Besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie in overeenstemming met de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Minister van Buitenlandse Zaken van 1 januari 2016, nr.712650, houdende wijziging van het instellingsbesluit USAR.nl

De Minister van Veiligheid en Justitie,

handelend in overeenstemming met de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Minister van Buitenlandse Zaken;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1

a. INSARAG:

International Search and Rescue Advisory Group, waarvan het secretariaat valt onder de Field Coordination Support Section van de Emergency Service Branch van het Office for the coordination of Humanitarian Affairs van de Verenigde Naties;

b. Richtlijn:

INSARAG Guidelines and Methodology, vastgesteld op grond van de resolutie van de algemene Vergadering van de Verenigde Naties 57/170 van 16 december 2002 met betrekking tot Strengthening the effectiveness and coordination of International urban search and rescue assistance;

c. EU Voluntary Pool:

Voluntary pool van het European Civil Protection Mechanism als bedoeld in hoofdstuk 5 van de Commission implementing decision van 16 October 2014 (2014/762/EU) laying down rules for the implementation of Decision No 1313/2013/EU of the European Parliament and of the Council on a Union Civil Protection Mechanism and repealing Commission Decisions 2004/277/EC, Euratom and 2007/606/EC, Euratom;

d. HUSAR:

Heavy Urban Search and Rescue team als bedoeld in E 7.3 van de Richtlijn;

e. TAST:

Technical Assistance Support Team als bedoeld in hoofdstuk 4 van de Commission implementing decision van 16 October 2014 (2014/762/EU) laying down rules for the implementation of Decision No 1313/2013/EU of the European Parliament and of the Council on a Union Civil Protection Mechanism and repealing Commission Decisions 2004/277/EC, Euratom and 2007/606/EC, Euratom;

f. IFV:

Instituut Fysieke Veiligheid als bedoeld in artikel 66 van de Wet veiligheidsregio’s;

g. Veiligheidsregio:

veiligheidsregio als bedoeld in artikel 1 van de Wet veiligheidsregio’s;

h. Ramp:

ramp als bedoeld in artikel 1 van de Wet veiligheidsregio’s;

i. Minister:

Minister van Veiligheid en Justitie;

j. USAR.NL:

Urban Search and Rescue Nederland.

ARTIKEL II

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2

  • 1. Er is een USAR.NL.

  • 2. USAR.NL heeft tot taak:

    • a. Het verlenen van hulp in het land Nederland na een ramp waarbij mensen of dieren zijn ingesloten of bedolven.

    • b. Het na een ramp in het land Nederland opsporen, redden of in veiligheid brengen van ingesloten of bedolven mensen of dieren.

  • 3. In de in artikel 6 van dit besluit bedoelde gevallen kan USAR.NL ook buiten het land Nederland worden ingezet.

  • 4. USAR.NL voldoet aan de kwalificatie HUSAR en TAST en maakt als zodanig onderdeel uit van de EU Voluntary Pool.

ARTIKEL III

Artikel 3, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. De landelijk commandant USAR.NL is verantwoordelijk voor het op niveau houden van de operationele capaciteit, de inzetbaarheid en de gereed stelling van USAR.NL en heeft de leiding bij een inzet.

ARTIKEL IV

Artikel 4, derde lid, komt te luiden:

  • 3. De directeur Weerbaarheidsverhoging van het Ministerie van Veiligheid en Justitie is focal point voor de INSARAG. Hij kan deze bevoegdheid mandateren aan de landelijk commandant USAR.NL en door hem aangewezen medewerkers van USAR.NL.

ARTIKEL V

Artikel 8, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. Er is een Stuurgroep USAR.NL die de Minister en het bestuur van het IFV adviseert over beleid en beheer inzake USAR.NL.

ARTIKEL VI

Dit besluit treedt in werking 2 dagen na de dag waarop dit besluit in de Staatscourant wordt geplaatst en werkt terug tot 1 januari 2016. Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Veiligheid en Justitie, namens deze, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid,

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Minister van Buitenlandse Zaken, Namens dezen, De Secretaris-Generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken,

TOELICHTING

Algemeen

Het Nederlandse Urban Search and Rescue team (hierna: USAR.NL) is in 2003 opgericht mede naar aanleiding van de aardbeving in Turkije (1999) en de vuurwerkramp in Enschede (2000). In het Kabinetsstandpunt Vuurwerk Enschede (Kamerstukken II, 27157) is onder meer als actiepunt opgenomen dat er een bijstandseenheid voor opsporing en redding wordt opgericht, die zowel in binnen- als het buitenland inzetbaar is.

USAR.NL is opgezet in overeenstemming met de internationale richtlijnen die naar aanleiding van VN-resolutie 57/150 van 16 december 2002 ‘Strengthening the Effectiveness and Coordination of International Search and Rescue Assistance’ zijn ontwikkeld.

