Regeling van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 22 februari 2016, nr. BZ-2016.15363, tot wijziging van de Subsidieregeling Internationaal excelleren met betrekking tot de modules demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en kennisverwerving

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,

Gelet op artikel 2 van het Subsidiebesluit Ministerie van Buitenlandse Zaken,

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling Internationaal excelleren wordt als volgt gewijzigd:

De hoofdstukken 3 en 4 en de paragrafen 4 en 5 van hoofdstuk 5 vervallen, met dien verstande dat zij van toepassing blijven op subsidies die voor inwerkingtreding van deze regeling krachtens deze bepalingen zijn verstrekt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

TOELICHTING

Met ingang van 1 januari 2014 maken de voormalige EZ-subsidieregelingen op het terrein van de buitenlandse handel op grond van overgangsbepalingen deel uit van de BZ-wetgevingsfamilie. Het gaat o.a. om de Subsidieregeling Internationaal Excelleren.

Ten behoeve van eenduidigheid en efficiency is het wenselijk om het gehele BZ-bedrijfsleven instrumentarium in lijn te brengen met de BZ-subsidieregelgeving.

Met het oog daarop komen de ’DHK-modules’ (demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies, kennisverwerving) in de Subsidieregeling Internationaal Excelleren te vervallen.

Deze modules hebben tot doel bedrijven te ondersteunen bij het positioneren van hun producten op (nieuwe) markten. Bedrijven kunnen financiële ondersteuning verkrijgen voor het demonstreren van een product, het onderzoeken van commerciële haalbaarheid van een project of het inhuren van externe expertise. Sinds de start van deze mogelijkheid is de belangstelling groot, wat heeft geleid tot relatief snelle budgetuitputting.

Om de kwaliteit van de aanvragen en effectiviteit van het subsidie-instrument te vergroten wordt overgegaan op een tenderprocedure: de kwalitatief beste voorstellen krijgen ondersteuning. Tot op heden geldt het ‘first come first serve’ principe: alle voorstellen die aan criteria voldoen komen – in volgorde van binnenkomst – voor subsidie in aanmerking totdat de middelen zijn uitgeput.

Deze omvorming naar een tenderregeling biedt een praktisch moment om de Subsidieregeling Internationaal Excelleren te wijzigen en de nieuwe tenderregeling conform de gebruikelijke tendersystematiek van de BZ-subsidieregelgeving af te wikkelen.

Daarbij zal tevens het bestaande instrument DHK worden omgevormd naar DHI. De subsidiemogelijkheid voor ‘kennisverwerving’ komt te vervallen. Toegevoegd wordt een subsidiemogelijkheid voor investeringsvoorbereidingsstudies.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

Naar boven