Wijziging Regeling van het Commissariaat voor de Media van 5 november 2013 houdende regels voor de landelijke publieke media-instellingen omtrent ledenvoordelen en ledenwerfactiviteiten als bedoeld in artikel 2.137, eerste lid, van de Mediawet 2008, en omtrent oproepen in het kader van ledenwerving als bedoeld in artikel 2.90 van de Mediawet 2008 (Regeling ledenvoordelen en ledenwerfactiviteiten)

Het Commissariaat voor de Media,

gelet op de artikelen 2.90 en 2.137 van de Mediawet 2008;

overwegende dat:

  • Bij Besluit van 20 november 20141 de wijziging2 van artikel 2.137 van de Mediawet 2008 in werking is getreden en het omroepverenigingen met ingang van 1 januari 2015 niet langer is toegestaan in het kader van ledenwerving op geld waardeerbare voordelen aan leden te verstrekken;

besluit:

ARTIKEL I

De Regeling ledenvoordelen en ledenwerfactiviteiten wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 2 vervalt ‘in het kader van ledenwerving en’.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid vervalt.

2. De aanhef wordt als volgt gewijzigd:

a. Aan het slot van de aanhef vervalt de dubbele punt.

b. De aanhef en het tweede lid worden samengevoegd en worden vernummerd tot eerste lid.

3. In het derde lid vervalt ‘de korting of’.

4. Het derde lid wordt vernummerd tot tweede lid.

C

Artikel 4, derde lid, vervalt.

ARTIKEL II

Deze wijziging treedt in werking een dag na kennisgeving daarvan in de Staatscourant.

Deze wijziging wordt bekendgemaakt door kennisgeving daarvan in de Staatscourant en op de internetsite van het Commissariaat (www.cvdm.nl).

COMMISSARIAAT VOOR DE MEDIA, M. de Cock Buning voorzitter

J. Buné commissaris

TOELICHTING

Algemeen

De wetgever heeft het wenselijk geacht om het verbod op ledenvoordelen in het kader van ledenwerving zoals dat is geregeld in de Wet van 28 juni 2012 tot wijziging van onder meer de Mediawet 2008 in verband met aanpassing van de rijksmediabijdrage, beëindiging van de wettelijke taken van de Stichting Radio Nederland Wereldomroep en aanpassingen van meer technische aard3, per 1 januari 2015 in te voeren. De ratio achter deze wetswijziging is dat de keuze om lid te worden van een omroepvereniging moet zijn ingegeven door een gevoel van verbondenheid met de identiteit of het media-aanbod van desbetreffende vereniging. Dat gevoel moet niet zijn basis hebben in financiële voordelen die verbonden zijn aan dat lidmaatschap. Met de wijzigingen van artikel 2.137 van de Mediawet 2008 wordt dus bereikt dat in het kader van ledenwerving niet langer is toegestaan voordelen in welke vorm dan ook aan leden te verstrekken in ruil voor een lidmaatschap. Concreet betekent dit dat omroepen helemaal geen voordelen meer mogen verstrekken aan nieuwe leden, dus geen cadeaus meer en geen kortingen op de gids of op verenigingsactiviteiten. Bij deze wijziging wordt de onderhavige regeling in overeenstemming gebracht met het (gewijzigde) artikel 2.137 van de Mediawet 2008.

In het kader van verenigingsactiviteiten blijft het, net als nu, beperkt mogelijk iets voor bestaande leden te doen om de band met de vereniging te versterken.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I

Onderdelen A en B

Deze wijzigingen vloeien voort uit artikel 2.137, eerste lid, van de Mediawet 2008 inhoudende het verbod op het verstrekken van op geld waardeerbare voordelen in het kader van ledenwerving. Verwezen wordt verder naar het algemeen deel van deze toelichting.

Onderdeel C

Nu het de omroepen niet langer toegestaan is om voordelen (in welke vorm dan ook) aan leden te verstrekken in ruil voor een lidmaatschap, mogen er geen oproepen plaatsvinden in het media-aanbod over het verstrekken van op geld waardeerbare voordelen in het kader van ledenwerving. Deze wijziging vloeit voort uit de wijzigingen in de onderdelen A en B.


X Noot
1

Besluit van 20 november 2014, houdende vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van artikel I, onderdeel AA, van de Wet van 28 juni 2012 tot wijziging van onder meer de Mediawet 2008 in verband met aanpassing van de rijksmediabijdrage, beëindiging van de wettelijke taken van de Stichting Radio Nederland Wereldomroep en aanpassingen van meer technische aard, Stb. 2014, 461.

X Noot
2

Wet van 28 juni 2012 tot wijziging van onder meer de Mediawet 2008 in verband met aanpassing van de rijksmediabijdrage, beëindiging van de wettelijke taken van de Stichting Radio Nederland Wereldomroep en aanpassingen van meer technische aard, Stb. 2012, 319.

X Noot
3

Stb. 2012, 319.

Naar boven