Bestemmingsplan Menaam gewijzigd vastgesteld

Logo Menameradiel

Burgemeester en wethouders van de gemeente Menameradiel maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 22 december 2015 het bestemmingsplan Bestemmingsplan Menaam gewijzigd heeft vastgesteld.

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan ligt met ingang van 18 januari 2016 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage. U kunt het plan bekijken via www.menameradiel.nl. Onder het kopje ‘bestemmingsplannen’ en vervolgens ‘bestemmingsplannen in procedure’ vindt u een rechtstreekse link naar de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

U kunt het plan tijdens openingstijden ook inzien bij de centrale balie van het gemeentekantoor in Menaam.

Omschrijving bestemmingsplan

Het bestemmingsplan Menaam

Omschrijving plangebied

Het bestemmingsplan voorziet in een integrale herziening van het bestemmingsplan Menaldum uit 2005. Het bestemmingsplan heeft betrekking op vrijwel alle gronden binnen de bebouwde kom van Menaam. De plangrens van dit bestemmingsplan wordt dan ook in belangrijke mate bepaald door de grenzen van het omringende landelijk. Daarnaast geldt dat de Provinsje Fryslân in de provinciale ruimtelijke verordening het bestaand stedelijk gebied en het landelijk gebied middels kaartmateriaal heeft gedefinieerd. Bij bestudering van de verordening is gebleken dat enkele terreinen rondom Menaam door de provincie als stedelijk gebied worden gezien. Deze gronden zijn omwille van de duidelijkheid daarom betrokken bij het voorliggende bestemmingsplan. Het gaat hierbij om gronden aan het Moolnersrak 10a, 12 en 14, Berltsumerdyk 60 (deels) en 64, Lytsebuorren 61 (achtererf), Graldasingel 9 en 11 (achtererven). Ondermeer hierdoor komen de grenzen van het plangebied van het nieuwe bestemmingsplan niet geheel overeen met de grenzen van het eerdere bestemmingsplan.

De op het voorliggende bestemmingsplan betrekking hebbende juridisch-planologische regelingen zijn: het bestemmingsplan Menaldum (2005), het bestemmingsplan Buitengebied (2007) deels en het bestemmingsplan Tuincentrum Menaldum (2010). Naast de hiervoor genoemde bestemmingsplannen zijn ook verschillende overige ruimtelijke besluiten die in het afgelopen decennium in het plangebied zijn genomen (vrijstellingsprocedures, wijzigingsbesluiten, projectbesluiten , afwijkingsbesluiten etc.) zo nodig, in voorliggend bestemmingsplan verwerkt.

Het plan bestaat uit een plantoelichting, bijlagen, regels en een verbeelding.

De raad heeft het plan gewijzigd vastgesteld. De wijzigingen betreffen het volgende:

  • De bestemming van het perceel Moolnersrak 10 te Menaam wordt gewijzigd van een “bedrijfsbestemming” in een “woonbestemming”;

  • Ten einde de juridisch planologische mogelijkheden op de hoek Bitgumerdyk/Lytsebuorren te vergroten, wordt de verbeelding ter plaatse aangepast;

  • Voor de sloop en nieuwbouw van de woningen van Wonen Noordwest Friesland op de hoek van S. Leostrjitte/J. Bakkerstrjitte zijn 2 varianten mogelijk. Gekozen is voor een variant van drie levensloopgeschikte woningen onder één kap op de locatie J. Bakkerstrjitte 5 en S. Leostrjitte 1, 3 en 5. Voorts blijft een bouwmogelijkheid bestaan ter plaatse van de beide te slopen woningen aan de S. Leostrjitte 11-13. Een en ander leidt er toe dat het “maximum aantal wooneenheden” van 20 op de verbeelding wordt bijgesteld naar 19. Daarnaast zal gelet op het planvoornemen van drie woningen op deze hoek ook een aanduiding “maximum aaneen te bouwen van 3” op de verbeelding moeten worden gehanteerd;

  • Er is een wens geuit om te komen tot een multifunctionele accommodatie (MFA). Als voorkeurslocatie is het reeds voor “Maatschappelijk” bestemde pand Greatebuorren 6 (de gymzaal/lokaal) naar voren gekomen. De inzet is er opgericht ter plaatse een MFA te realiseren. Dit leidt er toe dat het pand enigszins moet worden uitgebreid en verbouwd. De voorziene uitbreiding is gesitueerd op gronden met de bestemming “Verkeer – Verblijf”. Op voorhand is het handig de bouwmogelijkheden ter plaatse te vergroten om een eventuele ruimtelijke procedure op termijn te voorkomen. Dit kan middels het omzetten van de bestemming “Verkeer - Verblijf” naar “Maatschappelijk” en het vergroten van het bouwvlak op de verbeelding.

Rechtsbescherming

Tegen het besluit van de gemeenteraad kan beroep worden ingesteld door:

  • -

    degenen die eerder een ontvankelijke zienswijze hebben ingediend;

  • -

    belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest binnen de daartoe gestelde termijn een ontvankelijke zienswijze in te dienen;

  • -

    een ieder, alleen voor zover het betreft de wijzigingen in het bestemmingsplan zoals hierboven opgesomd.

In alle gevallen geldt dat het beroepschrift binnen zes weken vanaf 18 januari 2016 moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Een beroepschrift moet worden ondertekend en dient tenminste te bevatten de naam en adres van de indiener, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep zich richt, alsmede de gronden van beroep. Het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn, tenzij binnen deze termijn in samenhang met het beroepschrift tevens een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Naar boven