Ontwerpbestemmingsplan "Knapheideweg 71-75, Groesbeek"

Logo Berg en Dal

Burgemeester en wethouders van Berg en Dal maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan gedurende zes weken voor een ieder ter inzage ligt.

Het plan

Het ontwerpbestemmingsplan omvat het planologisch-juridisch kader voor het omzetten van het bestaande agrarische bedrijf, gevestigd op de percelen Knapheideweg 71 en 75 en een gedeelte van het perceel tegenover het perceel Knapheideweg 75, naar een vleesvee-, akkerbouw- en recreatiebedrijf. Het plan heeft betrekking op de gebruiks- en bouwmogelijkheden ten behoeve van de agrarische bedrijfsactiviteiten van het bestaande agrarische bedrijf en voor diverse recreatieve nevenactiviteiten bij het bedrijf, ofwel het verbreden van functies. Om de nieuwe gebruiks- en bouwmogelijkheden op het perceelsgedeelte tegenover het perceel Knapheideweg 75 landschappelijk in te passen dient uitvoering te worden gegeven aan het in het plan opgenomen landschappelijke inrichtingsplan.

Het bestemmingsplan is naar aanleiding van de vooroverleg- en inspraakprocedure op onderdelen gewijzigd ten opzichte van het voorontwerpbestemmingsplan. De in het ontwerpbestemmingsplan doorgevoerde wijzigingen omvatten onder meer:

- §3.1.1 van de toelichting is geactualiseerd, deze beschrijft in plaats van het Streekplan Gelderland 2005 en de Ruimtelijke Verordening Gelderland de nu vigerende Omgevingsvisie Gelderland en Omgevingsverordening Gelderland. De toelichting is hier voorts aangevuld met een onderbouwing voor de benodigde ontheffing van de Omgevingsverordening Gelderland;

- In §4.5 van de toelichting is een afbeelding ingevoegd waaruit blijkt ter plaatse van welk gedeelte van het perceel Knapheideweg 75 enig geuremissiepunt van de er nieuw te bouwen stal op de omliggende woningen gelegen moet zijn;

- In het plan zijn de resultaten verwerkt van het uitgevoerde archeologisch onderzoek voor het perceel aan de overzijde van de Knapheideweg. Aangezien op basis van dat onderzoek ook voor dit perceel de archeologische trefkans naar laag kan worden bijgesteld, zijn de planonderdelen vervallen die betrekking hadden op de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologische verwachtingswaarden'.

Gebleken is dat voor vaststelling van het bestemmingsplan een ontheffing benodigd is van artikel 2.7.4.2 van de Omgevingsverordening Gelderland. Het perceel aan de overzijde van de Knapheideweg is gelegen binnen gebied, dat door de verordening is aangewezen als Nationaal Landschap. De nieuwe bouwmogelijkheid van een hooimijt met boerenterras ter plaatse van dit perceel heeft gevolgen voor de kernkwaliteit openheid van dit Nationaal Landschap. De benodigde ontheffing is op basis van het ontwerpbestemmingsplan en voorafgaand aan terinzagelegging van dit plan aangevraagd bij Gedeputeerde Staten van Gelderland. Bij besluit van 9 februari 2016 hebben zij deze ontheffing verleend op grond van artikel 2.9.1 van de Omgevingsverordening Gelderland.

De verleende ontheffing van de Omgevingsverordening Gelderland is een beslissing in het kader van de voorbereiding van een bestemmingsplan. Dit betekent dat daartegen geen afzonderlijk bezwaar of beroep mogelijk is. Wel kan hieromtrent in het kader van de bestemmingsplanprocedure een zienswijze naar voren worden gebracht.

Inzage

Het ontwerpbestemmingsplan "Knapheideweg 71-75, Groesbeek" en de verleende ontheffing van de Omgevingsverordening Gelderland liggen overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening met ingang van 2 maart 2016 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage. Het plan is digitaal beschikbaar en raadpleegbaar op:

- www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.1945.BpKnapheideweg7175-ONW1

- http://ruimtelijkeplannen.bergendal.nl

De beschikking van de verleende ontheffing is digitaal beschikbaar en raadpleegbaar via de bijlagen bij deze bekendmaking en de bijlagen bij de toelichting van het ontwerpbestemmingsplan.

Daarnaast zijn het ontwerpbestemmingsplan en de verleende ontheffing op afspraak in te zien in het gemeentehuis, Dorpsplein 1 te Groesbeek. Het gemeentehuis is op werkdagen geopend van 9.00u tot 17.00u en op maandagavond van 17.00u tot 19.00u. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de heer D. van Kessel, telefoonnummer 024 – 30 13 582.

Zienswijzen

Een ieder kan binnen de hierboven genoemde termijn van terinzagelegging schriftelijk of mondeling een gemotiveerde zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan en/of de verleende ontheffing kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal, Postbus 20, 6560 AA Groesbeek. Het is niet mogelijk via internet/e-mail een zienswijze in te dienen. Voor meer informatie of het mondeling indienen van een zienswijze kunt u contact opnemen met cluster Ruimte, telefoonnummer 024 - 30 13 500.

 

Groesbeek, 1 maart 2016

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal,

Namens deze:

Mw. W. Bodewes, Manager afdeling Beleid

Naar boven