Regeling van de Minister van Financiën van 29 februari 2016, 2016-0000017258, directie Financiële Markten, tot wijziging van de Regeling risicoindicatoren bijdragen depositogarantiestelsel Wft

De Minister van Financiën,

Gelet op artikel 29.12, vierde lid, van het Besluit bijzondere prudentiële maatregelen, beleggerscompensatie en depositogarantie Wft;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Regeling risicoindicatoren bijdragen depositogarantiestelsel Wft wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, aanhef, wordt na ‘aan de hand van’ ingevoegd: de waarde op toetsmoment (t) van.

2. In het derde lid, onderdeel d, wordt na ‘netto-inkomsten:’ ingevoegd: de som van de netto-inkomsten in het kwartaal waarin het toetsmoment (t) valt en de drie daaraan voorafgaande kwartalen, te bepalen op basis van de.

B

De tabel in artikel 3 wordt vervangen door:

Risicoindicator

Bereik

Normalisatie

Weging

ondergrens

(risicoscore = 0)

bovengrens

(risicoscore = 1)

   

Hefboomratio

6%

3%

(6% – hefboomratio) / (6% – 3%)

0,125

Liquiditeit / totale activa

100%

0%

1 – (liquiditeit / totale activa)

0,125

Risicogewogen activa / totale activa

0%

100%

Niet van toepassing

0,50

Rendement op activa

0,2%

0%

(0,2% – rendement op activa) / 0,2%

0,125

Gegarandeerde deposito’s / totale activa

0%

100%

Niet van toepassing

0,125

C

De tabel in artikel 4 wordt vervangen door:

Gemiddelde risicoscore

Risicocategorie

< 0,3

I

0,3 – < 0,45

II

0,45 – < 0,60

III

≥ 0,60

IV

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

TOELICHTING

Op 26 november 2015 zijn het Implementatiebesluit depositogarantiestelsel en de Regeling risicoindicatoren bijdragen depositogarantiestelsel Wft in werking getreden ter uitvoering van de richtlijn depositogarantiestelsels1. Inmiddels is evenwel gebleken dat de Regeling risicoindicatoren bijdragen depositogarantiestelsel Wft (de Regeling) op enkele punten verbetering behoeft. Deze wijzigingsregeling voorziet daarin. De wijzigingen van artikel 2 van de Regeling verduidelijken welke gegevens op welk tijdstip worden gebruikt voor het berekenen van de risicoscore van een bank op de risicoindicatoren. Wat betreft de netto-inkomsten per kwartaal wordt opgemerkt dat banken ieder kwartaal hun cumulatieve netto-inkomsten in het desbetreffende kalenderjaar rapporteren. Om te komen tot niet de cumulatieve, maar de daadwerkelijke netto-inkomsten in elk kwartaal, is een bewerking van de gerapporteerde gegevens over het tweede, derde en vierde kwartaal in een kalenderjaar noodzakelijk. Die bewerking houdt in dat de gerapporteerde netto-inkomsten over het voorafgaande kwartaal of de voorafgaande kwartalen binnen hetzelfde kalenderjaar in mindering worden gebracht op de gerapporteerde netto-inkomsten over het betreffende kwartaal. Voorts bevatten de normalisatieformules in de tabel in artikel 3 van de Regeling enkele onjuistheden die worden hersteld. Verduidelijkt wordt wat de ondergrens en bovengrens is van het bereik op de risicoscores en dat de risicoscore voor iedere indicator wordt genormaliseerd tussen 0 en 1. Tot slot zijn de met de risicocategorieën corresponderende risicoscores aangepast (artikel 4 van de Regeling). Om redactionele redenen worden de beide tabellen in de artikelen 3 en 4 van de Regeling door de onderhavige wijzigingsregeling opnieuw vastgesteld.

Deze verbeteringen kunnen ertoe leiden dat een bank wordt ingedeeld in een andere risicocategorie dan op basis van de oorspronkelijke regeling het geval was. Banken zijn hiervan reeds door de Nederlandsche Bank (DNB) op de hoogte gebracht. Vanwege de wijzigingen ten opzichte van de eerdere versie van de Regeling, zal DNB eerst na inwerkingtreding van deze wijzigingsregeling de eerste bijdragen aan het depositogarantiefonds gaan heffen, waarbij als toetsmoment geldt 31 december 2015.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


X Noot
1

Richtlijn 2014/49/EU van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 inzake de depositogarantiestelsels (herschikking) (PbEU 2014, L 173).

Naar boven