Samenwerkingsprotocol Autoriteit Consument en Markt & Agentschap Telecom

Partijen,

AUTORITEIT CONSUMENT EN MARKT

en

AGENTSCHAP TELECOM

Overwegende,

  • dat een goede samenwerking, waaronder de wederzijdse uitwisseling van kennis en informatie, tussen de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) en Agentschap Telecom (hierna: AT) een efficiënte en effectieve vervulling van de wettelijke taken op het vlak van de Telecommunicatiewetgeving en de wet op de Telecommunicatievoorzieningen BES bevordert;

  • dat op 1 april 2013 de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt in werking is getreden. Vanaf die datum is ACM de rechtsopvolger van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: OPTA) en de Consumentenautoriteit;

  • dat onder meer daarom het Samenwerkingsprotocol tussen AT en OPTA van 21 mei 2008 komt te vervallen en door dit Samenwerkingsprotocol wordt vervangen;

  • dat op grond van artikel 2, tweede lid, van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt, ACM belast is met de taken die haar bij of krachtens de wet zijn opgedragen op het terrein van algemeen mededingingstoezicht, sectorspecifiek markttoezicht en consumentenbescherming;

  • dat AT op grond van het “Instellingsbesluit Agentschap Telecom”, “Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZ 2012”, specifiek artikel XXII tweede lid, en het “Relatiestatuut Agentschap Telecom” namens de Minister onder meer taken uitvoert zoals beleidsvoorbereiding en -evaluatie, toelating en registratie, en toezicht en handhaving met betrekking tot frequentiegebruik;

Spreken het volgende af:

Hoofdstuk 1: Definities en reikwijdte van het Samenwerkingsprotocol

Artikel 1 Definities

In dit Samenwerkingsprotocol wordt verstaan onder:

a. ACM:

Autoriteit Consument en Markt, genoemd in artikel 2, eerste lid, van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt;

b. AT:

Agentschap Telecom, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken;

c. Kaderwet:

Kaderwet zelfstandige bestuursorganen;

d. Iw:

Instellingswet Autoriteit Consument en Markt;

e. Regeling:

Regeling gegevensuitwisseling ACM en ministers;

f. Tw:

Telecommunicatiewet;

g. Wob:

Wet openbaarheid van bestuur;

h. Caribisch Nederland:

de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

i. OPTA:

college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit;

j. WT BES:

Wet op de Telecommunicatievoorzieningen BES;

Artikel 2 Doel

Het doel van dit Samenwerkingsprotocol is het vastleggen van afspraken met betrekking tot de samenwerking en de uitwisseling van informatie tussen ACM en AT ten behoeve van ieders taken en verantwoordelijkheden, zoals onder meer volgt uit artikel 2, tweede lid, van de Iw, respectievelijk de Telecommunicatiewet en de WT BES, juncto het “Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZ 2012”.

Hoofdstuk 2: Algemene bepalingen

Artikel 3 Samenwerking

ACM en AT streven naar een efficiënte en effectieve samenwerking. Dit betekent dat zij, naast het zorgdragen voor een snelle en zorgvuldige uitwisseling van informatie (voor zover nodig met inachtneming van de Wet Bescherming Persoonsgegevens), zich ook inspannen elkaar zoveel mogelijk te ondersteunen en te versterken door samen op te treden in situaties waarin een samenwerking buiten het uitwisselen van informatie de effectiviteit van het uitvoeren van taken en bevoegdheden van één of beide organisaties versterkt.

Artikel 4 Nadere werkafspraken

  • 1. ACM en AT zullen nadere werkafspraken maken ter uitvoering van dit Samenwerkingsprotocol, zoals specifieke afspraken over de vergoedingen voor nummers met betrekking tot de correctie van het saldo van in- en “uitgeporteerde” nummers of afspraken met betrekking tot Caribisch Nederland, eventuele afspraken met betrekking tot de geschilbeslechting door ACM op grond van de Tw en het informeren van Telecom-aanbieders over de jaarlijkse vergoeding zoals bedoeld in lid 6 van artikel 7.

  • 2. Nadere werkafspraken die zijn gemaakt onder het oude samenwerkingsprotocol, vervallen niet door het komen te vervallen van het oude Samenwerkingsprotocol zoals bedoeld in artikel 14, maar vervallen slechts als daarover andere werkafspraken worden gemaakt.

