Stremmingen Afgesloten IJ tijdens het evenement ‘Tijdelijke brugverbinding over het IJ’

Besluitnummer: CNB/019/2015

De Directeur van het openbaar lichaam Centraal Nautisch Beheer (directeur CNB)

Gelet op:

  • Artikelen 3, 5 en 8 van de Scheepvaartverkeerswet.

  • Artikel 1.23 tweede lid Binnenvaartpolitiereglement.

Overwegingen:

Op dinsdag 5 mei 2015 van 08.00 uur tot 18.00 uur vindt het evenement ‘Tijdelijke brugverbinding over het IJ’ plaats. Dit evenement maakt het noodzakelijk om ter bevordering van het vlotte en veilige verloop van de scheepvaart voor de duur van het evenement een aantal verkeersmaatregelen te nemen. Onder meer zullen er een vaarwegversmalling en een totale stremming voor het scheepvaartverkeer noodzakelijk zijn. Deze stremmingen zullen tot het minimum worden beperkt.

Over deze te treffen verkeersmaatregelen heeft overleg met belanghebbenden plaatsgevonden. In dit kader heeft het ‘4 en 5 mei comité’ op 4 maart 2015 voor het evenement, ‘Tijdelijk 5 mei brug over het IJ’, een aanvraag evenementenvergunning op grond van het Binnenvaartpolitiereglement (artikel 1.23 tweede lid gedaan) op welke aanvraag een toestemming van de directeur CNB (met voorschriften) zal volgen.

De verkeersmaatregelen in dit besluit hebben mede tot strekking deze onderdelen van het evenement nautisch in goede banen te lijden.

Heeft het volgende besluit genomen:

Artikel I Voorbereiding afsluiting IJ

  • 1.1. Tijdens de periode vanaf 08.00 uur tot einde werkzaamheden zal er in het vaarweggedeelte op het Afgesloten IJ tussen het Stenen Hoofd en de kop Javaeiland een snelheidsbeperking van 6 kilometer per uur gelden.

  • 1.2. Op dinsdag 5 mei 2015, om 08.00 uur zullen er drie brugdelen worden aangevoerd ter afsluiting van het Afgesloten IJ tussen de pontverbinding Centraal Station zuidzijde en noordzijde met een lengte van ongeveer 2 x 80 meter en 1 x 110 meter. De twee lengtes van 80 meter worden vanaf 09.00 uur aan beide zijden aan een afgemeerde pont in zowel de noordelijke als zuidelijke pontfuiken worden gekoppeld. Met deze uitvoering geldt er vanaf dat moment een vaarwegversmalling van 110 meter. In de periode van de vaarwegversmalling geldt voor de schepen langer dan 110 meter en breder dan 11.40 meter, wordt ter plaatse verkeerbegeleiding gegeven door patrouillevaartuigen.

  • 1.3. De werkzaamheden en de scheepvaart zullen worden gecoördineerd door de verkeersposten ‘Haven Amsterdam’ VHF 3 en ’Sector Schellingwoude’ VHF 60.

Artikel II Afsluiting van het IJ voor alle scheepvaart

  • 2.1. Op dinsdag 5 mei 2015 vanaf 13.45 uur, zal het tussenstuk van 110 meter lang worden ingevaren. Vanaf dat moment tot 16.00 uur geldt een totale stremming van het Afgesloten IJ. De patrouillevaartuigen van zowel Haven Amsterdam als van Rijkswaterstaat zullen ter plaatse de afsluiting begeleiden en in stand houden.

  • 2.2. De scheepvaart zal middels scheepvaartberichten van de verkeersposten ‘Haven Amsterdam’ en ‘Sector Schellingwoude’ op de hoogte worden gehouden.

Artikel III Opheffing Afsluiting en wegnemen vaarwegversmalling

  • 3.1. Op dinsdag 5 mei om 16.00 uur, wordt de vaarwegstremming opgeheven.

    De vaarwegversmallingen aan de noord- en zuidzijde van de pontverbinding Centraal Station zuidzijde en noordzijde met een lengte van ongeveer 2 x 80 meter zal daarna zo snel mogelijk worden verwijderd. Vanaf dat moment wordt de vaarweg weer vrijgegeven.

Artikel IV CNB besluit

  • 4.1. Bovengenoemde maatregelen zijn formeel bekendgemaakt in een Bericht aan de scheepvaart

    “BASIJN 5/2015 d.d. 12 maart 2015.”

12 maart 2015

De Minister van Infrastructuur en Milieu, namens deze de Directeur-Rijkswaterstaat, namens deze de Directeur CNB, A.M.C. van Oosten

Beroepsmogelijkheid:

Tegen dit besluit kan door een belanghebbende, op grond van artikel 6 van de Scheepvaartverkeersweten op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht, binnen 6 weken na bekendmakingschriftelijk beroep worden ingesteld bij de rechtbank. Het beroep dient te worden ondertekend en tenminste bevatten de naam en adres van de indiener; dagtekening: omschrijving van het besluitwaartegen het beroep is gericht; de gronden van beroep.

Het beroep kan gericht worden aan Rechtbank Amsterdam, Sector Bestuursrecht Algemeen, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam.

TOELICHTING:

Gezien de te verwachte drukte tijdens het evenementen ‘Tijdelijke 5 mei brug over het IJ’ van recreatie vaartuigen. Op het Afgesloten IJ zijn zowel de Directeur van het Centraal nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied als de Havenmeester van Amsterdam genoodzaakt om verschillende maatregelen op het water te nemen. Deze maatregelen zullen bestaan uit: Snelheidsbeperkingen, vaarwegversmallingen en een gehele stremming.

Havenbedrijf Amsterdam N.V. verspreidt besluiten via de basijns eveneens per elektronische weg. Indien u ontvangst van basijn per e-mail op prijs stelt, kunt u het e-mailadres waarop de basijns wenst te ontvangen doorgeven aan Julian Sallows, e-mail: julian.sallows@portofamsterdam.nl

Overzicht van de uitstaande basijns:

http://www.portofamsterdam.nl onder ‘Scheepvaart, onder ‘Mededelingen schepen’

Naar boven