Verlengen termijn indienen verzoeken tweede actualisatie bestemmingsplan Buitengebied

Logo Sint-Michielsgestel

Via een publicatie op 14 augustus 2015 is de mogelijkheid geboden om tot 1 november 2015 een verzoek in te dienen voor aanpassing van het bestemmingsplan Buitengebied voor plannen die niet passen in het geldende bestemmingsplan Buitengebied. Binnenkort gaan we beginnen met de voorbereidingen van dit bestemmingsplan. Om zoveel mogelijk initiatiefnemers de kans te geven om hieraan mee te kunnen doen, willen wij een extra mogelijkheid beiden om plannen die niet passen binnen het geldende bestemmingsplan Buitengebied aan te melden voor deze tweede actualisatieronde van het buitengebied.

Actualisatieplannen

Op 16 december 2010 is het bestemmingsplan Buitengebied vastgesteld door de gemeenteraad.

De raad heeft toen ook besloten om te gaan werken met zogenaamde actualisatieplannen. Dat houdt in dat alle verzoeken waarvoor een wijziging of een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk is, worden verzameld in één actualisatieplan. Hierdoor gaan we zo efficiënt mogelijk om met de beschikbare ambtelijke capaciteit en kunnen we de dooplooptijd van de ruimtelijke procedures zo kort mogelijk houden.

De eerste actualisatieronde is afgerond door vaststelling van de bestemmingsplannen “Actualisatieplan Buitengebied” (vastgesteld 16 juli 2015) en “Actualisatieplan Buitengebied fase 2” (vastgesteld 17 december 2015). Dit betekent dat we nu het tweede Actualisatieplan voor het Buitengebied kunnen opstarten.

In de eerste ronde zijn meer verzoeken ingediend dan we vooraf hadden ingeschat. De doorlooptijd van dit actualisatieplan is mede hierdoor dan ook langer geworden dan we hadden gepland. Op basis van onze ervaringen hebben we de procedure aangepast om sneller een ontwerp bestemmingsplan ter inzage te kunnen leggen.

Plannen in het buitengebied? Dien uw verzoek in voor 18 maart 2016

Heeft u plannen om in het buitengebied uw bedrijf uit te breiden, het gebruik van uw perceel te wijzigen, een landgoed te ontwikkelen of iets anders te gaan doen? Als deze plannen niet passen in het geldende bestemmingsplan of alleen mogelijk gemaakt kunnen worden met een wijzigingsplan, dan kunt u tot 18 maart as. een verzoek indienen om het bestemmingsplan aan te passen.

De randvoorwaarden voor een wijzigingsplan zijn in het geldende bestemmingsplan opgenomen. Hiervoor is echter nog wel een vrij omvangrijke procedure nodig. Vandaar dat ook deze plannen worden meegenomen in de actualisatierondes. Verzoeken die na 18 maart as. ingediend worden, kunnen wij pas in de volgende actualisatieronde meenemen. Naar verwachting zal deze over ongeveer twee jaar worden gestart.

Als u al een verzoek tot aanpassing van het bestemmingsplan heeft ingediend hoeft u geen nieuw verzoek in te dienen. U bestaande verzoek wordt door ons meegenomen.

Na 18 maart nemen wij voor alle verzoeken een principebesluit. Daarvoor is wel vereist dat er een legesbedrag voor de ambtelijke begeleiding van het proces is betaald à € 1.076,75. Na het principebesluit kunnen initiatiefnemers een ruimtelijke onderbouwing op (laten) stellen. Ook sluit de gemeente met alle initiatiefnemers een anterieure overeenkomst en een planschadeverhaalsovereenkomst af. We willen hiermee bereiken dat het merendeel van de kosten voor het bestemmingsplan terecht komen bij degene die het voordeel geniet van de bestemmingsplanherziening. Tenslotte stelt de gemeente een ontwerpbestemmingsplan op en start de procedure hiervoor op. Wij verwachten dat het totale proces om te komen tot een ontwerpbestemmingsplan zo’n twee jaar in beslag zal nemen.

 

Burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel,

3 maart 2016

 

Naar boven