Gemeente Geldermalsen : Verkeersbesluit eenzijdig (brom)fietspad Rijksstraatweg, Meteren

Logo Geldermalsen

1. Aanleiding

Op 22 december 2015 heeft de provincie Gelderland een ontwerp-verkeersbesluit genomen voor een vrijliggend eenzijdig (brom)fietspad in twee richtingen op de Provincialeweg N830 (Steenweg) tussen Waardenburg en Meteren. Voor een klein gedeelte van dit traject is de gemeente Geldermalsen wegbeheerder en dient het verkeersbesluit door de gemeente Geldermalsen te worden genomen.

2. Motivering

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van de weggebruikers en passagiers besluiten wij een eenzijdig (brom)fietspad in twee richtingen op de Rijksstraatweg, Meteren te realiseren.

De provincie Gelderland gaat aan de westzijde van de Provincialeweg N830 (Steenweg) tussen Waardenburg en Meteren een vrijliggend eenzijdig (brom)fietspad in twee richtingen aanleggen. De provincie is wegbeheerder voor deze weg tot de Markkade, voor het aangrenzende gedeelte is de gemeente Geldermalsen wegbeheerder. Op dit weggedeelte wordt tussen de Markkade en Mark een oversteek in twee richtingen voor (brom)fietsers gemaakt. (Brom)fietsers komend vanaf de Mark worden in de huidige situatie middels een gedwongen rijrichting in de richting Geldermalsen geleid. In de nieuwe situatie kunnen ze via de nieuwe tweezijdige oversteek richting Waardenburg fietsen. Het (brom)fietspad aan de westkant van de weg gaat ter hoogte van de Mark over in twee éénzijdige fietspaden in één richting aan weerszijde van de weg.

Door de aanleg van het vrijliggende (brom)fietspad en de oversteek wordt zowel de veiligheid op de weg als de veiligheid van de (brom)fietsers vergroot. De hoofdrijbaan is gescheiden van het (brom)fietspad waardoor de kans op confrontaties wordt weggenomen. Daar waar het verkeer op de hoofdrijbaan en de gebruikers van het (brom)fietspad elkaar kruisen wordt dit geregeld via een oversteek met voorrangsregeling en middengeleider. In de oude situatie was er geen geregelde oversteek voor (brom)fietsers.

Dit verkeersbesluit is onderdeel van een groter project van de provincie Gelderland. De belangen-afweging en communicatie met de belanghebbenden heeft in het kader van dit project al plaatsgevonden. Overigens zijn voor de aanwonenden aan het traject de gevolgen gering omdat er slechts een wijziging van de inrichting binnen de bestaande wegbreedte plaatsvindt.

3. Juridische grondslag

Vereiste verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en het Mandaatbesluit Geldermalsen 2013 van Burgemeester en Wethouders (23 april 2013) is het afdelingshoofd Ruimtelijk Beheer bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

4. Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid. Hij bracht hierover een positief advies uit.

Overeenkomstig artikel 25 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is verder overleg gepleegd met de provincie Gelderland.

Belangenafweging

De belangenafweging heeft al eerder plaatsgevonden door de provincie Gelderland.

5. Bekendmaking Dit besluit wordt op 3 maart 2016 bekendgemaakt in de Staatscourant. Daarnaast wordt een mededeling geplaatst in het Nieuwsblad Geldermalsen.

6. BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders besluit om op grond van vorenstaande overwegingen het volgende verkeersbesluit te nemen:

  • -

    Het instellen van een eenzijdig (brom)fietspad in twee richtingen middels het plaatsen van bord G12a uit bijlage 1 van het RVV 1990;

  • -

    Het instellen van een voorrangsregeling op de (brom)fietsoversteek over de Rijksstraatweg middels het plaatsen van bord B06 uit bijlage 1 van het RVV 1990 en het plaatsen van haaientanden;

  • -

    Het plaatsen van bord BW08rb uit bijlage 1 van het RVV 1990 bij de oversteek van het eenzijdige fietspad aan de westkant van de Rijksstraatweg;

  • -

    Het opheffen van de gedwongen rijrichting op de hoek Mark/Rijksstraatweg door het verwijderen van bord D05r en onderbord OB04 uit bijlage I van het RVV 1990;

Bovenstaande conform de bij dit besluit behorende tekening

Geldermalsen, 29 februari 2016

Met vriendelijke groet,

namens burgemeester en wethouders van Geldermalsen,

B.R. Kramer

Hoofd afdeling Ruimtelijk beheer

MEDEDELINGEN

In werking treding

Dit besluit treedt in werking op de dag na de bekendmaking hiervan in de Staatscourant.

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant bezwaar maken bij burgemeester en wethouders, Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen. Het bezwaarschrift moet de naam en het adres vermelden van degene die bezwaar maakt, zijn ondertekend en de datum vermelden waarop het is opgesteld. In het bezwaarschrift moet ook worden aangegeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en waarom het bezwaar wordt gemaakt. Door het indienen van het bezwaarschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een bezwaarschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening vragen aan de voorzieningenrechter van de rechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald. 

Afschriften

  • 1.

    R. van Westerop, Politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid

  • 2.

    R. Dul, Politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid / Team De Waarden / Locatie Geldermalsen

  • 3.

    J. van der Wal

  • 4.

    Provincie Gelderland

Naar boven