schoolstraat in de periode van 9 mei 2016 tot en met 31 oktober 2016. Een en ander zoals weergegeven op de bij dit besluit behorende tekening ‘Valdijk riolering 2015’ met tekeningnummer 297905.

Motivering

In Prinsenbeek moet op de Valdijk en gedeelten van de Haverdijk, Loopstraat, Markt, Groenstraat en Schoolstraat de riolering vervangen worden. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren moeten tijdelijke verkeersmaatregelen geplaatst worden. De tijdelijke verkeersmaatregelen worden geplaatst in de periode van 9 mei 2016 tot en met 31 oktober 2016. In verband met onverwachte omstandigheden kunnen de werkzaamheden uitlopen daarom wordt dit verkeersbesluit voor vier weken langer genomen tot en met 28 november 2016. Er wordt naar gestreefd de werkzaamheden binnen de geplande periode af te ronden.

 

Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren wordt het wegvak waar wordt gewerkt geheel afgesloten voor het verkeer. Het wegvak wordt fysiek afgesloten met hekken en het bord C1, gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, wordt geplaatst. Door een volledige afsluiting van het wegvak waar gewerkt wordt kunnen de werkzaamheden zo snel en efficiënt mogelijk worden uitgevoerd.

Om de hinder van de werkzaamheden zoveel mogelijk te beperken wordt het werk in acht achtereenvolgende fasen uitgevoerd waardoor woningen en bedrijven zoveel mogelijk beperkt wordt. Per fase wordt een omleidingsroute ingesteld. Daarnaast worden in verschillende fasen bushaltes tijdelijk opgeheven of verplaatst, tijdelijk opheffen en/of omdraaien van éénrichtingsverkeer en het tijdelijk instellen van parkeer- en/of stopverboden.

 

De werkzaamheden zullen in de volgende fasen uitgevoerd worden;

Fase 1: Valdijk en Haverdijk. Inclusief het kruispunt met de Peperbos tot inrit ter hoogte van Haverijk 37-39 en een gedeelte van het kruisput Valdijk-Haverdijk.

Fase 2: Gedeelte van kruispunt Valdijk-Haverdijk-Loopstraat. Rijrichting Valdijk-Haverdijk is beschikbaar.

Fase 3: Loopstraat, gedeelte vanaf het kruispunt met de Haverijk tot aan huisnummer 3-19.

Fase 4: Valdijk, gedeelte vanaf het kruispunt met de Haverdijk tot aan huisnummer 4-6B

Fase 5: Valdijk gedeelte ter hoogte van huisnummer 4-6B

Fase 6: Valdijk gedeelte ter hoogte van 2, 2a en 2b.

Fase 7: Kruispunt Valdijk, Groenstraat en Markt.

Fase 8: Kruispunt Groenstraat-Schoolstraat.

Door onvoorziene omstandigheden is het mogelijk dat de fasen in een andere volgorde uitgevoerd worden.

Belangenafweging

De werkzaamheden gaan hinder met zich meebrengen voor omwonenden en bedrijven in de vorm van werkzaamheden op de route naar hun woning of bedrijf. De reistijd naar nabij gelegen woningen en bedrijven zullen door de omleidingen langer zijn. Woningen en bedrijven zullen bereikbaar gehouden worden. Het laatste gedeelte zal te voet afgelegd moeten worden. Belanghebbenden worden via een informatieavond geïnformeerd. Bij aanvang en tijdens de werkzaamheden zal ook gecommuniceerd worden. 

De werkzaamheden aan het riool moeten uitgevoerd worden, het is onmogelijk dit zonder hinder uit te voeren.

 

Door het plaatsen van tijdelijke verkeersmaatregelen kan er efficiënt en veilig worden gewerkt. Zonder het plaatsen van tijdelijke verkeersmaatregelen zullen er verkeersonveiligheid situaties ontstaan. De gemeente heeft daarom het belang van het nemen van de tijdelijke verkeersmaatregelen en het belang van de verkeersveiligheid zwaarder laten wegen dan het belang van omwonenden en bedrijven om met zo min mogelijk hinder de plaats van bestemming te kunnen bereiken. De hinder bestaat uit het mogelijk moeten omrijden om op de plaats van bestemming te komen.

 

Volgens vaste jurisprudentie moeten tijdelijke verkeersmaatregelen worden beschouwd als een normale maatschappelijke ontwikkeling waarmee iedereen kan worden geconfronteerd. De nadelige gevolgen van dergelijke maatregelen mogen echter niet onevenredig zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen belangen. De omleidingsroutes zijn aanvaardbare afstanden omrijden en alle aangelegen panden zullen bereikbaar worden gehouden. De tijdelijke verkeersmaatregelen leiden niet tot onevenredige hinder of overlast voor betrokkenen.

 

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de politie Breda.

Besluiten

  • I.

    Tijdelijke verkeersmaatregelen te treffen op de Valdijk, Haverdijk, Loopstraat, Markt, Groenstraat en Schoolstraat in de periode van 9 mei 2016 tot en met 28 november 2016 in verband met onderhoud aan de riolering. Het wegvak waar gewerkt wordt, wordt fysiek afgesloten en het bord C1, gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, wordt geplaatst. Daarnaast worden in verschillende fasen bushaltes tijdelijk opgeheven of verplaatst, het eenrichtingsverkeer tijdelijk opgeheven en/of omgedraaid en worden er tijdelijk parkeer- en/of stopverboden ingesteld.

  • II.

    Een en ander overeenkomstig tekening de bij dit besluit behorende tekening ‘Valdijk riolering 2015’ met tekeningnummer 297905.

  • III.

    De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op 11 maart 2016.

  •  

 

Breda, 11 maart 2016

 

 

 

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Breda,

namens dezen,

Medewerker beleid & advies

A.Kuijpers.

Ter inzage

Het verkeersbesluit is voor een ieder in te zien via www.officielepublicaties.nl of www.overheid.nl. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij de heer R. van Heijningen via telefoonnummer 14 076.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:

  • a.

    naam en adres

  • b.

    de dagtekening

  • c.

    omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Verkeersbesluit ‘ Tijdelijke verkeersmaatregelen Valdijk Prinsenbeek’.

  • d.

    de gronden van het bezwaar

U wordt verzocht, indien mogelijk, een kopie van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, mee te zenden.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied waar de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft, een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening (waaronder schorsing) indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

Bij dit besluit behorende tekening:

‘Valdijk riolering 2015’ met tekeningnummer 297905

Naar boven