Logo Ooststellingwerf
Voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied 2016 gemeente Ooststellingwerf ligt voor inspraak ter inzage, Ooststellingwerf

Op grond van artikel 1.3.1. van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) maakt het college van burgemeester en wethouders van Ooststellingwerf bekend dat er een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid voor het landelijk gebied onder de naam ‘Bestemmingsplan Buitengebied 2016’

Wat regelt het bestemmingsplan?

In het nieuwe bestemmingsplan wordt de gemeentelijke visie op het landelijk gebied voor de komende 10 jaar neergelegd en wordt in algemene zin geregeld hoe de gronden gebruikt en bebouwd mogen worden. Daarnaast heeft het bestemmingsplan een beheerfunctie ten aanzien van de bestaande en gerealiseerde functies en heeft een sturingsfunctie ten aanzien van nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied. Een bestemmingsplan bestaat uit een toelichting, planregels (voorheen voorschriften) en een planverbeelding (voorheen plankaart).

Waarom een nieuw bestemmingsplan?

De houdbaarheidstermijn van een bestemmingsplan is 10 jaar. Daarna heeft de gemeente de wettelijke plicht om het bestemmingsplan te actualiseren. Het huidige bestemmingsplan voor het landelijk gebied dateert uit 2006 en moet dus begin 2016 geactualiseerd zijn.

De gemeente is de afgelopen jaren al druk bezig geweest om verouderde bestemmingsplannen te actualiseren. De plannen voor het stedelijk gebied inclusief de bedrijventerreinen zijn de afgelopen jaren al geactualiseerd. Nu is het landelijk gebied aan de beurt.

Nota van uitgangspunten

De gemeente is niet gelijk gestart met de actualisatie van het bestemmingsplan zelf. Als voorloper voor het nieuwe bestemmingsplan is er eerst een Nota van uitgangspunten (Nvu) opgesteld. In deze Nvu is de beleidsvisie van de gemeente ten aanzien van de diverse functies die in het buitengebied voorkomen neergelegd. De Nvu is in september 2014 door de gemeenteraad vastgesteld en vormt samen met het huidige bestemmingsplan uit 2006 het vertrekpunt voor deze actualisatie.

Inspraak

Als eerste stap in het planproces is een voorontwerp-bestemmingsplan opgesteld. Dit voorontwerpplan is nu gereed om de fase van inspraak en overleg in te gaan.

Vanaf 19 maart 2015 tot en met 29 april 2015 ligt het voorontwerp-bestemmingsplan voor inspraak ter inzage. Tijdens deze periode kunt u mondeling of schriftelijk reageren op het plan door het geven van een inspraakreactie. Een schriftelijke inspraakreactie kan gericht worden aan het college van burgemeester en wethouders van Ooststellingwerf, Postbus 38, 8430 AA Oosterwolde. Wilt u een mondelinge inspraakreactie geven dan kunt u via het algemene nummer 140516 een afspraak maken met de projectleider mw. T. Wuite.

Overleg met instanties

Het voorontwerp-bestemmingsplan wordt in het kader van artikel 3.1.1. Bro voor overleg toegezonden aan:

  • VROM-inspectie

  • Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

  • Provincie Fryslân

  • Wetterskip Fryslân

  • Veiligheidsregio Fryslân

  • De gemeenten Weststellingwerf, Opsterland, Westerveld, Midden-Drenthe, Noordenveld, Heerenveen

  • LTO Noord

  • Milieufederatie Friesland

  • Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten

  • Gasunie

Raadplegen voorontwerp-bestemmingsplan buitengebied 2016

Het voorontwerp-bestemmingsplan kan digitaal geraadpleegd worden via:

Het voorontwerpbestemmingsplan is vanaf 19 maart 2015 ook tijdens de openingstijden in te zien op het gemeentehuis ‘t Oost 11 in Oosterwolde.

Inloopavonden

In de periode dat het voorontwerp-bestemmingsplan ter inzage ligt organiseren wij een drietal inloopavonden. Tijdens deze inloopavonden is er gelegenheid om opmerkingen of vragen ten aanzien van het plan kenbaar te maken.

De inloopavonden worden gehouden op 1 april, 9 april en de laatste op 16 april 2015 en vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis aan ‘t Oost 11 te Oosterwolde. De avonden beginnen om 19:30 uur en eindigen om 22:00 uur.

Vervolg

Na 29 april 2015 gaan we de binnengekomen inspraakreacties verzamelen en van een antwoord voorzien. De reacties zouden kunnen leiden tot een aanpassing van het voorontwerp-bestemmingsplan. Degene die een inspraakreactie hebben gegeven krijgt van ons schriftelijk een reactie. Het bestemmingsplan gaat daarna de volgende fase in en wordt dan een ontwerpbestemmingsplan. Ook dit ontwerpbestemmingsplan zal te zijner tijd weer ter inzage worden gelegd. In deze fase kunt u nog een zienswijze op het plan naar voren brengen bij de gemeenteraad.

Naar boven