Tracébesluit Nieuwe Sluis Terneuzen, ministerie van Infrastructuur en Milieu

BEKENDMAKING

De minister van Infrastructuur en Milieu heeft in overeenstemming met de staatssecretaris van Economische Zaken op 29 februari 2016 het Tracébesluit Nieuwe Sluis Terneuzen vastgesteld. Het tracébesluit ligt van 14 maart tot en met 25 april 2016 ter inzage op verschillende locaties in de regio.

Aanleiding

Het kanaal Gent – Terneuzen zorgt voor een scheepvaartverbinding tussen Nederland, België en Frankrijk. In het belang van een goede doorstroming van het scheepvaartverkeer tussen de havens van Terneuzen en Gent is een nieuwe, grotere sluis bij Terneuzen noodzakelijk. Vanuit de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie wordt gewerkt aan de voorbereidingen voor de Nieuwe Sluis binnen het huidige sluizencomplex van Terneuzen.

Tracéwetprocedure

Voordat de aanleg van de Nieuwe Sluis kan beginnen, wordt de tracéwetprocedure doorlopen. Deze procedure is te vergelijken met de Vlaamse procedure voor een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). Eerst is het Ontwerptracébesluit Nieuwe Sluis Terneuzen opgesteld en ter inzage gelegd. Dit is in 2015 gebeurd. Hierop zijn tweeëntwintig zienswijzen en zes bestuurlijke reacties binnengekomen. In de Nota van Antwoord staan de reacties daarop uitgeschreven. In het Tracébesluit Nieuwe Sluis Terneuzen staat een gedetailleerde uitwerking van de door de minister gekozen ligging van de sluis en de voorgestelde maatregelen.

Milieueffectrapportage

Naast de tracéwetprocedure, wordt ook de m.e.r.-procedure doorlopen. Het doel hiervan is het milieubelang volwaardig mee te nemen in de besluitvorming. Diverse varianten zijn op hun effecten beoordeeld, voordat de voorkeursvariant van de Nieuwe Sluis is bepaald. Het milieueffectrapport geeft een beschrijving van deze milieueffecten. Gelet op de aanwezigheid van Natura 2000-gebieden is tevens een toetsing aan de Natuurbeschermingswet 1998 uitgevoerd door middel van een passende beoordeling.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerptracébesluit

In het tracébesluit zijn diverse wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van het ontwerptracébesluit. Deze wijzigingen zijn het gevolg van de ingediende zienswijzen en komen voort uit nieuwe inzichten. Hieronder staat een korte samenvatting van de belangrijkste wijzigingen. Meer informatie staat in de Nota van Antwoord.

  • De indeling en het gebruik van de Schependijk is deels gewijzigd en beter weergegeven.

  • Het ontwerp van de dienstenhaven is nader uitgewerkt.

  • De bebouwingsmogelijkheden binnen het sluizencomplex zijn vergroot.

  • Er is meer duidelijkheid over aantallen en gebruik van de wacht- en overnachtingsplaatsen.

  • De term sluisgebonden diensten is gewijzigd in locatiegebonden nautische dienstverleners.

  • Het project Nieuwe Sluis Terneuzen is aangemerkt als prioritair project onder de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) die op 1 juli 2015, na bekendmaking ontwerptracébesluit, in werking is getreden. Het besluit is hierop aangepast.

  • Door de komst van de Nieuwe Sluis wordt het brakke kanaalwater brakker, maar minder snel dan bij het ontwerptracébesluit werd verwacht. In het tracébesluit is een monitoringsverplichting opgenomen om de daadwerkelijke toename te volgen. Is de toename van het chloridegehalte hoger dan verwacht, dan moeten alsnog maatregelen getroffen worden.

  • Met betrekking tot externe veiligheid zijn het groepsrisico en de risicokaart verder aangevuld.

  • Alle tijdelijke werkterreinen zijn binnen de tracébesluitgrenzen opgenomen.

  • De mitigerende maatregel ten aanzien van de Canisvlietse Kreek is aangepast.

Ter inzage

Het Tracébesluit Nieuwe Sluis Terneuzen, de Nota van Antwoord, het milieueffectrapport, de passende beoordeling en alle bijlagen kunnen tussen 14 maart en 25 april 2016 worden ingezien. De documenten staan op de website van de directie Participatie: www.platformparticipatie.nl en op de website van het project: nieuwesluisterneuzen.eu. De documenten liggen ook ter inzage op de volgende locaties:

  • ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1-6, Den Haag;

  • Provincie Zeeland, Abdij 6, 4331 BK Middelburg;

  • Gemeente Terneuzen, Stadhuisplein 1, 4531 GZ Terneuzen;

  • Stad Gent Dienst Milieu en Klimaat, Woodrow Wilsonplein 1 in Gent;

  • Gemeentehuis Zelzate, Grote Markt 1, 9096 Zelzate;

  • Administratief Centrum Gemeentehuis, Fortune de Kokerlaan 11, 9940 Evergem;

  • Rijkswaterstaat Zee en Delta, Poelendaelesingel 18, 4335 JA Middelburg.

Beroep en voorlopige voorziening

Belanghebbenden die een zienswijze op het Ontwerptracébesluit Nieuwe Sluis Terneuzen hebben ingediend, kunnen van 15 maart tot en met 25 april 2016 (zes weken) beroep instellen tegen het tracébesluit door het indienen van een beroepschrift bij de Raad van State. Ditzelfde geldt voor belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze op het ontwerptracébesluit hebben ingediend. Iedereen die beroep instelt, kan ook een verzoek tot voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Raad van State. Een beroepschrift en een verzoek tot voorlopige voorziening kunnen schriftelijk ingediend worden bij: Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het kan ook digitaal via het Digitaal Loket van de Afdeling bestuursrechtspraak: digitaalloket.raadvanstate.nl.

Digitaal beroep instellen is uitsluitend mogelijk voor burgers. Een beroepschrift moet aan bepaalde eisen voldoen. Ook zijn er kosten verbonden aan de gang naar de rechter.

Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • a) naam en adres van de indiener;

  • b) dagtekening;

  • c) vermelding van de datum en het nummer of kenmerk van het besluit waartegen het beroepschrift zich richt;

  • d) redenen (gronden) voor het beroep;

  • e) handtekening: het beroepschrift moet worden ondertekend;

  • f) zo mogelijk dient tevens een kopie te worden toegevoegd van het besluit waarop het geschil betrekking heeft.

Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. Voor particulieren is dit vastgesteld op € 168 en voor niet-natuurlijke personen op € 334. Over de wijze waarop en binnen welke termijn u dit dient te betalen, krijgt u, na indiening van het beroep, bericht van de griffie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Op dit besluit is hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke zijn beroepsgronden zijn. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen deze gronden niet meer worden aangevuld. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Meer informatie

Meer informatie over Nieuwe Sluis Terneuzen staat op nieuwesluisterneuzen.eu. Met vragen kunt u bellen naar +31 (0) 164 212 800 of +31 (0) 88 246 18 39 of mailen naar nieuwesluisterneuzen@vnsc.eu. Meer informatie over de procedure staat op www.platformparticipatie.nl. Met vragen daarover kunt u bellen naar +31 (0) 70 456 89 99.

Naar boven