Vastgesteld bestemmingsplan “Buitengebied Parapluplan Nieuwe Hollandse Waterlinie”, Zaltbommel

Logo Zaltbommel

De gemeenteraad van Zaltbommel heeft in zijn vergadering van 10 december 2015 het bestemmingsplan “Buitengebied Parapluplan Nieuwe Hollandse Waterlinie" gewijzigd vastgesteld. Daarnaast heeft de gemeenteraad besloten ten behoeve van het kostenverhaal geen exploitatieplan vast te stellen en geen anterieure overeenkomst te sluiten, omdat geen sprake is van kostenverhaal.

Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om gelijkluidende regels te krijgen voor de bescherming en de ontwikkeling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie binnen de gemeenten Culemborg, Gorinchem, Leerdam, Lingewaal, Vianen en Zaltbommel. Hiermee wordt bevorderd dat ruimtelijke initiatieven op een vergelijkbare manier binnen de gemeenten worden getoetst. De nieuwe regels beogen, waar dat mogelijk is, meer ruimte te bieden voor ruimtelijke ontwikkelingen door middel van maatwerk.

De regels uit het paraplubestemmingsplan worden als extra laag toegevoegd aan de al geldende bestemmingsplannen in het plangebied. De nieuwe regels van het paraplubestemmingsplan vervangen de nu geldende (bestaande) bestemmingsplannen niet. Regels uit de geldende bestemmingsplannen, die als doel hebben het beschermen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, worden wel vervangen door de nieuwe regels van het paraplubestemmingsplan.

De gewijzigde vaststelling heeft betrekking op onder meer (zakelijk weergegeven):

  • -

    In de regels is een definitie voor 'ophogen' opgenomen, de definitie van 'gemeentelijke commissie' is aangepast en verwijzingen naar 'overige zone – verdichtingsvelden' zijn verwijderd omdat dit niet van toepassing is;

  • -

    In de regels is artikel 2.5.3. aangepast zodat advies inwinnen van de gemeentelijke commissie alleen in de kernzone nodig is;

  • -

    In de regels bij de omgevingsvergunning, vergunningplicht (artikel 2.5.1.) is bij onderdeel d het woord 'permanente' toegevoegd bij hoogopgaande beplanting;

  • -

    In de regels zijn enkele ruimtelijke plannen aan artikel 4 (schakelbepaling) toegevoegd;

  • -

    De bijlagen bij de regels inzake de Kernkwaliteiten Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn tot één bijlage samengevoegd;

  • -

    De plangrens aan de westzijde van het tuinbouwintensiveringsgebied bij Poederoijen is aangepast op basis van de 'wetgevingszone-planherziening' uit het Inpassingsplan Tuinbouw Bommelerwaard.

Inzage

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende stukken ligt voor u van donderdag 14 januari 2016 t/m woensdag 24 februari 2016 ter inzage. De stukken liggen tijdens de openingstijden ter inzage bij de afdeling Publiekszaken op het gemeentekantoor van Zaltbommel, Hogeweg 11 te Zaltbommel. De stukken kunt u ook digitaal bekijken. Dit doet u via onze website www.zaltbommel.nl (aanklikken 'Wonen verkeer en veiligheid': zie bestemmingsplannen). Het identificatienummer van het vastgestelde bestemmingsplan is NL.IMRO.0297.BGBBP20140020-VS01.

Beroep

Bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag kan van vrijdag 15 januari 2016 t/m donderdag 25 februari 2016 beroep worden ingesteld. Als beroep is ingesteld kan tevens een verzoek om een voorlopige voorziening worden gedaan bij de voorzitter van de Afdeling. Het beroep of verzoek moet tenminste bevatten naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het bestreden besluit en de gronden van het bezwaar of beroep.

Het instellen van beroep is mogelijk voor belanghebbenden:

  • -

    die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt;

  • -

    aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan hebben ingediend;

  • -

    voor zover het beroep is gericht op de door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen.

Inwerkingtreding bestemmingsplan

Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om een voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Naar boven