Bestemmingsplan ’ Noordoosthoek Hoornse Meer’

Logo Groningen

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad op 24 februari 2016 onder nummer 8b het bestemmingsplan Noordoosthoek Hoornse Meer heeft vastgesteld. Dit bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied dat globaal wordt begrensd door het recreatiegebied langs de Onlandsedijk aan de noordkant; de Hoornsedijk langs het Noord-Willemskanaal aan de oostkant; het Hoornse Meer aan de zuidkant; de woonwijk Hoornse Meer aan de westkant.

Het plan voorziet in een terras nabij de waterkant en een paviljoen in/aan het water ten behoeve van recreatieve gebruikers, omwonenden en gasten van het Hampshirehotel. Voorts voorziet het plan in hoofdzaak in aanlegsteigers, alsmede een verbetering van de natuurwaarden.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad wijzigingen in het plan aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat van 20 augustus tot en met 30 september 2015 ter inzage heeft gelegen. Het betreft:

  • het opnemen van:

    * een nadere onderbouwing inzake het doel van het Hampshirehotel en de doorbraak Gasthuisland (paragraaf 1.1) en verduidelijking van de parkeerbalans (paragraaf 3.6) en de geprojecteerde steigers (paragraaf 4.5.1/lid 6.1);

    * de conclusie inzake de duurzaamheidsladder (par. 4.1) en toevoeging van de toets in de bijlage (bijlage 9);

    * de motivering voor de ontheffing van de Provinciale Omgevingsverordening (paragraaf 2.2) en toevoeging van de ontheffing in de bijlage (bijlage 8);

    * de boomeffectanalyse (BEA) in een afzonderlijk bijgevoegde bijlage en overeenkomstige aanpassingen in de toelichting, alsmede aanscherping van de natuurcompensatieregeling en vergroting van het plangebied naar het zuiden (par.4.3, artikel 6, bijlage 1 bij de regels, de verbeelding);

    * een regeling van sport- en spelvoorzieningen (artikel 5);

  • correcties inzake de bestaande situatie met betrekking tot het toegestane autoverkeer op de Hoornsedijk en de situering van de cirkelvormige parkeerplaats (par. 3.6 en 4.4).

  • het toevoegen van de conclusie inzake de Natura-2000gebieden (par. 4.3);

  • actualisering van hoofdstuk 7 inzake de exploitatie-overeenkomst;

  • een correctie: de verkeersaantrekkende werking wordt geschat op circa 988 motorvoertuigbewegingen per etmaal (par.3.6);

  • ondergeschikte wijzigingen:

    - Verduidelijking: er komt geen nieuw terras, maar het bestaande terras wordt uitgebreid.

    - Het beeldkwaliteitsplan wordt niet meer vermeld in de tekst, omdat een dergelijk plan formeel geen deel uitmaakt van het bestemmingsplan.

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt, met de daarop betrekking hebbende stukken, met ingang van 10 maart tot en met 20 april 2016 ter inzage bij het gemeentelijk Loket Bouwen en Wonen, Harm Buiterplein 1, op werkdagen van 9.00 uur tot 13.00 uur, vanaf 14.00 t/m 17.00 uur uitsluitend op afspraak.

Exemplaren van het vastgestelde bestemmingsplan en de daarop betrekking hebbende stukken zijn op

aanvraag tegen betaling op bovenvermeld adres verkrijgbaar.

U kunt het bestemmingsplan ook inzien op gemeente.groningen.nl/projecten-en-bestemmingsplannen. Het identificatienummer is NL.IMRO.0014.BP545NOhoekHoornM-vg01. Door te zoeken op ‘bestemmingsplan Noordoosthoek Hoornse Meer’ komt u bij de pdf-bestanden van het plan (‘papieren versie’). U kunt ook doorklikken naar de interactieve bestemmingsplannenkaart.

Deze kaart vindt u ook op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

De digitale planbestanden zijn te vinden op plannen.groningen.nl/ro-online/plannen.

Van 10 maart tot en met 20 april 2016 kan een belanghebbende beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen. Een beroep wordt ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Beroep tegen de vaststelling van het bestemmingsplan kan uitsluitend worden ingesteld door een belanghebbende:

  • -

    die tijdig bij de gemeenteraad zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan naar voren heeft gebracht;

  • -

    aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht;

  • -

    die bezwaar heeft tegen de wijzigingen, die bij de vaststelling ten opzichte van het ontwerp-bestemmingsplan zijn aangebracht.

Wie tijdig beroep heeft ingesteld kan ook om een voorlopige voorziening verzoeken. Indien dit verzoek gedurende de beroepstermijn wordt ingediend, schort dit de werking van het bestemmingsplan op totdat op het verzoek is beslist. Het beroepschrift dient te worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage; het verzoek om voorlopige voorziening aan de voorzitter van deze Afdeling, onder hetzelfde adres.

Gemeente Groningen, 9 maart 2016

Naar boven