Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 18 maart 2015, nr. 2015-0000162798 tot het wijzigen van de Reis- verblijf- en verhuiskostenregeling ambtenaren BES in verband met de formalisering van de arbeidsvoorwaardenovereenkomst CN 2013-2014

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op de artikelen 27, 28, 29, onder a, en 67, derde lid, onder a, van het Rechtspositiebesluit ambtenaren BES;

Besluit:

ARTIKEL I

De Reis- verblijf- en verhuiskostenregeling ambtenaren BES wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2

  • 1. Tenzij het bevoegd gezag heeft bepaald dat alleen werkelijk gedane uitgaven vergoed worden of een andere bijzondere regeling is getroffen, heeft de ambtenaar bij een dienstreis vergoeding voor verblijfkosten. De vergoeding voor verblijfkosten per dag bedraagt, exclusief de kosten voor een hotelovernachting:

    • a. USD 95,00 bij reizen naar een ander openbaar lichaam, naar Aruba, Curaçao of Sint Maarten;

    • b. USD 130,00 bij reizen naar landen behorend tot de Europese Unie; en

    • c. USD 120,00 bij reizen naar overige buitenlandse bestemmingen.

  • 2. De dienstreis vangt aan zodra de ambtenaar het openbaar lichaam of land van bestemming bereikt en eindigt op het moment dat het openbaar lichaam of land van bestemming wordt verlaten.

  • 3. Voor een dienstreis van twaalf uur of korter wordt slechts vergoeding voor verblijfkosten voor een halve dag verleend; geen vergoeding wordt verleend indien in het openbaar lichaam of land van bestemming niet tegen betaling een maaltijd is gebruikt.

  • 4. Voor een dienstreis van langer dan twaalf uur en korter dan vierentwintig uur wordt de vergoeding voor verblijfkosten voor een hele dag verleend.

  • 5. Bij een dienstreis van langer dan vierentwintig uur wordt zowel voor de dag waarop de reis na twaalf uur ’s middags aanvangt als voor de dag waarop de terugkeer vóór twaalf uur ’s middags plaatsvindt de vergoeding voor verblijfkosten voor een halve dag verleend.

  • 6. In afwijking van het eerste lid wordt bij een dienstreis van meer dan eenentwintig dagen binnen het Caribisch deel van Nederland alsmede voor reizen naar plaatsen buiten het Caribisch deel van Nederland de vergoeding voor verblijfskosten door het bevoegd gezag voor elk afzonderlijk geval bepaald.

  • 7. Voor zover in de vergoeding voor de reiskosten ook de kosten van voeding zijn begrepen, heeft de ambtenaar in afwijking van het eerste lid slechts aanspraak op een derde van de vergoeding voor verblijfkosten.

B

Na artikel 2 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2a

  • 1. Bij een dienstreis binnen het Caribisch deel van Nederland van meer dan dertig dagen draagt het bevoegd gezag zo mogelijk zorg voor een ingerichte woning in het openbaar lichaam van bestemming. De volgende zaken worden vergoed door het bevoegd gezag: huur, water, elektra en internet.

  • 2. Ingeval de ambtenaar door toepassing van het eerste lid de beschikking heeft over een ingerichte woning, bedraagt de vergoeding voor verblijfskosten in afwijking van artikel 2, zesde lid, vanaf de dag dat de ambtenaar het openbaar lichaam van bestemming bereikt per dag USD 55,00.

C

Na artikel 2a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2b

Bij een dienstreis binnen het Caribisch deel van Nederland van langer dan dertig dagen heeft de ambtenaar een maal per maand aanspraak op vergoeding van de reiskosten van het openbaar lichaam van bestemming naar zijn standplaats en terug. Artikel 1 is van overeenkomstige toepassing.

D

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid alsmede de aanduiding ‘2.’ voor het tweede lid vervalt.

2. De zinsnede ‘de in het eerste lid bedoelde vergoeding’ wordt vervangen door: de in artikel 2, eerste lid,.

E

Artikel 10 vervalt.

F

Na artikel 12 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 12a

Deze regeling berust op de artikelen 66, onder a, 67, derde lid, onder a, en 68, tweede lid, onder a, van het Rechtspositiebesluit ambtenaren BES.

ARTIKEL II

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2015.

  • 2. Artikel I, onderdeel F, werkt terug tot en met 9 oktober 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

TOELICHTING

Algemeen

Op 15 augustus 2014 is tussen de vertegenwoordigers van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de vertegenwoordigers van de vakorganisaties ABVO, ACOM, NAPB en WICSU overeenstemming bereikt over de wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden van het overheidspersoneel in dienst van de Rijksdienst Caribisch Nederland. In de onderhavige regeling worden de in de arbeidsvoorwaardenovereenkomst (hierna: Cao CN 2013-2014) gemaakte afspraken over de vergoedingen bij tijdelijke verandering van standplaats formeel uitgewerkt. Die afspraken houden in dat de rechtspositie voor alle ambtenaren op het punt van tijdelijke tewerkstelling op een ander eiland gelijk wordt getrokken met de rechtspositie van de ambtenaren van politie, zoals neergelegd in de Regeling toelage bij tijdelijke verandering werkgebied korps politie BES. Hiertoe wordt dat in de Reis-, verblijf- en verhuiskostenregeling ambtenaren BES voor dienstreizen binnen Caribisch Nederland van langer dan 30 dagen een afwijkende vergoeding voor verblijfkosten opgenomen die vanaf de eerste dag van het verblijf gelijk is aan de toelage voor politie bij tijdelijke verandering van standplaats.

