Tijdelijk verkeersbesluit tijdens extra marktdagen bij de Weerselosemarkt.

Logo Dinkelland

(Zaak 15.20455; nummer U16.004409)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dinkelland neemt een tijdelijk verkeersbesluit. Hierna is aangegeven om welke maatregelen het gaat, hoe ze worden uitgevoerd en welke overwegingen hieraan ten grondslag liggen.

Het besluit:

  • 1.

    door plaatsing van borden C2 en C3 uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990), het volgende wegvak in één richting te sluiten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee.

    a. Plegtsweg, voor zover gelegen tussen de Overesweg en de Bornsestraat. , in de richting van de Bornsestraat gesloten te verklaren voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee.

  • 2.

    door plaatsing van bord C4 uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990), op de volgende weg wordt een verplichte rijrichting aangegeven.

    b.Plegtsweg gelegen tussen de Overesweg en de Bornsestraat, bij het verlaten van het parkeerterrein duidelijk te maken dat het hiervoor genoemd wegvak een eenrichtingsweg betreft.

  • 3.

    door plaatsing van borden E1 uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het parkeren te verbieden.

    c.Beekdorpweg, voor zover gelegen tussen de Bornsestraat en Stempelsdijk.

  • 4.

    door plaatsing van de verkeersborden E2 uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en

    Verkeerstekens 1990, wordt het dubbelzijdig stopverbod uitgebreid.

    a.Bornsestraat ter hoogte van het marktterrein in de richting Saasveld / Borne uit te breiden tot aan de aansluiting “Kemermanweg”. wordt het dubbelzijdig stopverbod uitgebreid

  • 2.

    Door plaatsing van de borden A1 (30) uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en

Verkeerstekens 1990, wordt op het volgende wegvak de snelheid teruggebracht door plaatsing van het bord A1 (30) in combinatie met bord J37.

  • a.Bornsestraat voor zover gelegen tussen Bornsestraat nr. 4 - Bornsestraat nr. 19

    • 2.

      In de bijlage is de situatie te zien waarop het verkeersbesluit betrekking heeft

Waar (en waarom) willen wij de maatregelen nemen ?

De Weerselosemarkt organiseert haar jaarlijkse extra markten op Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag in 2016. Daarom vinden wij dat dit evenement de tijdelijke behoefte doet ontstaan om verkeersmaatregelen te treffen.

Hoe gaan wij de maatregelen uitvoeren?

Verkeersmaatregelen:

  • 1.

    door plaatsing van de verkeersborden E1.

    • a.

      Beekdorpweg, voor zover gelegen tussen de Bornsestraat en Stempelsdijk;

    • b.

      Plegtsweg, voor zover gelegen tussen de Bornsestraat en de aansluiting met de Overesweg;

  • 1.

    door plaatsing van de verkeersborden E2

    • a.

      het huidige dubbelzijdige stopverbod langs de Bornsestraat ter hoogte van het marktterrein in de richting Saasveld / Borne uit te breiden tot aan de aansluiting “Kemermanweg”;

  • 1.

    door plaatsing van de gecombineerde verkeersborden A1 en J37

    a.een maximum snelheid van 30 km/u in te stellen voor het wegvak Bornsestraat nr. 4 - Bornsestraat nr. 19;

  • 4.

    door plaatsing van de verkeersborden C3 en C2

    • a.

      de Plegtsweg, voor zover gelegen tussen de Overesweg en de Bornsestraat, in de richting van de Bornsestraat gesloten te verklaren voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee;

  • 5.

    door plaatsing van verkeersborden C4

    • a.

      de bezoekers van de markt die hun auto hebben geparkeerd op een parkeerterrein gelegen aan het wegvak Plegtsweg gelegen tussen de Overesweg en de Bornsestraat, bij het verlaten van het parkeerterrein duidelijk te maken dat het hiervoor genoemd wegvak een eenrichtingsweg betreft;

Omleidingen:

  • 6.

    het verkeer op de Plegtsweg met routeborden te leiden naar de Gunnerstraat, alwaar het de via bewegwijzering in de richting van Oldenzaal/Hengelo c.q. Almelo/Borne wordt verwezen;

  • 7.

    bij zeer sterke filevorming op aanwijzing van politie of gemeente, het verkeer op de Bornsestraat afkomstig uit de richting Saasveld / Borne, door aanbrengen van een wegafzetting, om te leiden via de Plegtsweg. Bij uitblijven van het gewenste effect, op aanwijzing van politie of gemeente het verkeer op de Bornsestraat, door aanbrengen van een wegafzetting, tevens om te leiden via de Wenshofsteeg. Het verkeer met omleidingborden te leiden richting de Gunnerstraat / Weerselerveldweg / Bisschopstraat, alwaar het via bewegwijzering in de richting van Oldenzaal/Hengelo c.q. Almelo/Borne wordt verwezen;

  • 8.

    de onder sub 9 van dit besluit vastgestelde verkeersmaatregel niet te laten gelden voor het taxivervoer. Deze vorm van vervoer dient onder alle omstandigheden vrije doorgang te worden verleend;

  • 9.

    bij overmachtsituaties de Bellinckhofweg te gebruiken als extra parkeerplaats;

De wettelijke regels

Een verkeersbesluit moet voldoen aan wettelijke regels. In dit geval nemen wij het besluit op grond

van de Wegenverkeerswet 1994.

De volgende artikelen (of onderdelen ervan) zijn van belang:

  • Artikel 2, lid 1: De krachtens deze wet gestelde regels kunnen strekken tot:

    • a.

      het verzekeren van de veiligheid op de weg.

    • b.

      het beschermen van weggebruikers en passagiers.

    • c.

      het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid ervan.

    • d.

      het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

  • Artikel 15, lid 1: De plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daarvoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit.

In artikel 2 is de grondslag voor het verkeersbesluit vermeld. Op grond van artikel 15 is de verplichting tot het nemen van dit besluit geregeld. De gemeente Dinkelland is op grond van artikel 18, eerste lid, onderdeel d, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegd gezag voor het nemen van het besluit.

Advies politie

In het “Besluit administratieve bepalingen voor het wegverkeer” (artikel 24 BABW) staat dat wij over dit besluit overleg moeten voeren met de politie. Wij hebben de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente, om advies gevraagd. Hij bracht over dit verkeersbesluit een positief advies uit.

Bezwaar

Ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Dinkelland. Dat kan schriftelijk aan:

•Postbus 11, 7590 AA Denekamp (of per e-mail aan: info@dinkelland.nl).

Een bezwaarschrift moet gemotiveerd zijn en moet worden ingediend binnen een termijn van zes weken, ingaande de dag na bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant. [bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant vindt plaats op 26 januari 2016].

Wie een bezwaarschrift indient kan een verzoek indienen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle om een voorlopige voorziening indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vordert. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening worden door de rechtbank griffierechten in rekening gebracht.

Denekamp, 18 januari 2016.

Burgemeester en wethouders van Dinkelland.

Naar boven