De International Search and Rescue Advisory Group (hierna: INSARAG) van de Verenigde Naties heeft USAR.NL geaccrediteerd als een ‘heavy’ team, één van de vijf USAR teams in Europa.

Op 17 oktober 2014 heeft DG ECHO mr.Sorensen (The European Commission's Humanitarian aid and Civil Protection department) van de Europese Commissie de DG’s civiele bescherming van de aan de EU Civil Protection Mechanism verbonden landen per brief verzocht benodigde en in de betrokken landen beschikbare capaciteiten aan de Volutary Pool te committeren. USAR.NL is daarop aangemeld bij EU Voluntary pool als zijnde Heavy USAR module (HUSAR) en Technical Assistance Support Team (TAST).

Met deze wijziging van het instellingsbesluit USAR.NL wordt bovengenoemde ontwikkeling in het besluit opgenomen alsmede enkele kleine beleidsmatige en technische aanpassingen.

Artikelsgewijs

ARTIKEL I

Op 17 december 2013 is door de Europese Raad en het Europese Parlement het Besluit 1313/2013 inzake het EU Civiele Beschermingsmechanisme aangenomen, dat de juridische basis vormt van het EU Civiele Beschermingsmechanisme.

De structuur van het Civiele Beschermingsmechanisme bestaat uit een Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties (Emergency Response Coordination Centre, ERCC), een Europese responscapaciteit voor noodsituaties in de vorm van een vrijwillige pool van vooraf vastgestelde capaciteiten van de Lidstaten (EU Voluntary pool), een door de Europese Commissie beheerd gemeenschappelijk noodcommunicatie- en informatiecentrum (Common Emergency Communication and Information System, CECIS) en de contactpunten in Lidstaten.

De EU Voluntary pool bestaat uit de door de Lidstaten gecommitteerde modules, overige responscapaciteiten en experts. Nederland heeft onder andere USAR aan de EU Voluntary pool gecommitteerd. Met de wijziging van artikel 1 is de EU Voluntary pool als begrip gedefinieerd, alsmede de begrippen HUSAR en Technische assistentie- en ondersteuningsteams (TAST), zijnde kwalificaties waaraan USAR.NL als onderdeel van de EU Voluntary pool voldoet.

ARTIKEL II

Met de wijziging van artikel 2 is een verduidelijking aangebracht ten aanzien van de taak van USAR.NL door expliciet op te nemen dat deze taak betrekking heeft op ingesloten of bedolven mensen of dieren. Voorts wordt met deze wijziging de taak van USAR.NL geduid als het verlenen van ‘hulp’ in plaats van ‘integrale hulp’, aangezien de term integrale hulp mede zou kunnen duiden op het verlenen van sociale, psychische, financiële, gespecialiseerde medische en andere hulp, waarvoor USAR.NL niet is bestemd.

ARTIKEL III

De wijziging van artikel 3. betreft een verduidelijking van de verantwoordelijkheden van de commandant USAR.NL. Naast de verantwoordelijkheid van de commandant USAR.NL voor de inzetbaarheid en de gereed stelling van USAR.NL is expliciet opgenomen dat de commandant USAR.NL eveneens verantwoordelijk is voor het op niveau houden van de operationele capaciteit van USAR.NL.

ARTIKEL IV

Door een wijziging van verantwoordelijkheden binnen de NCTV is de verantwoordelijkheid om als focal point voor INSARAG op te treden overgedragen van de directeur Risico’s en Dreigingen aan de directeur Weerbaarheidsverhoging. De directeur weerbaarheidsverhoging kan deze bevoegdheid mandateren aan de landelijk commandant USAR.NL. Voor wat betreft de internationale aangelegenheden die betrekking hebben op USAR.NL, waaronder mede begrepen het in mandaat optreden als focal point voor INSARAG, is sinds september 2015, met instemming van de Stuurgroep USAR.NL, een taakverdeling binnen USAR.NL van toepassing als gevolg waarvan het wenselijk is dat verschillende medewerkers van USAR.NL als aanspreekpunt voor INSARAG kunnen optreden. Als gevolg daarvan is aan lid 3 van artikel 4 toegevoegd dat de directeur weerbaarheidsverhoging mandaat kan verlenen aan commandant USAR.NL alsmede ‘door hem aangewezen medewerkers van USAR.NL’.

ARTIKEL V

Met de wijziging van artikel 8 wordt tot uitdrukking gebracht dat de Stuurgroep USAR.NL niet alleen de minister van Veiligheid en Justitie adviseert over het beleid en het beheer van USAR.NL maar ook het bestuur van het IFV.

De Minister van Veiligheid en Justitie, namens deze, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid,

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Minister van Buitenlandse Zaken, Namens dezen, De Secretaris-Generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken,

Naar boven