Ontwerpbestemmingsplan Noord/Zuidlijn De Pijp en ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden Wet geluidhinder

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 110c van de Wet geluidhinder het volgende bekend.

Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 7 januari 2016 het ontwerpbestemmingsplan Noord/Zuidlijn De Pijp en het bijbehorende ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden zoals bedoeld in de Wet geluidhinder vrijgegeven voor terinzagelegging.

Ontwerpbestemmingsplan

Het plangebied van het ontwerpbestemmingsplan Noord/Zuidlijn De Pijp wordt globaal begrensd door de Singelgracht aan de noordzijde, de voorgevels van de Ferdinand Bolstraat aan de oostzijde en het Amstelkanaal aan de zuidzijde. Aan de westzijde loopt de plangrens langs de voorgevels van de Ferdinand Bolstraat en het Cornelis Troostplein. Tussen de Gerard Doustraat en de Stadhouderskade maakt een deel van de dwarsstraten (een strook met een breedte van circa 45 meter) eveneens onderdeel uit van het bestemmingsplan. Het toekomstig metrostation is Grootstedelijk Project (GSP) en maakt geen onderdeel uit van het bestemmingsplan. Hierdoor is het plangebied opgesplitst in een noordelijk en een zuidelijk deel.

Achtergrond

Op grond van de actualiseringplicht van de Wet ruimtelijke ordening moet voor het plangebied een nieuw bestemmingsplan worden vastgesteld. Naast het voorzien in een actueel ruimtelijk toetsingskader, voorziet het bestemmingsplan in een inperking van een aantal vigerende functionele en ruimtelijke ontwikkelmogelijkheden:

  • -

    de aanwezige horeca wordt vastgelegd en wordt geen verdere horeca-uitbreiding meer mogelijk gemaakt;

  • -

    voor winkels en andere in de begane grond toegestane functies worden maximum maten en een maximum gevelbreedte van twee panden opgenomen;

  • -

    de vestiging van souvenirwinkels en minisupermarkten wordt aan een maximum verbonden;

  • -

    de vestiging van massagesalons is niet toegestaan;

  • -

    in de openbare ruimte worden niet méér kiosken/staanplaatsen voor detailhandel mogelijk gemaakt dan nu aanwezig zijn en in het noordelijke deel van de Ferdinand Bolstraat zijn terrassen uitgesloten;

  • -

    de mogelijkheden om de binnentuinen die direct achter de bebouwing langs de Ferdinand Bolstraat liggen voor 100% vol te bouwen, worden geschrapt;

  • -

    voor de bebouwing worden de bestaande bouw- en goothoogtes opgenomen.

Op deze wijze wordt een kleinschalig en divers voorzieningenniveau gewaarborgd en een verschraling van het winkelaanbod tegen gegaan, wordt een aantrekkelijk en gevarieerd straatbeeld behouden, wordt een ongewenste toename van de druk op het woon- en leefklimaat tegen gegaan en worden de ruimtelijke kwaliteiten in het plangebied beschermd.

Ontwerpbesluit hogere waarden

De voorkeurswaarden voor geluid voor gebouwen met een woonfuncties en/of waar maatschappelijke dienstverlening is toegestaan zoals aangegeven in de Wet geluidhinder, zullen door het wegverkeersgeluid worden overschreden. Omdat geluid reducerende maatregelen onvoldoende doeltreffend dan wel bezwaarlijk zijn, is het noodzakelijk om hogere waarden vast te stellen.

Terinzagelegging

Het ontwerpbestemmingsplan Noord/Zuidlijn De Pijp met de daarbij behorende stukken en het ontwerpbesluit tot vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder liggen met ingang van woensdag 13 januari 2016 gedurende een termijn van zes weken ter inzage op het volgende adres: stadsdeelkantoor van Stadsdeel Zuid, President Kennedylaan 923, Amsterdam. Het Stadsloket is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur.

Het ontwerpbestemmingsplan Noord/Zuidlijn De Pijp met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.K1303BPSTD-OW01.

Zienswijzen

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan een ieder zijn zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan naar voren brengen bij de gemeenteraad van Amsterdam. Schriftelijke zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan kunnen worden ingebracht bij de gemeenteraad van Amsterdam. Per adres: de directeur van Ruimte & Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kunnen belanghebbenden hun zienswijze over het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarde naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Schriftelijke zienswijzen over het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarde kunnen worden ingebracht bij burgemeester en wethouders van Amsterdam. Per adres: de directeur van Ruimte & Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Voor het indienen van mondelinge zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan en ten aanzien van het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden kan contact worden opgenomen met Ruimte & Duurzaamheid, team Zuid-West, telefoonnummer 14 020.

Amsterdam, 12 januari 2016

burgemeester en wethouders

mr. A.H.P. van Gils

secretaris

mr. E.E. van der Laan

burgemeester

Naar boven