Logo Amsterdam
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Beethoven, eerste fase’ en besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikelen 3.8 en 6.14 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 17 december 2014 het bestemmingsplan ‘Beethoven, eerste fase’ ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, gewijzigd vastgesteld.

Bij besluit van gelijke datum heeft de gemeenteraad voorts besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

Bestemmingsplan

Het plangebied van het bestemmingsplan ligt binnen het projectgebied Zuidas, en maakt onderdeel uit van het deelgebied Beethoven. Het plangebied wordt globaal begrensd door de Beethovenstraat in het westen, de Prinses Irenestraat in het noorden, de gronden van het oude, inmiddels gesloopte Sint Nicolaaslyceum in oosten, en de Ringweg A10 in het zuiden.

Het gebied Beethoven kent een gefaseerde ontwikkeling. De eerste fase bestaat uit de ontwikkeling van de gronden welke zijn gelegen aan de zijde van de Beethovenstraat. De ontwikkeling is reeds gerealiseerd en in gebruik (het Sint Nicolaaslyceum) of onherroepelijk vergund en in aanbouw (kantoorbebouwing met ondergrondse parkeervoorziening). Het bestemmingsplan bestemt de gronden in overeenstemming met die ontwikkelingen. Het bestemmingsplan kent een gemengd programma met daarin opgenomen maatschappelijke voorzieningen (hoofdzakelijk in de vorm van het nieuwe Sint Nicolaaslyceum), kantoren en een beperkt programma overige publiekstoegankelijke voorzieningen zoals horeca en detailhandel, en gebouwde parkeervoorzieningen (dit alles in aanbouw).

Voor een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, wordt kortheidshalve verwezen naar het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan van 17 december 2014.

Exploitatieplan

Bij besluit van gelijke datum heeft de gemeenteraad voorts besloten geen exploitatieplan vast te stellen omdat het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd en geen noodzaak wordt gezien om een tijdvak of fasering te bepalen of nadere eisen, regels of een uitwerking van regels te stellen.

Ter inzage

Het bestemmingsplan ‘Beethoven, eerste fase’ met bijbehorende stukken en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, liggen met ingang van 8 januari 2015 totdat onderstaande beroepstermijn is verstreken, ter inzage op de volgende adressen,

  • Het Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.centrum.amsterdam.nl.

  • Het stadsdeelkantoor van stadsdeel Zuid, President Kennedylaan 923, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.zuid.amsterdam.nl.

Het bestemmingsplan ‘Beethoven, eerste fase’ met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.K1102BPGST-VG01

Beroep

Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad van Amsterdam naar voren heeft gebracht, kan met ingang van 9 januari 2015 gedurende zes weken, beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hij daartoe redelijkerwijze niet in staat is geweest.

Een belanghebbende kan met ingang van 9 januari 2015 gedurende zes weken, beroep instellen tegen het besluit geen exploitatieplan vast te stellen.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Crisis- en Herstelwet

Met ingang van 14 april 2014 is in de Crisis- en herstelwet het project Amsterdam Zuidas opgenomen in bijlage II (bijlage Aa, nummer 3). De ontwikkeling van het deelgebied Beethoven maakt daarvan onderdeel uit. Dit heeft tot gevolg dat afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing is. Op grond hiervan dienen alle beroepsgronden in het beroepschrift te worden opgenomen. Deze kunnen na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Amsterdam, 7 januari 2015

burgemeester en wethouders, A.H.P. van Gils Secretaris

E.E. van der Laan burgemeester

Naar boven