Via bestuurlijke lus gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Kapperdoes gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten

Logo Nuenen, Gerwen en Nederwetten

Op 18 februari 2016 heeft de gemeenteraad van Nuenen het bestemmingsplan “Kapperdoes” gewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan “Kapperdoes” maakt het mogelijk om tuincentrum Coppelmans dat momenteel is gevestigd aan de Vorsterdijk te verplaatsen naar de locatie hoek Europalaan-Kapperdoesweg. Het plan maakt daarnaast nog de bouw van minimaal 12 en maximaal 16 woningen grenzend aan het te vestigen tuincentrum mogelijk. Een van die woningen betreft de splitsing van de bestaande woning aan de Dubbestraat 1. Het verschil tussen het minimaal en het maximaal aantal te bouwen woningen komt voort uit de mogelijkheid die in het bestemmingsplan wordt geboden om op maximaal 5 kavels in plaats van een vrijstaande woning een twee onder een kap woning te bouwen.

Bestuurlijke lus

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 9 september 2015 een tussenuitspraak gedaan met nummer 201501879/1/R6. Zij heeft via deze tussenuitspraak de zogenaamde ‘bestuurlijke lus’ toegepast. De gemeenteraad heeft de opdracht gekregen om het besluit van 18 december 2014 te herstellen, met in achtneming van de overwegingen in de tussenuitspraak, zonder dat de gehele bestemmingsplanprocedure opnieuw gedaan hoeft te worden. Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht hoeft niet te worden toegepast, zodat het gewijzigde vastgestelde bestemmingsplan niet in ontwerp ter inzage hoeft te worden gelegd.

Wijzigingen

Het bestemmingsplan is met in achtneming de tussenuitspraak van de Raad van State van 9 september 2015 als volgt aangepast:

  • er is (nader) gemotiveerd dat het voorziene tuincentrum niet leidt tot onaanvaardbare leegstand en zorgt voor behoud en versterking van de lokale detailhandelsstructuur en het bestaande distributieve verzorgingsniveau (STEC-rapport ‘DPO en Laddertoets Tuincentrum Coppelmans’ van 21-10-2015 en de memo’s ‘Ruimtelijke effecten nevenassortiment Tuincentrum Coppelmans’ van 21-10-2015 en aanvullende memo ‘Ruimtelijke effecten assortiment Divebo tuincentrum Coppelmans van 17 december 2015 van STEC groep);

  • er is (nader) gemotiveerd dat toepassing is gegeven aan het principe van zorgvuldig ruimtegebruik, als bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, onder b, van de Verordening ruimte (STEC-rapport ‘DPO en Laddertoets Tuincentrum Coppelmans’ van 21-10-2015);

  • aangetoond is dat de voorziene ontwikkeling van het tuincentrum voldoet aan artikel 4.8, derde lid, van de Verordening ruimte, te weten het nakomen van de afspraken die zijn gemaakt in het regionaal ruimtelijk overleg (besproken en positief geadviseerd in RRO-Zo van 16-12-2015);

  • er is (nader) gemotiveerd dat het voorziene tuincentrum niet leidt tot onaanvaardbare verkeershinder (memo ‘Verkeersafwikkeling Europalaan - Kapperdoesweg’ d.d. 10-12-2015);

  • er zijn een aantal concrete wijzigingen in de planregels doorgevoerd, te weten de definitie van het begrip ‘tuincentrum’, een maximum aan inpandig winkelverkoopvloeroppervlakte van 8.900 m2, de regeling voor bijgebouwen, het aantal toegestane bouwlagen, ondergronds bouwen, buitenverkoop;

Inzage

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met de bijlagen ligt ter inzage van 4 maart tot en met 14 april 2016 (tijdens kantooruren of op afspraak) op de gemeentesecretarie, Jan van Schijnveltlaan 2 te Nuenen.

Tevens is het plan in te zien via de landelijke internetsite www.ruimtelijkeplannen.nl en kan rechtstreeks worden geraadpleegd via de volgende link: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0820.BPNuenenKapperdoes-D002

 

Beroep

Een belanghebbende kan binnen deze termijn tegen de aangebrachte wijzigingen beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag. Voor de behandeling van een beroep is griffierecht verschuldigd.

Diegenen die al eerder beroep hebben ingesteld tegen het besluit van 18 december 2014 tot vaststelling van het bestemmingsplan “Kapperdoes”, hoeven dat niet te doen voor zover hun bezwaren betrekking hebben op de overige, ongewijzigd gebleven planonderdelen. Géén beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten geen zienswijzen tegen het ontwerp bestemmingsplan naar voren te hebben gebracht.

Crisis en herstelwet

Op het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan “Kapperdoes” is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing (artikel 1.1. Chw in samenhang met artikel 3.1, bijlage I Chw). Deze afdeling beperkt het beroepsrecht en stelt striktere eisen aan het beroepschrift. Dit brengt onder meer met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen. Tevens kunnen de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld.

Inwerkingtreding en voorlopige voorziening

Het besluit tot vaststelling van een bestemmingsplan treedt niet in werking dan met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt.

Een beroep schorst niet de werking van het plan. Daarvoor moet naast het beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, op bovenstaand adres.

De voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 6 mei 2015 met nummer 201501879/2/R6 een uitspraak gedaan. Bij wijze van voorlopige voorziening is het besluit van de gemeenteraad van 18 december 2014, waarbij het bestemmingsplan “Kapperdoes” is vastgesteld, voorzover het betreft het plandeel met de bestemming “Detailhandel” geschorst. De bovengenoemde tussenuitspraak heeft deze schorsing voor het plandeel met de bestemming “Detailhandel” niet opgeheven.

Voor de overige plandelen treedt het bestemmingsplan in werking op 15 april 2016 tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een belanghebbende kan zo’n verzoek pas indienen na het indienen van een beroepschrift.

Nuenen, 3 maart 2016.

Burgemeester en wethouders van Nuenen c.a.

Naar boven