Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 28 februari 2015, nr. DGNR-PDJNG/14203968, tot Wijzigen van de Jachtregeling

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 8, vierde lid, van het Jachtbesluit;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 3 van de Jachtregeling wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. De bijdrage ter dekking van de kosten, bedoeld in artikel 8, derde lid, van het Jachtbesluit bedraagt voor:

    • a. de uitgifte van een jachtakte: € 65,–;

    • b. het verlengen van de geldigheidsduur van een jachtakte: € 30,–;

    • c. het wijzigen van een jachtakte: € 15,–;

    • d. het vervangen als gevolg van verlies van een jachtakte: € 15,–;

    • e. de uitgifte van een valkeniersakte of kooikersakte: € 45,–.

2. Na het zevende lid wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 8. De bijdrage voor een combinatie van de in het tweede lid, onderdelen a, b, c of d, genoemde handelingen bedraagt niet meer dan het bedrag dat verschuldigd zou zijn voor dat deel van de combinatie waarvoor de hoogste vergoeding geldt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 28 februari 2015

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

Deze regeling voorziet in een wijziging van de tarieven voor de uitgifte van een jachtakte en daarmee verband houdende handelingen.

Voor het jagen met een geweer is op grond van artikel 38 van de Flora- en faunawet een jachtakte vereist. Een jachtakte wordt op grond van artikel 42 van de Flora- en faunawet verleend door de korpschef van de politie, net als wapenverloven krachtens de Wet wapens en munitie. De Wet wapens en munitie bevat regels inzake het vervaardigen, verhandelen, vervoeren, voorhanden hebben en dragen van wapens en munitie. Op grond van artikel 41 van de Wet wapens en munitie zijn bij de Regeling wapens en munitie regels vastgesteld over de verschuldigde bedragen bij de aanvraag van een wapenverlof.

In de afgelopen jaren is het proces voor de verlening van wapenverloven en jachtakten aangepast en uitgebreid. De kosten voor de afhandeling van een verzoek om een jachtakte of een wapenverlof staan thans niet meer in verhouding tot de werkzaamheden die de politie hiervoor verricht. In opdracht van de Minister van Veiligheid en Justitie en de politie is een impactanalyse uitgevoerd, waarbij een berekening is gemaakt van de personele kosten voor het afhandelen van een verzoek om een jachtakte of een wapenverlof. Op basis van de uitkomsten van deze impactanalyse is gekomen tot de in het gewijzigde artikel 3 van de Jachtregeling vastgelegde tarieven, waarmee 50% van de personeelskosten die de politie maakt, worden gedekt. Er is niet gekozen voor 100% dekking van de personele kosten van de politie door middel van het tarief, omdat dan het verschil met de huidige tarieven te groot wordt. Daarnaast zullen de processen binnen de politie de komende twee jaar verder verbeterd worden, waardoor de personele kosten verlaagd kunnen worden. De impactanalyse zal twee jaar na vaststelling van deze tarieven herhaald worden en de tarieven zullen dan aangepast worden aan de uitkomsten van deze nieuwe impactanalyse.

De Minister van Veiligheid en Justitie verhoogt gelijktijdig de tarieven met betrekking tot het verlenen van wapenverloven verhoogd door middel van een regeling met kenmerk 582911 tot wijziging van de Regeling wapens en munitie.

Regeldruk

Deze regeling heeft geen regeldrukeffecten. Deze regeling wijzigt de hoogte van de leges. Leges vallen niet onder de definitie regeldruk en derhalve zal dit geen effect hebben op de regeldruk.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven