Ontwerpbeschikking Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Vanaf 9 maart 2016 tot en met 19 april 2016 ligt het ontwerpbesluit op de vergunningaanvraag van Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie ter inzage. Tot en met 19 april 2016 kan eenieder zijn of haar zienswijze naar voren brengen.

Achtergrond van de vergunning

Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie doet wetenschappelijk onderzoek naar detectie van donkere materie. Hiervoor gebruikt men neutronen. Voor een experiment is de aanvrager voornemens gebruik te maken van een neutronengenerator. Dit is een apparaat dat neutronen kan genereren met een bepaalde vaste energie. Handelingen met een dergelijk apparaat zijn vergunningplichtig ingevolge de Kernenergiewet.

De Minister van Infrastructuur en Milieu is bevoegd om op deze vergunningaanvraag te beslissen.

Procedure

Op 3 november 2015 is van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie een vergunningaanvraag op grond van de Kernenergiewet ontvangen. Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag op 15 januari 2016 door de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie nog nader aangevuld. Voor de behandeling van de vergunningaanvraag zal de uniforme openbare voorbereidingsprocedure worden doorlopen conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de ontwerpbeschikking en van de mogelijkheid tot het naar voren brengen van zienswijzen.

Ontwerpbeschikking

In de ontwerpbeschikking is met de aangevraagde toepassing van een neutronengenerator ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek onder beperkingen en voorschriften ingestemd. Vergunning zal worden verleend op grond van artikel 34 van de Kernenergiewet en artikel 23, eerste lid, onder c, van het Besluit stralingsbescherming.

Waar kunt u de ontwerpbeschikking inzien?

De aanvraag, het ontwerpbesluit en de overige relevante stukken liggen vanaf 9 maart 2016, gedurende een periode van 6 weken, ter inzage bij:

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS)

Stralingsbescherming

Aanvragen en Melden

Bezuidenhoutseweg 67

2594 AC DEN HAAG

Het inzien van de stukken kan alleen op afspraak (telefoon 070 348 73 66) van maandag t/m donderdag van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 15.00 uur.

Hoe kunt u op de ontwerpbeschikking inspreken?

Eenieder kan tot en met 19 april 2016 zienswijzen met betrekking tot de ontwerpbeschikking naar voren brengen.

Schriftelijk:

Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij:

ANVS

Stralingsbescherming

Aanvragen en Melden

O.v.v. Zienswijze Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 16001

2500 BA Den Haag

Mondeling:

Voor mondelinge zienswijzen kan contact opgenomen worden met het Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen (telefoon 070 348 73 66, bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 9 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 15 uur).

Degene die zienswijzen naar voren brengt, kan verzoeken de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet openbaar te maken.

Wat gebeurt er met de zienswijzen?

Na de ontwerpbeschikking wordt door de Minister van Infrastructuur en Milieu de definitieve beschikking opgesteld. In de definitieve beschikking wordt op de naar aanleiding van de ontwerpbeschikking ingebrachte zienswijzen gereageerd. Van de definitieve beschikking wordt te zijner tijd in de Staatscourant mededeling gedaan.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u na het lezen van deze kennisgeving nog vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren terecht bij het Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen (telefoon 070 348 73 66, bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 9 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 15 uur). Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan Postbus.Aanvragenenmelden@anvs.nl, onder vermelding van ‘vraag m.b.t. Zienswijze Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie’.

Naar boven