Gemeente Etten-Leur –Verkeersbesluit verwijderen wegversmalling en snelheidsbeperking Spoorlaan
Logo Etten-Leur
Burgemeester en wethouders van Etten-Leur,
gelet op
hetgeen ten aanzien van verkeersbesluiten in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (Babw) is bepaald, alsmede op de bepalingen ter zake van de Algemene wet bestuursrecht;
overwegende datde in dit verkeersbesluit genoemde wegen, wegen zijn als bedoeld in artikel 18, lid 1 onder d. van de Wegenverkeerswet 1994;
  • deze wegen in beheer zijn bij de gemeente Etten-Leur;
  • op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 Babw genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd;
het uit een oogpunt van:
  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;
gewenst is om:
de wegversmalling met bijbehorende voorrangssituatie en de snelheidsbeperking van 30 km/uur te verwijderen.
Motivering
Op 10 februari 2009 is het besluit genomen voor het plaatsen van een wegversmalling en de snelheidsbeperking van 30 km/uur. Dit is destijds besloten voor de Vincent van Goghschool die daar gevestigd was. De Spoorlaan werd veel gebruikt door fietsers van en naar de school.
Voor dit punt zijn in het verleden en zeer recent verschillende verkeerstellingen gehouden. De resultaten zijn:
  • -
    2007: +/- 5.850 motorvoertuigen/etmaal (maximum snelheid 50 km/uur)
  • -
    2011: +/- 5.700 motorvoertuigen/etmaal (maximum snelheid 30 km/uur)
  • -
    2015: +/- 5.450 motorvoertuigen/etmaal (maximum snelheid 30 km/uur)
De tellingen wijzen uit dat de verkeersintensiteiten zijn afgenomen. De afname van de telling uit 2015 is te verklaren door het verdwijnen van de Vincent van Goghschool op deze locatie.
In het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoers Plan is de Spoorlaan opgenomen als gebiedsontsluitingsweg. De belangrijkste functie van deze type wegen is het verwerken en de doorstroming van het verkeer. Daarbij hoort een maximum toegestane snelheid van 50 km/uur.
Het is aannemelijk dat bij een verhoging van de snelheid, de verkeersintensiteiten gelijk blijven. Bij een verhoging van de maximum toegestane snelheid naar 50 km/uur is er ten opzichte van 2007 geen negatieve invloed op de lucht- en geluidskwaliteit.
 
Uit cijfers blijkt dat er in de periode 2005 t/m 2013 drie ongevallen zijn geregistreerd op de Spoorlaan vanaf de Anna van Berchemlaan tot aan de Wilhelminalaan. Hiervan is één ongeval in 2006 en twee ongevallen in 2011 geweest. Deze zijn op verschillende locaties gebeurd. Daaruit valt te concluderen dat de verlaging van de maximum snelheid in 2009 weinig tot geen invloed heeft gehad op de verkeersveiligheid. Aannemelijk is dat het terugdraaien van dat besluit, door het verhogen van de snelheid, ook geen negatieve invloed heeft op de verkeersveiligheid.
Belangenafweging
De belangen van verschillende belanghebbenden zijn afgewogen. Daarbij staat de doorstroming op deze weg voor de weggebruiker voorop.
Daarnaast zijn er voor omwonenden geen negatieve effecten ten opzichte van de situatie voor het verlagen van de snelheid en het aanleggen van de wegversmalling.
gehoord
Overeenkomstig artikel 24 Babw overleg is gepleegd met verkeersfunctionaris de heer T. van Boxtel namens de korpschef van de eenheid Zeeland-West-Brabant.
besluiten
conform bijgaande en bij dit besluit behorende situatietekening:
  • 1.
    Door middel van het verwijderen van de borden F05 en F06 de voorrangssituatie bij de wegversmalling te verwijderen.
  • 2.
    Door middel van het verwijderen van de borden A01 en A02 het snelheidsregime van 30 km/uur te verwijderen.
  • 3.
    Dit verkeersbesluit op de gebruikelijke wijze openbaar bekend te maken.
Etten-Leur,
Burgemeester en wethouders van Etten-Leur.
De secretaris, De burgemeester,
Mw. B.W. Silvis-de Heer. Mw. H. van Rijnbach-de Groot.
Bijlage
Situatietekening
Mededelingen
Ter inzage legging
Het verkeersbesluit en de daarbij behorende tekening liggen gedurende 6 weken na de openbare bekendmaking voor een ieder ter inzage in het informatiecentrum in de publiekshal van het Stadskantoor.
Bezwaar
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan eenieder wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit dient te gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben gepubliceerd. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Etten-Leur, Postbus 10.100, 4870 GA Etten-Leur. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en dient ten minste te bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt en de gronden van het bezwaar.
Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.
Tegelijk met het bezwaarschrift en gedurende de behandeling daarvan kan bij de voorzieningenrechter (Rechtbank Breda, sector bestuursrecht, Postbus 90.006, 4800 PA Breda) een verzoek om voorlopige voorziening, waaronder schorsing, worden ingediend. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als een bezwaarschrift is ingediend en onverwijlde spoed, gelet op het betrokken belang, dat vereist. Voor de behandeling van het verzoek wordt een bedrag aan griffierecht geheven.
Naar boven