Logo Almere
Vooraankondiging nieuw bestemmingsplan Oosterwold en voornemen PlanMER voor Oosterwold, Almere

Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) bekend dat een nieuw bestemmingsplan – Chw omgevingsplan – wordt voorbereid voor het plangebied van de Intergemeentelijke Structuurvisie Oosterwold. Tevens maken zij bekend dat overeenkomstig artikel 7.9 Wet milieubeheer (Wm) ten behoeve van de onderbouwing van dit nieuwe bestemmingsplan een milieueffectrapport, een zgn. PlanMER (Plan Milieueffectrapportage), moet worden opgesteld. Het PlanMER Intergemeentelijke Structuurvisie dat de basis is voor het PlanMER voor het bestemmingsplan, ligt met ingang van maandag 23 maart 2015 gedurende drie weken voor een ieder ter inzage (tot en met maandag 13 april).

Vooraankondiging nieuw bestemmingsplan (art. 1.3.1. Bro)

Het Chw omgevingsplan is een nieuwe planfiguur in het kader van de Crisis- en Herstelwet, een bestemmingsplan met een verbrede reikwijdte. Het plangebied van dit bestemmingsplan is gelegen aan weerszijden van de rijksweg A27. Het bestemmingsplan maakt de ontwikkelingen zoals benoemd in de Intergemeentelijke Structuurvisie Oosterwold mogelijk.

Tegen dit voornemen tot het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor dit plangebied wordt geen gelegenheid geboden om zienswijzen naar voren te brengen.

Voornemen PlanMER (art. 7.9 Wm)

Het bestemmingsplan voor Oosterwold is m.e.r-plichtig omdat hierin kaders worden gesteld voor activiteiten in het plangebied die wettelijk m.e.r-beoordelingsplichtig zijn, zoals de ontwikkeling van meer dan 2000 woningen, de aanwezigheid van waardevolle natuurgebieden (Natura2000) in de directe omgeving en de aanwezigheid van gebieden die onderdeel uitmaken van de Ecologische Hoofdstructuur. In het op te stellen PlanMer worden de milieueffecten van het bestemmingsplan beoordeeld. Tevens zal een passende beoordeling onderdeel uitmaken van het op te stellen PlanMer in verband met de mogelijke significante gevolgen voor de Natura-2000 gebieden.

De eerste stap in de procedure van een PlanMER is deze kennisgeving van het voornemen tot het opstellen van een PlanMER en de ter inzage legging van het ‘PlanMER Intergemeentelijke Structuurvisie Oosterwold’. Deze PlanMER is opgesteld ten behoeve van deze structuurvisie; de uitgangspunten van de structuurvisie worden geheel overgenomen in het bestemmingsplan Oosterwold. Het PlanMER voor de structuurvisie vormt dan ook tevens de basis voor het PlanMER voor het bestemmingsplan Oosterwold.

Oosterwold ligt in twee gemeenten: Almere en Zeewolde. Dit betekent dat beide gemeenten voor het deel van Oosterwold dat op hun grondgebied ligt een eigen bestemmingsplan vaststellen. Gelet op de samenhang van Oosterwold is er voor gekozen dat tot de voorbereiding samengewerkt wordt. Voor Almere zal het PlanMER direct worden gevolgd door de formele procedure van het ontwerp bestemmingsplan; voor Zeewolde zal dat later plaatsvinden.

Hoe kunt u reageren?

Van maandag 23 maart tot en met 13 april 2015 kan eenieder schriftelijk (geen email) of mondeling zijn reactie op het PlanMER indienen.

U kunt uw reactie richten aan: burgemeester en wethouders van Almere, Postbus 200, 1300 AE Almere, o.v.v. PlanMER Intergemeentelijke Structuurvisie Oosterwold. Het is ook mogelijk uw reactie mondeling in te dienen. In dat geval kunt u een afspraak maken via het secretariaat van DSO/ROM op telefoonnummer 14036 (vraag naar het secretariaat van de afdeling ROM).

Waar kunt u het plan inzien?

Het PlanMER ligt ter inzage in het stadhuis, Stadhuisplein 1 bij de afdeling Burgerzaken. Vraag naar het PlanMER Intergemeentelijke Structuurvisie Oosterwold bij een van de medewerkers van deze afdeling. U kunt de PlanMER inzien op de volgende tijden:

maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur;

donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur.

Voor vragen over het PlanMER kunt u terecht bij de balie Vergunningen, Toezicht en Handhaving in het stadhuis. Hier kunt u alleen op afspraak terecht. U kunt een afspraak maken via het Digitaal Loket (zie bovenaan deze pagina) of telefonisch op telefoonnummer 14036.

De digitale versie is in pdf in te zien via de gemeentelijke website www.almere.nl/ruimtelijkeplanneninprocedure aan de pdf-versie zijn echter geen rechten te ontlenen. Het is mogelijk het plan op het stadhuis digitaal in te zien. Vraag hiernaar bij een van de medewerkers van de afdeling Burgerzaken.

Vervolgprocedure

De reacties op het PlanMER worden verwerkt in het PlanMER welke ten grondslag ligt aan het ontwerp bestemmingsplan Oosterwold. Het ontwerp bestemmingsplan zal op de gebruikelijke wijze ter inzage worden gelegd. Het ontwerp bestemmingsplan en andere relevante stukken komen dan voor eenieder ter inzage te liggen gedurende een periode van 6 weken. De mogelijkheid bestaat dan om op het ontwerp bestemmingsplan zienswijzen in te dienen bij de gemeenteraad.

Naar boven