Verder is in de Cao CN 2013/2014 afgesproken dat ambtenaren die binnen Caribisch Nederland langer dan 30 dagen buiten de standplaats moeten verblijven en die deze verblijfkostenvergoeding ontvangen een keer per maand de kosten van één retourticket vergoed krijgen voor gezinsbezoek van de ambtenaar dan wel zijn partner.

Onderdelen A, D en E

Artikel 2 van de Reis-, verblijf- en verhuiskostenregeling ambtenaren BES betreft de vergoeding voor verblijfkosten. Het eerste lid is een samenvoeging van het oude eerste lid en de oude artikelen 9 en 10. Het tweede lid komt overeen met het oude tweede lid. Het derde, vierde, vijfde en zevende lid zijn redactioneel verduidelijkt, maar inhoudelijk ongewijzigd.

Het zesde lid bepaalt net als het oude zesde lid dat de verblijfkostenvergoeding bij reizen van langer dan 21 dagen binnen Caribisch Nederland en bij reizen buiten Caribisch Nederland door het bevoegd gezag wordt bepaald. Dit komt overeen met het oude zesde lid.

De toelage wordt slechts toegekend over die dagen dat de ambtenaar daadwerkelijk binnen het andere openbare lichaam verblijft. Gedurende de periode dat de ambtenaar (bijvoorbeeld vanwege gezinsbezoek) niet binnen het andere openbare lichaam verblijft, geniet hij uiteraard geen daggeldvergoeding.

Onderdeel B

Op grond van artikel 2a, eerste lid, moet het bevoegd gezag zo mogelijk zorg dragen voor een ingerichte woning, wanneer de ambtenaar langer dan 30 dagen in een ander openbaar lichaam verblijft en dat daarbij tevens de kosten van water, elektra en internet door de werkgever worden vergoed. Dit komt overeen met artikel 4 van de Regeling toelage bij tijdelijke verandering werkgebied korps politie BES, waarin is bepaald dat bij een dienstreis binnen het Caribisch deel van Nederland van meer dan dertig dagen de ambtenaar een dienstwoning ter beschikking wordt gesteld.

Daartegenover staat dat wanneer de ambtenaar een ingerichte woning ter beschikking is gesteld, de verblijfkostenvergoeding op grond van artikel 2a, tweede lid, slechts USD 55,00 per dag bedraagt. Deze (lagere) toelage wordt toegekend vanaf de dag dat de ambtenaar naar de tijdelijke standplaats afreist tot en met de dag dat hij terugreist naar het openbare lichaam van de oorspronkelijke standplaats.

Onderdeel C

In artikel 2b is geregeld dat de ambtenaar die langer dan een maand in een ander openbaar lichaam moet werken, eenmaal per maand een retourticket naar huis vergoed krijgt.

Onderdeel F

De Reis-, verblijf- en verhuiskostenregeling ambtenaren BES is een van oorsprong Nederlands-Antilliaanse regeling, die per 10 oktober 2010 is omgevormd tot “BES-regeling”. Bij de aanpassing van de omgevormde regelingen zijn de grondslagen steeds uitdrukkelijk aan het slot van de desbetreffende BES-regeling opgenomen. Een dergelijke grondslagbepaling ontbrak echter in de Reis-, verblijf- en verhuiskostenregeling ambtenaren BES en is thans alsnog opgenomen. Aan deze bepaling wordt terugwerkende kracht verleend tot en met 9 oktober 2011, zijnde de datum van inwerkingtreding van het Rechtspositiebesluit ambtenaren BES.

Artikel II

Met de inwerkingtreding van de onderhavige regeling wordt afgeweken van het systeem van vaste verandermomenten. In de Cao CN 2013/2014 is afgesproken dat de maatregelen met betrekking tot de tijdelijke tewerkstelling op een ander eiland per 1 januari 2015 ingaat. Nu deze datum reeds verstreken is, is gekozen voor een inwerkingtredingdatum zo snel mogelijk daarna, namelijk per 1 april 2015. Aangezien de ambtenaren op grond van de nieuwe regeling een lagere daggeldvergoeding ontvangen dan op basis van de oude regeling, wordt geen terugwerkende kracht gegeven tot en met de aanvankelijk beoogde inwerkingtredingdatum.

Onderdeel E van artikel I betreft een technische aanpassing in verband met de inwerkingtreding van het Rechtspositiebesluit ambtenaren BES op 9 oktober 2011 en moet

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

Naar boven