Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 14 februari 2016, nr. MBO/845264 houdende vaststelling van keuzedelen welke onderdeel uitmaken van de kwalificatiestructuur van het middelbaar beroepsonderwijs (Regeling vaststelling keuzedelen)

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken;

Gelet op artikel 7.2.4, tweede lid, onderdeel d, en zesde lid, en 7.2.7, negende lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs en artikel 17d, eerste lid, van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB;

Besluit:

Paragraaf 1. Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen

a. keuzedeel:

het keuzedeel, bedoeld in artikel 7.1.3, tweede lid, van de wet;

b. wet:

de Wet educatie en beroepsonderwijs.

Paragraaf 2. Vaststelling keuzedelen

Artikel 2.1 Keuzedelen

  • 1. De keuzedelen en de studielast daarvan worden vastgesteld op de wijze bedoeld in bijlage 1 behorende bij deze regeling.

  • 2. De koppeling van keuzedelen aan kwalificaties, bedoeld in het eerste lid, wordt vastgesteld op de wijze bedoeld in bijlage 3 behorende bij deze regeling.

Paragraaf 3. Slotbepalingen

Artikel 3.1 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst en is voor het eerst van toepassing op studenten die een opleiding volgen op basis van een kwalificatiedossier dat is vastgesteld na 1 februari 2016.

Artikel 3.2 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling vaststelling keuzedelen.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst. De bijlagen worden gepubliceerd op de website www.s-bb.nl/keuzedelen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

TOELICHTING

Met de invoering van de herziene kwalificatiestructuur voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) per 1 augustus 2016 worden keuzedelen ingevoerd als verplicht onderdeel van een mbo-opleiding. De keuzedelen en de koppeling daarvan aan kwalificaties dienen op grond van artikel 7.2.4, tweede lid, onder d, van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) te worden vastgesteld bij ministeriële regeling, op voorstel van de Samenwerkingsorganisatie beroepsonderwijs bedrijfsleven. De voorliggende regeling voorziet hierin.

Keuzedelen

Elke nieuwe opleiding is gebaseerd op een kwalificatie en één of meer keuzedelen. Een keuzedeel staat naast de kwalificatie en levert een verrijking ten opzichte van de kwalificatie. De kwalificatie is nodig om het beroep als beginnend beroepsbeoefenaar te kunnen uitoefenen en het keuzedeel niet. Keuzedelen hebben tot doel om bovenop de kwalificatie een verdieping of verbreding te leveren bij de toerusting voor de arbeidsmarkt of een extra voorbereiding voor een vervolgopleiding. Met keuzedelen kan sneller en beter worden ingespeeld op actuele ontwikkelingen en innovaties in het beroepenveld en in de regio. Door keuzedelen op te nemen in aparte documenten, naast de kwalificatiedossiers, is het mogelijk snel en flexibel keuzedelen te ontwikkelen en vast te stellen.

Koppeling

Een keuzedeel is tenminste gekoppeld aan één kwalificatie, maar kan ook gekoppeld zijn aan meerdere kwalificaties uit de kwalificatiestructuur mbo.

Uitvoering en handhaafbaarheid

Deze ministeriële regeling is voor een uitvoerings- en handhaafbaarheidstoets voorgelegd aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de Inspectie van het Onderwijs en de ADR. De regeling is door hen uitvoerbaar en handhaafbaar verklaard.

Administratieve lasten

Onderhavige regeling leidt niet tot een toename van de administratieve lasten, omdat met deze regeling geen nieuwe informatieverplichtingen worden opgelegd aan burgers, bedrijven of instellingen.

Artikelsgewijs

Artikel 2.1

Met dit artikel worden zowel de benaming, de code, de studielast als de inhoud van de keuzedelen vastgesteld, voor zowel de keuzedelen OCW als de keuzedelen betreffende kwalificaties op het gebied van landbouw, natuurlijke omgeving en voedsel (EZ).

Bijlagen

De volgende bijlagen behoren bij deze regeling:

Bijlage 1: Keuzedelen 2016 OCW en Keuzedelen 2016 betreffende kwalificaties op het gebied van landbouw, natuurlijke omgeving en voedsel (EZ)

Bijlage 2: Koppeling van keuzedelen van de ministeries van OCW en EZ aan kwalificaties.

Bovengenoemde bijlagen en de inhoud van de keuzedelen zijn uitsluitend digitaal beschikbaar en worden gepubliceerd op de website: www.s-bb.nl/keuzedelen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

Naar boven