Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 8 februari 2016, nummer CvTE-16.00021, houdende wijziging van de Regeling beoordelingsnormen en de daarbij behorende scores centrale eindtoets PO

Het College voor Toetsen en Examens,

Gelet op artikel 2, zesde lid, onderdeel e, van de Wet College voor toetsen en examens;

Besluit:

ARTIKEL I WIJZIGING VAN DE REGELING

De Regeling beoordelingsnormen en de daarbij behorende scores centrale eindtoets PO wordt als volgt gewijzigd:

A

In de bijlage bij de Regeling beoordelingsnormen en de daarbij behorende scores centrale eindtoets PO wordt tabel b. vervangen door de tabel in de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na plaatsing in de Staatscourant.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Het College voor Toetsen en Examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

BIJLAGE BEHORENDE BIJ ARTIKEL I A VAN DE REGELING VAN HET COLLEGE VOOR TOETSEN EN EXAMENS VAN 8 FEBRUARI 2016, NUMMER CVTE-16.00021, HOUDENDE WIJZIGING VAN DE REGELING BEOORDELINGSNORMEN EN DE DAARBIJ BEHORENDE SCORES CENTRALE EINDTOETS PO

tabel b. Per brugklastype het interval dat het uitgangspunt is voor de interpretatie van de standaardscore in het leerlingrapport centrale eindtoets.

501 – 518

vmbo basisberoepsgerichte leerweg

519 – 525

vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

526 – 528

vmbo kaderberoepsgerichte leerweg

529 – 532

vmbo gemengde / theoretische leerweg

533 – 536

vmbo gemengde / theoretische leerweg en havo

537 – 539

havo

540 – 544

havo / vwo

545 – 550

vwo

TOELICHTING

bij de Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 8 februari 2016, nummer CvTE- 16.00021, houdende wijziging van de Regeling beoordelingsnormen en de daarbij behorende scores centrale eindtoets PO.

Algemeen

Bij het ontwikkelen van leerlingrapportages voor de centrale eindtoets 2016 is geconstateerd dat in de bijlage van de ‘Regeling beoordelingsnormen en de daarbij behorende scores centrale eindtoets PO’, CvTE-14.02423 van 8 december 2014, een interpretatie van de standaardscore is gepubliceerd waarbij er soms overlap is tussen de hoogste score van de ene adviescategorie en de laagste score van de volgende adviescategorie. Omdat het uitgangspunt voor het bepalen van het brugklasadvies is dat er een eenduidig advies dient te kunnen worden gegeven, is die overlap ongewenst. Om tot een eenduidig advies per standaardscore te komen heeft een aanpassing in de tabel plaatsgevonden. Hierbij is ervoor gekozen de grenzen van de dubbeladviezen ongewijzigd te laten en, waar nodig, de grenzen van de enkelvoudige adviezen aan te passen. Deze keuze leidt voor de individuele leerling nooit tot een lager schooladvies, omdat het dubbeladvies ook steeds het enkelvoudige advies omvat. Tabel b. leidt tot de omzetting van standaardscore naar brugklasadvies.

Artikelsgewijs

Artikel I

A

Dit artikel geeft aan dat de bijlage bij deze regeling ter vervanging dient van tabel b. in de bijlage bij de Regeling beoordelingsnormen en de daarbij behorende scores centrale eindtoets PO.

Het College voor Toetsen en Examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

Naar boven