Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, van 13 maart 2015 nr. 15032214, houdende tijdelijke vrijstelling op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden ter bescherming van de biologische teelt van peer tegen schurft (Venturia pyrina). (Tijdelijke vrijstelling ter bescherming van de biologische teelt van peer tegen schurft 2015).

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Gelet op artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309);

BESLUIT:

Artikel 1

Tijdelijke vrijstelling als bedoeld in artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 wordt verleend voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel VitiSan (kaliumwaterstof carbonaat, gehalte: 994,9 gram per kg) ter bescherming van de biologische teelt van peer tegen schurft.

Artikel 2

De vrijstelling is slechts van toepassing indien de gebruiksvoorschriften in de bijlage bij dit besluit worden nageleefd.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 april 2015 en vervalt met ingang van 29 juli 2015.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Tijdelijke vrijstelling ter bescherming van de biologische teelt van peer tegen schurft 2015.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: J.P. Hoogeveen Directeur-Generaal Agro en Natuur

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen zes weken na dagtekening van dit besluit digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen.

Een digitaal bezwaarschrift kunt u indienen via ‘mijn.rvo.nl’. Om in te loggen heeft u uw gebruikerscode en wachtwoord nodig, voor de ondertekening een TAN-code. Bij een digitaal bezwaarschrift stuurt u een kopie van dit besluit mee als pdf-bestand of u stuurt een kopie per post na.

Als u schriftelijk bezwaar wilt maken, stuurt u het ondertekende bezwaarschrift naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afdeling Juridische Zaken, postbus 40219, 8004 DE Zwolle. Bij een schriftelijk bezwaar stuurt u een kopie van dit besluit mee met uw bezwaarschrift.

Op mijn.rvo.nl/bezwaar vindt u meer belangrijke informatie over het digitaal en schriftelijk indienen van een bezwaarschrift.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over uw bezwaarschrift, kijk dan op onze website: mijn.rvo.nl. Of bel ons: 088 042 42 42 (lokaal tarief)

BIJLAGE 2. WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

Voorgestelde toepassing

VitiSan (Kaliumwaterstof carbonaat, gehalte: 994,9 gram per kg)

Toelatingshouder: Biofa AG

Wettelijk Gebruiksvoorschrift

Toegestaan is uitsluitend het professionele gebruik als schimmelbestrijdingsmiddel door middel van een gewasbehandeling in de volgende toepassingsgebieden (volgens Definitielijst toepassingsgebieden versie 2.0, Ctgb juni 2011) onder de vermelde toepassingsvoorwaarden.

Toepassings-

gebied

Type

toepassing

Te bestrijden organisme

Dosering (middel) per toepassing

Maximale dosering (middel) per toepassing

Maximaal aantal toepassingen per teeltcyclus of per 12 maanden

Maximaal aantal liter/kg middel per ha per teeltcyclus of per 12 maanden

Minimum interval tussen toepassingen in dagen

Veiligheidstermijn in dagen of uiterst gewasstadium waarop toegepast mag worden

Peer (biologische teelt)

gewasbehandeling

Perenschurft1

0,50%

7,5 kg/ha

6 toepassingen per 12 maanden

45 kg/ha

3

1 Venturia pyrina

Let op: dit middel kan schadelijk zijn voor natuurlijke vijanden. Raadpleeg uw leverancier van natuurlijke vijanden over het gebruik van dit middel in combinatie met het gebruik van natuurlijke vijanden.

TOELICHTING

Algemeen

Artikel 53 van de Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309) (hierna: verordening (EG) 1107/2009) en artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb) maken het mogelijk in bijzondere omstandigheden vrijstelling te verlenen van het verbod om een niet toegelaten gewasbeschermingsmiddel binnen Nederland te brengen, op de markt te brengen, voorhanden te hebben of te gebruiken.

Vrijstelling kan worden verleend als een maatregel nodig blijkt voor een gecontroleerd en beperkt gebruik ter beheersing van een gevaar dat op geen enkele andere redelijke manier te beheersen is.

Met dit besluit wordt tijdelijk vrijstelling verleend voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel VitiSan ter bescherming van de biologische teelt van peer tegen schurft.

Gevaar voor de teelt

Perenschurft geeft zowel kwalitatieve (lagere kwaliteitsklasse) als kwantitatieve schade (productieverlies). Daarnaast kunnen ook de takken worden aangetast waardoor deze afsterven en een bron van besmetting zijn voor andere takken, vruchten en bladeren. Wanneer het middel VitiSan niet beschikbaar is zal de schade per hectare 5.000 euro bedragen.

Een landbouwtechnisch doelmatige biologische teelt van peer in Nederland wordt bedreigd door onvoldoende bestrijding van schurft.

Alternatieven

Rassenkeuze en gezond uitgangsmateriaal zijn in de teelt methoden om aantasting zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast is er een aantal bedrijfshygiënische maatregelen (versnipperen afgevallen blad, gerichte snoei). Ook zijn er waarschuwingssystemen beschikbaar om het infectiemoment vast te stellen. Telers passen dit toe om het juiste bestrijdingsmoment te bepalen. Met de toepassing van deze maatregelen kan schurft echter niet afdoende bestreden worden. Daarnaast zijn in de biologische teelt van peer middelen op basis van zwavel toegelaten ter bestrijding van schurft. Deze middelen kunnen slechts preventief gebruikt worden en zijn niet in alle omstandigheden afdoende effectief.

Alternatieven voor het gebruik van het voorgestelde middel zijn onvoldoende toereikend teneinde het gevaar afdoende te bestrijden.

Bijzondere omstandigheden

Een middel op basis van kalium waterstofcarbonaat heeft tot 2014 een toelating gehad (toelatingsnummer 13177N) als Dringend Vereist Gewasbeschermingsmiddel (DVG) in de biologische teelt van peer. Deze toelating liep 31-12-2014 af.

De toelatinghouder en sector leveren inspanningen om te komen tot een toelating. Er is perspectief voor de toelating van VitiSan in de biologische teelt van peer in Nederland waardoor een kortstondig noodverband gerechtvaardigd is.

Advies College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Gezien het risico adviseert het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (hierna: Ctgb) een vrijstelling conform artikel 38 Wgb van het gewasbeschermingsmiddel VitiSan in de teelt van peer te verlenen onder vermelding van de volgende risicobeperkende maatregel:

Let op: dit middel kan schadelijk zijn voor natuurlijke vijanden. Raadpleeg uw leverancier van natuurlijke vijanden over het gebruik van dit middel in combinatie met het gebruik van natuurlijke vijanden.

De overwegingen

Een vrijstelling is gewenst, omdat zonder de vrijstelling van het middel VitiSan, schurft in de biologische teelt van peren op geen enkele andere redelijke wijze te beheersen is. Hierdoor wordt de landbouwtechnisch doelmatige biologische teelt van peer bedreigd.

De door het Ctgb voorgestelde risico reducerende maatregelen zijn overgenomen in het Wettelijk Gebruiksvoorschrift, bijlage bij dit besluit.

In overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, heb ik besloten om op grond van artikel 38 van de Wgb vrijstelling te verlenen voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel VitiSan ter bescherming van de biologische teelt van peer tegen schurft.

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 april 2015 en vervalt met ingang van 29 juli 2015.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: J.P. Hoogeveen Directeur-Generaal Agro en Natuur

Naar boven