Kennisgeving Windpark Fryslân, Ministerie van Economische Zaken

Van vrijdag 4 maart tot en met donderdag 14 april 2016 liggen de ontwerpbesluiten ter inzage voor Windpark Fryslân. Iedereen kan reageren op de ontwerpbesluiten met een zienswijze.

De initiatiefnemer Windpark Fryslân BV heeft het voornemen om een windpark te realiseren in het Friese deel van het IJsselmeer, nabij de Afsluitdijk. Het windpark ligt in zijn geheel in het IJsselmeer, op 800 meter van de Afsluitdijk en op 6,4 km van Makkum. Het park bestaat uit 89 windturbines met een maximale tiphoogte van 183 meter (600 ft). Het toe te passen type turbine wordt in een latere fase bepaald en zal vallen in de 3 en 4 Megawatt klasse. Het opgesteld vermogen zal op circa 320 MW uitkomen, wat voldoet aan de doelstelling van de provincie Friesland (316 MW). Het windpark levert dan groene stroom aan circa 340.000 huishoudens, ruim voldoende voor alle Friese huishoudens.

Het Windpark Fryslân levert hiermee een substantiële bijdrage aan de doelstelling van het Kabinet om in 2020 14% van alle in Nederland gebruikte elektriciteit duurzaam op te wekken. Windenergie is een belangrijke en goedkope vorm van energie om die doelstelling te bereiken. Rijk, provincies, de windenergiesector en natuur- en milieuorganisaties hebben met elkaar afgesproken om in 2020 6.000 MW aan windenergie op land te realiseren. De afspraak is een onderdeel van het Energieakkoord. De provincies hebben in overleg met het Rijk 11 grote gebieden aangewezen die geschikt zijn voor windparken van minimaal 100 MW. De locatie van het Windpark Fryslân is er daar één van.

Het Windpark Fryslân valt onder de Rijkscoördinatieregeling (RCR). Dit houdt in dat de Ministers van Economische Zaken (EZ) en van Infrastructuur en Milieu (IenM) een inpassingsplan voor het windpark vaststellen. Daarnaast is een zestal overige besluiten nodig. Deze besluiten worden gelijktijdig met dezelfde procedure (RCR), onder coördinatie van de Minister van Economische Zaken voorbereid. Tenslotte is voor het ontwerpinpassingsplan en de ontwerpbesluiten een milieueffectrapport (MER) opgesteld om de gevolgen voor het milieu in beeld te brengen.

U kunt nu reageren op de volgende stukken:

  • ontwerpinpassingsplan;

  • MER en andere onderliggende stukken;

  • omgevingsvergunning;

  • ontheffing Bouwbesluit (voor ’s nachts werken);

  • vergunning Natuurbeschermingswet;

  • ontheffing Flora- en Faunawet;

  • watervergunning;

  • vergunning Wet beheer rijkswaterstaatswerken.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 4 maart tot en met 14 april 2016 alle bovengenoemde stukken inzien bij:

  • www.bureau-energieprojecten.nl onder Windpark Fryslân, alle stukken die ter inzage liggen zijn daar te vinden en te downloaden;

  • Gemeenteloket Sneek, Marktstraat 15 te Sneek (op papier) tijdens de reguliere openingstijden.

Informatiemarkt

Het Ministerie van Economische Zaken en Windpark Fryslân BV organiseren een inloopavond op:

15 maart 2016 van 17.00 uur tot 20.30 uur in Multifunctioneel Centrum Maggenheim, Klipperstraat 21-A Makkum.

U kunt daar informatie over het windpark krijgen en u bent van harte welkom om vragen te stellen over het project en de procedure. Medewerkers van het Ministerie van EZ en IenM, gemeente Sudwest-Fryslân, provincie Fryslân en de initiatiefnemer Windpark Fryslân zijn daar aanwezig.

Van 17.00 tot 20.30 uur is de zaal open en heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen aan de aanwezige medewerkers van de overheid en Windpark Fryslân. U kunt vrij in- en uitlopen en op ieder moment met de diverse medewerkers spreken. Er is geen plenair gedeelte.

Ook kunt u tijdens de inloopavond mondeling uw zienswijze geven. Er is een notulist aanwezig om uw zienswijze op te schrijven. U hoeft zich niet van tevoren aan te melden.

U kunt uw mening geven

In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van het ontwerpinpassingsplan, de hier bovengemelde ontwerpbesluiten, het MER en de andere onderliggende stukken. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpbesluiten en / of het MER?

  • Zijn er naar uw mening zaken en/of belangen over het hoofd gezien? Zo ja, kunt u aangeven welke belangen?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dat toelichten?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van het ontwerpinpassingsplan, de ontwerpbesluiten, het MER of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Het is goed om te weten dat alleen een belanghebbende die op het ontwerp van een besluit een zienswijze heeft ingebracht, later tegen dat besluit beroep in kan stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Hoe kunt u reageren?

U kunt van 4 maart tot en met 14 april 2016 reageren. Wij ontvangen uw zienswijzen bij voorkeur digitaal. Dat kan via www.bureau-energieprojecten.nl onder Windpark Fryslân. U kunt niet reageren via e-mail.

Per post kan ook: Bureau Energieprojecten, Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt Windpark Fryslân, Postbus 248, 2250 AE Voorschoten. Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling genomen worden als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars.

Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dat kan tijdens de inloopavond of via Bureau Energieprojecten op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur, T (070) 379 89 79.

Wat gebeurt hierna?

Bureau Energieprojecten bundelt alle zienswijzen en reacties. Zo snel mogelijk na afloop van de inspraaktermijn kunt u deze downloaden via www.bureau-energieprojecten.nl. De zienswijzen en reacties worden betrokken bij de definitieve besluiten. In een Nota van Antwoord kunt u zien of en op welke wijze de zienswijzen en reacties betrokken zijn bij de definitieve besluitvorming.

De definitieve besluiten en het definitieve inpassingsplan zullen ter inzage gelegd worden. Dan kan een belanghebbenden die een zienswijze heeft ingediend op het betreffende ontwerpbesluit of het ontwerpinpassingsplan beroep instellen. De start van die terinzagelegging wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl.

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl en www.windparkfryslan.nl. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Naar boven