Besluit tot wijziging van de Beleidsregel maatregelen UWV

Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen,

Besluit:

ARTIKEL I

De Beleidsregel maatregelen UWV wordt als volgt gewijzigd:

A.

Artikel 1, onderdeel d, komt te luiden:

B.

In artikel 2, eerste lid, wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door een puntkomma, een nieuw onderdeel e toegevoegd, luidende:

  • e. 25, 50 of 100% van het uitkeringsbedrag gedurende drie maanden bij het niet naleven van een verplichting uit de vijfde categorie. Het percentage is afhankelijk van de aard, de ernst en de gevolgen van de overtreding.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

Amsterdam, 19-03-2015

B.J. Bruins Voorzitter Raad van Bestuur

NOTA VAN TOELICHTING

Algemeen

Met ingang van 1 januari 2015 is in alle socialezekerheidswetten voor uitkeringsgerechtigden de verplichting opgenomen zich te onthouden van zeer ernstige misdragingen jegens de met de uitvoering van de socialezekerheidswetten belaste personen en instanties tijdens het verrichten van hun werkzaamheden. Het niet nakomen van deze verplichting heeft gevolgen voor het recht op uitkering.

In het Maatregelenbesluit socialezekerheidswetten is in artikel 7a een nieuwe categorie opgenomen. De verplichting om zich te onthouden van zeer ernstige misdragingen is in ingedeeld in een nieuwe vijfde categorie. De hoogte en duur van de maatregel wordt vastgesteld op een gehele of gedeeltelijke weigering van het uitkeringsbedrag gedurende ten hoogste drie maanden.

Het is aan het UWV om te bepalen met welk percentage de uitkering wordt verlaagd en de duur van de verlaging. Met betrekking tot de proportionaliteit is het aan het UWV om maatwerk te leveren.

In de toelichting op het Maatregelenbesluit wordt een zeer ernstige misdraging in ieder geval benoemd als elke vorm van ongewenst fysiek contact met een persoon of het ondernemen van pogingen daartoe. Hieronder vallen bijvoorbeeld schoppen, slaan of het (dreigen met) gooien van voorwerpen naar een persoon en het gebruik van steek- en/of slagwapens. Ook het toebrengen van schade aan een gebouw of inventarisonderdeel, alsmede het ondernemen van pogingen daartoe in enige vorm wordt als zeer ernstige misdraging gezien.

Handelingen die door hun grote en mogelijk blijvende impact op de desbetreffende persoon of personen grote invloed hebben zoals het opzetten van gerichte lastercampagnes, seksuele intimidatie, het tonen van steek en/of vuurwapens alsmede (pogingen tot) opsluiting in een ruimte, zijn eveneens als zeer ernstige misdraging te beschouwen.

Als een medewerker of manager melding maakt van ernstige verbale agressie, intimidatie, dreiging met fysiek geweld, het daadwerkelijk toepassen van fysiek geweld of een andere vorm van agressie die als zeer ernstige misdraging kan worden aangemerkt, dan wordt beoordeeld of er aanleiding is om een maatregel op te leggen. De beoordeling geschiedt door medewerkers die niet direct of indirect betrokken zijn geweest bij het incident.

Artikelsgewijs

Artikel 2, eerste lid, onderdeel e

In dit artikel geeft UWV aan hoe invulling wordt gegeven aan hoogte en duur van de maatregel. Er is gekozen voor een op te leggen maatregel van 25%, 50% of 100% van de uitkering indien er sprake is van een zeer ernstige misdraging door uitkeringsgerechtigde. UWV varieert niet in duur van de op te leggen maatregel. De duur van de maatregel is standaard drie maanden.

De hoogte van het percentage is afhankelijk van de aard, de ernst en de gevolgen van de misdraging. Er wordt rekening gehouden met de mate van verwijtbaarheid en eventuele andere maatregelen die zijn getroffen jegens de overtreder.

Bij verbale agressie is het uitgangspunt een maatregel van 25%. De ernst van de overtreding en de gevolgen die de overtreding heeft gehad kunnen aanleiding zijn om het percentage te verhogen naar 50%.

Bij bedreigingen, intimidatie, vernielingen en pogingen tot fysiek geweld is het uitgangspunt een maatregel van 50%. Ook hiervoor geldt dat de ernst van de overtreding en de gevolgen daarvan aanleiding kunnen zijn om het percentage te verhogen naar 100%.

Bij fysiek geweld is het uitgangspunt een maatregel van 100%.

Als sprake is van recidive dan kan dit voor UWV een reden zijn om het percentage van de maatregel op te hogen. Recidive wordt aangenomen als de klant binnen een periode van twee jaar na het opleggen van een maatregel wegens zeer ernstige misdraging opnieuw gedrag laat zien dat moet worden aangemerkt als een zeer ernstige misdraging. Er is aangesloten bij de definitie van recidive in het Maatregelenbesluit Socialezekerheidswetten. Recidive leidt niet per definitie tot een verhoging van de op te leggen maatregel, maar weegt wel mee bij de beoordeling van de ernst van de overtreding. Bij recidive wordt een maatregel verhoogd tot maximaal 100%.

Naar boven