Regeling van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 30 maart 2015, nummer 627975, houdende wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 (honderdvijfendertigste wijziging)

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 2.2, eerste lid, van het Vreemdelingenbesluit 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage 1, behorend bij artikel 2.1, eerste lid, onder a, van het Voorschrift Vreemdelingen 2000, komt te luiden als aangegeven in de bijlage 1 behorend bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 30 maart 2015

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

BIJLAGE 1, BEHOREND BIJ ARTIKEL 2.1, EERSTE LID, ONDER A, VOORSCHRIFT VREEMDELINGEN 2000

Luchthaven

Luchthavencode

Abu Dhabi International Airport

AUH

Bahrein International Airport

BAH

Beijing Capital International Airport

PEK

Boryspil International Airport

KBP

Kigali International Airport

KGL

Cairo International Airport

CAI

Damman-King Fahd International Airport

DMM

Dar Es Salaam International Airport

DAR

Dubai International Airport

DXB

Entebbe International Airport

EBB

Guangzhou Baiyun International Airport

CAN

Hong Kong International Airport

HKG

Istanboel International Atatürk Airport

IST

Istanboel Sabiha Gökçen International Airport

SAW

Johannesburg International Airport

JNB

Kilimanjaro International Airport

JRO

Larnaca International Airport

LCA

Moskou Sheremetjevo International Airport

SVO

Nairobi Jomo Kenyatta International Airport

NBO

New Delhi Indira Gandhi International Airport

DEL

Panama Stad-Tocumen International Airport

PTY

Singapore Changi International Airport

SIN

TOELICHTING

Bijlage 1, behorend bij artikel 2.1, eerste lid, onder a, van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 wijst de vervoerders aan die de documenten van hun passagiers dienen te fotograferen, te fotokopiëren of te scannen. Hiervoor zijn alle vervoerders aangewezen indien zij vanaf bepaalde luchthavens naar Nederland vliegen. Om de luchtvaartmaatschappijen niet onnodig te belasten, is de opsomming beperkt tot een aantal luchthavens waarvandaan niet gedocumenteerde vreemdelingen worden aangevoerd. Teneinde de maatregel zo effectief mogelijk te laten zijn, wordt de lijst met luchthavens steeds geactualiseerd aan de hand van ervaringsgegevens.

De ervaringsgegevens van augustus 2014 tot en met januari 2015 hebben geleid tot een aangepaste lijst van tweeëntwintig luchthavens. Achttien luchthavens die het laatste half jaar op de lijst werden genoemd, blijven daarop gehandhaafd. Acht luchthavens zijn van de lijst verwijderd en vier luchthavens zijn aan de lijst toegevoegd.

De volgende acht luchthavens zijn van de lijst gehaald, omdat deze niet meer aan voornoemde criteria voldoen. Het betreft hier Amman-Queen Alia International Airport, Banjul Yundum International Airport, Casablanca Mohammed V International Airport, Denpasar Bali International Airport, Dubai World Central-Al Maktoum International Airport, Luanda de Fevereiro International Airport, Muscat Seeb International Airport en Quito Mariscal Sucre International Airport. Ten aanzien van deze luchthavens wordt immers niet langer voldaan aan de ondergrens van vijf aangevoerde ongedocumenteerden per half jaar, terwijl historische gegevens noch preventieve redenen een plaatsing op de lijst rechtvaardigen. Evenmin is momenteel (trend)informatie bekend op grond waarvan een dergelijke plaatsing in de rede zou liggen.

De volgende vier luchthavens zijn om verscheidene redenen op de lijst geplaatst. Larnaca International Airport is op de lijst geplaatst vanwege het overschrijden van de genoemde ondergrens. Ten aanzien van Bahrein International Airport is het plaatsen op de lijst geïndiceerd op grond van preventieve redenen. Verder heeft de beschikbare (trend)informatie geleid tot plaatsing op de lijst van Kilimanjaro International Airport en Entebbe International Airport.

De invoeringstermijn bedraagt minder dan twee maanden en wijkt daarmee af van het in het Kabinetsstandpunt inzake Vaste Verandermomenten neergelegde uitgangspunt. Deze regeling betreft een aanpassing van de lijst met afschriftplichtige luchthavens, waarvoor afwijking is toegestaan op grond van aanwijzing 174, vierde lid, onder a, van de Aanwijzingen voor de regelgeving, omdat deze lijst op basis van actuele gegevens wordt samengesteld.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven