Logo Assen
Terinzagelegging bestemmingsplan, besluit hogere waarden en de omgevingsvergunning voor ‘Hoekbree’, Assen

Vanaf 19 maart 2015 liggen gedurende een termijn van zes weken bij de Publieksbalie, balie Bouwen, Wonen en Ondernemen in het stadhuis de volgende stukken ter inzage:

  • Het bij raadsbesluit van 5 maart 2015 gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan ‘Hoekbree’ met identificatienummer NL.IMRO.0106.07BP20141300A-C001 met bijbehorende stukken (ex artikel 3.8 lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening);

  • Het bij collegebesluit van 13 januari 2015 vastgestelde besluit hogere waarden wegverkeerslawaai met bijbehorende stukken;

  • De op 13 maart 2015 verleende omgevingsvergunning voor de activiteiten Bouwen en aanleggen van een uitweg.

Op de voorbereiding van deze besluiten is de gemeentelijke coördinatieregeling Wet ruimtelijke ordening van toepassing. Tegen de ontwerpbesluiten zijn gedurende de termijn van tervisielegging zienswijzen ingediend bij de gemeenteraad en het college.

Aanleiding en begrenzing ontwerpbestemmingsplan

De aanleiding van onderhavig bestemmingsplan betreft de bouw van een woon-zorgcomplex. Het bestemmingsplan heeft betrekking op een gebied dat gelegen is aan de noordkant van Assen. De locatie is gelegen ten oosten van de weg Peelo en ten Zuiden van het Noord-Willemskanaal.

Coördinatieregeling

Op 9 oktober 2014 heeft de gemeenteraad van Assen besloten om voor dit project de gemeentelijke coördinatieregeling Wet ruimtelijke ordening van toepassing te verklaren. De coördinatieregeling geeft de mogelijkheid om alle voor dit project benodigde besluiten gecoördineerd voor te bereiden.

Hogere waarde Wet geluidhinder

Aangezien de beoogde bouw binnen de geluidszone van de wegvakken Peelo en Peelo Oost is gelegen, dient te worden aangetoond dat de geluidsbelasting op de appartementen kan voldoen aan de grenswaarden conform de Wet geluidhinder.

Uit onderzoek is gebleken dat de voorkeurs-grenswaarde wordt overschreden, zodat een woon-zorgcomplex niet zonder meer mogelijk is.

Omdat de voorkeursgrenswaarde wordt overschreden en maatregelen ter verlaging van de geluidsbelasting vanuit architectonisch en stedenbouwkundig oogpunt niet wenselijk zijn kan een woon-zorgcomplex mogelijk worden gemaakt door het vaststellen van een hogere waarde van Lden = 53 dB (incl. aftrek art. 110gWgh) ten gevolge van de weg Peelo. Het afwegingsproces heeft vorm gekregen in het ontwerpbesluit hogere waarden en het daaraan ten grondslag liggende akoestisch onderzoek. Het genomen besluit van het college inzake de hogere waarden en de daarbij behorende stukken liggen ter inzage.

Omgevingsvergunning activiteit bouwen en aanleggen van een uitweg

Door Zorggroep Drenthe is een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen en aanleggen van een uitweg ingediend voor het realiseren van een woon-zorgcomplex. Aangezien de gemeentelijke coördinatieregeling van toepassing is, is het ontwerp van de omgevingsvergunning gelijktijdig met het bestemmingsplan ter inzage gelegd. Op de ontwerpomgevingsvergunning en het ontwerpbestemmingsplan zijn zienswijzen binnengekomen. Enkele reacties op het ontwerpbestemmingsplan hebben aanleiding gegeven om het bestemmingsplan op een aantal punten aan te passen. Voor de inhoud van en reactie op deze zienswijzen wordt verwezen naar de reactienota zienswijzen welke als bijlage bij het bestemmingsplan is gevoegd. Het college heeft besloten om na gewijzigd vaststelling van het bestemmingsplan de vergunning te verlenen. De verleende omgevingsvergunning ligt ter inzage.

Ter inzage

De bovengenoemde besluiten liggen met ingang van 19 maart 2015 gedurende een periode van zes weken ter inzage bij de publieksbalie, balie Bouwen, Wonen en Ondernemen, Noordersingel 33 te Assen. Het vastgestelde bestemmingsplan is ook te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Beroep instellen

Tot en met 29 april kan tegen het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan (en de daarbij behorende stukken), het besluit hogere waarden wegverkeerslawaai en/of de omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen en aanleggen van een uitweg schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Beroep kan worden ingesteld door:

  • diegenen die tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht;

  • belanghebbenden die redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen of niet tijdig zienswijzen bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht;

  • belanghebbenden tegen de wijzigingen die door de gemeenteraad zijn aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Het beroep moet schriftelijk worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om een voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Voorlopige voorziening

Het instellen van beroep schorst de besluiten niet. Diegene die beroep instelt kan daarnaast een verzoek om voorlopige voorziening (schorsing) indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Inwerkingtreding

Het bestemmingsplan en het besluit hogere waarden treedt in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn. Indien een verzoek voorlopige voorziening wordt ingediend tegen een besluit, treedt het betreffende besluit in werking op het moment dat op het verzoek om voorlopige voorziening is beslist.

Assen, 18 maart 2015

Naar boven