Logo Amsterdam
Kennisgeving gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Oostpoort, Amsterdam

De gemeenteraad van Amsterdam maakt op grond van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat hij op 11 maart 2015 het bestemmingsplan Oostpoort gewijzigd heeft vastgesteld. In samenhang daarmee heeft het College van B&W op 3 februari 2015 hogere waarden dan de maximaal toelaatbare waarde vastgesteld voor een deel van het plangebied.

Terinzagelegging

Zowel het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan als de vastgestelde hogere waarden liggen vanaf 2 april 2015 ter inzage. Het bestemmingsplan is digitaal in te zien op www.ruimtelijkeplannen.nl (met ID-kenmerk: NL.IMRO.0363.M1306BPSTD-VG01). Tevens is het bestemmingsplan en het besluit omtrent de vastgestelde hogere waarden in te zien bij de balie Publieksvoorlichting van het stadsdeelkantoor, Oranje-Vrijstaatplein 2 te Amsterdam. Deze is op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag geopend van 8:30 tot 16:00 uur en op donderdag van 13:00 tot 20:00 uur. U dient hiervoor een afspraak te maken via www.oost.amsterdam.nl of telefonisch via 14 020.

Omschrijving van het plangebied

Het plangebied van het bestemmingsplan Oostpoort is een gemengd stedelijk gebied. De noord- en oostgrens worden gevormd door de spoorlijnen Amsterdam CS – Amsterdam Sciencepark en Amsterdam CS – Amsterdam Amstelstation. Aan de westzijde loopt de plangrens over het hart van de Linnaeusstraat en sluit aan op de Transvaalbuurt. De zuidgrens loopt over het hart van de Ringvaart, waarbij de bruggen over de Ringvaart volledig bij dit bestemmingsplan horen.

Omschrijving van het plan

Het nieuwe plan is een overwegend beheersgericht bestemmingsplan. De voorgaande bestemmingsplannen zijn ooit opgesteld om de ontwikkeling van het plangebied mogelijk te maken. Slechts voor een klein deel (Tuinwijck en Muiderpoortstation) is daarin de bestaande situatie conserverend opgenomen. Inmiddels zijn of worden een groot deel van de ontwikkelingen in Oostpoort gerealiseerd via de regelingen uit het vigerende bestemmingsplan of via een zelfstandige planologische procedure. Het nieuwe bestemmingsplan is hierop gebaseerd.

Naast de reeds gerealiseerde omgeving en vergunde (bouw)activiteiten is voor Oostpoort Oost een nieuwe Stedenbouwkundige visie door de deelraad vastgesteld op 14 mei 2013. De visie is de stedenbouwkundige grondlegger voor het nog te realiseren deel van Oostpoort. Een groot deel van de Stedenbouwkundige visie past binnen de regelingen van het vigerende bestemmingsplan. Voor het deel dat niet past binnen het vigerende bestemmingsplan is het nieuwe bestemmingsplan zodanig opgesteld dat de Stedenbouwkundige visie hier binnen passend is.

Crisis- en herstelwet

Het bestemmingsplan maakt de realisatie mogelijk van meer dan 11 woningen in een aaneengesloten gebied. Hierdoor is de Crisis- en Herstelwet van toepassing. Dit heeft gevolgen voor de beroepsfase van het bestemmingsplan.

Beroep instellen

Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze naar voren heeft gebracht, kan vanaf 3 april 2015 gedurende 6 weken beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit tot vaststelling van hogere waarden geluidhinder bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest een zienswijzen in te dienen. Het beroep moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Amsterdam, 1 april 2015

Naar boven