Bestemmingsplan ‘Het Gelders Huis’
Logo Arnhem
Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 30 maart 2015 gewijzigd heeft vastgesteld
het bestemmingsplan ‘ Het Gelders Huis
landelijk bekend onder het plan-identificatienummer NL.IMRO.0202.858-0301.
Inzien
Het bestemmingsplan ‘’ en het besluit tot gewijzigde vaststelling liggen met ingang van 3 april 2015 gedurende een termijn van zes weken voor een ieder ter inzage op het stadhuis, loket BWL, Koningstraat 38
De interactieve digitale verbeelding van het plan is te raadplegen op het webadres:
De digitale bestanden die gezamenlijk het juridisch geldend bestemmingsplan vormen zijn te vinden op het webadres:
De verbeelding en de tekst van het bestemmingsplan zijn eveneens in PDF-formaat te downloaden:
Ligging plangebied
Het plangebied ligt aan de zuidoostelijke rand van de binnenstad en wordt globaal begrensd door de Sabelspoort in het westen, de Markt en de Prinsenhof in het noorden en oosten. In het zuiden wordt de grens gevormd door de Oranjewachtstraat.
Aanleiding en doel
De provincie Gelderland wil een nieuwe en toekomstbestendige huisvesting realiseren.
Het zuidoostelijke deel van de binnenstad inclusief het gebied Prinsenhof is van groot belang voor de Arnhemse binnenstad. Vanwege de schakelfunctie die dit gebied heeft naar omliggende gebieden is het gebied cruciaal voor de ruimtelijke afronding van dit deel van de binnenstad.
De huidige functionele en ruimtelijke belevingswaarde is matig en op onderdelen negatief. Met een integrale aanpak moet dit gebied worden verbeterd.
De opgaven zijn onder andere:
  • de relatie tussen binnenstad, Markt en Neder-Rijn te verbeteren.
  • het realiseren van een levendiger stadsdeel en
  • het beter in verhouding brengen van de bouwmassa's met de openbare ruimte. Ook dient de openbare ruimte beter begrensd te worden.
De plannen voorzien in dit kader concreet in het slopen van enkele provinciale gebouwen en de nieuwbouw van een kantoorgebouw inclusief parkeerkelder. Tevens wordt het ophogen van de parkeergarage aan de Prinsenhof mogelijk gemaakt.
Het Huis der Provincie wordt aangesloten op het nieuw kantoorgebouw en wordt tevens gerenoveerd.
Gewijzigde vaststelling
Ten opzichte van het ontwerp-bestemmingsplan zijn bij de vaststelling de volgende wijzigingen aan-
gebracht:
In verband met gewijzigde wetgeving over parkeren is in artikel 12 van de regels een parkeerregeling voor het plangebied opgenomen.
Procedure
De belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht, kan gedurende de aangegeven termijn van zes weken na bekendmaking beroep aantekenen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State postbus 20019, 2500 EA Den Haag.
Ten aanzien van die onderdelen van het bestemmingsplan die bij vaststelling zijn gewijzigd ten opzichte van het ontwerp komt de bevoegdheid beroep in te stellen ook toe aan de belanghebbende die bezwaar heeft tegen deze wijzigingen.
Voorts kan, indien beroep is ingesteld, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.
Voor het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.
Tevens bestaat de mogelijkheid om digitaal beroep in te stellen en een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl . Hiervoor dient u wel te beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op de genoemde site staan de exacte voorwaarden vermeld.
Op dit besluit is Afdeling 2 van Hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat belanghebbenden in hun beroepschrift moeten aangeven welke bezwaren zij hebben tegen het besluit. Na afloop van de beroepstermijn kunnen geen nieuwe beroepsgronden worden aangevoerd.
Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.
Naar boven