  • 3. Werkafspraken kunnen alleen eindigen of door partijen worden beëindigd met wederzijdse instemming.

  • 4. In afwijking van artikel 4 lid 3 kunnen werkafspraken ook eindigen door verloop van de daarin gestelde periode.

Artikel 5 Uitwisseling van kennis, ervaring en medewerkers

In het kader van het bevorderen van een efficiënte en effectieve samenwerking en de ontwikkeling van ACM en AT kunnen medewerkers van ACM en AT op verschillende wijzen kennis en ervaringen uitwisselen en van elkaar leren. Hierbij valt onder andere te denken aan (tijdelijke) uitwisseling van medewerkers en deelname aan (interne) opleidingen over en weer, gezamenlijke kennisgroepen, overleg over rechterlijke uitspraken en mededingingsrechtelijke aangelegenheden.

Artikel 6 Contactpersoon

  • 1. ACM en AT zullen elk een contactpersoon binnen hun organisatie aanwijzen die als aanspreekpunt fungeert voor de uitvoering van dit Samenwerkingsprotocol.

  • 2. Indien tussen contactpersonen van ACM en AT een geschil ontstaat over de wijze van nakoming van dit Samenwerkingsprotocol, treden de bestuursvoorzitter van ACM en de directeur-hoofdinspecteur van AT met elkaar in overleg.

Hoofdstuk 3: Informatie-uitwisseling en overleg

Artikel 7 Verstrekking van informatie

  • 1. ACM en AT informeren elkaar over aangelegenheden die van belang kunnen zijn voor de uitoefening van de taken van de andere partij, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

  • 2. ACM is op grond van artikel 20 van de Kaderwet ZBO jo. artikel 8 van de Iw jo. artikel 2 van de Regeling bevoegd gegevens en inlichtingen te verstrekken aan AT voor zover dat nodig is voor de goede vervulling van de taken van AT. Een en ander met inachtneming van het bepaalde in artikel 8 van dit Samenwerkingsprotocol. ACM zal deze gegevens en inlichtingen op verzoek van AT of uit eigen beweging verstrekken. AT zal deze gegevens en inlichtingen niet aan derden verstrekken, openbaar maken of voor andere doeleinden gebruiken dan waarvoor deze verstrekt zijn, tenzij ACM hiervoor schriftelijk toestemming heeft gegeven. ACM geeft bij het verstrekken van gegevens en inlichtingen waar nodig aan welke gegevens en inlichtingen een vertrouwelijk karakter dragen.

  • 3. AT is op grond van artikel 8 van Iw, juncto artikel 2 van de Regeling bevoegd gegevens en inlichtingen te verstrekken aan ACM voor zover dat nodig is voor de goede vervulling van de wettelijke taken en verantwoordelijkheden van ACM. Een en ander met inachtneming van het bepaalde in artikel 8 van dit Samenwerkingsprotocol.

  • 4. Bij de uitvoering van het toezicht door AT op de naleving van de bepalingen genoemd in artikel 15.1 Tw verkrijgt AT op haar verzoek informatie van ACM over degenen die een openbaar elektronisch telecommunicatienetwerk of openbare elektronische communicatiedienst aanbieden. Indien dergelijke aanbieders niet geregistreerd zijn bij ACM, zoals bedoeld in artikel 2.1 Tw, stelt AT ACM zo spoedig mogelijk in kennis van informatie over deze aanbieders.

  • 5. ACM en AT consulteren elkaar over de betekenis van (wettelijke) begrippen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld, maar niet uitsluitend, om de begrippen “openbaar elektronisch communicatienetwerk”, ”openbare elektronische communicatiedienst”, “openbare telecommunicatiedienst”, “openbaar telecommunicatienetwerk” en het begrip “onverwijld” (met betrekking tot meldplichten voor privacy- en continuïteitsincidenten). ACM en AT zullen een zoveel mogelijk eenduidige en gelijkluidende uitleg van bedoelde (wettelijke) begrippen hanteren.

  • 6. ACM zal in de verklaring van registratie ter informatie opnemen dat een aanbieder van een openbaar elektronisch telecommunicatienetwerk een jaarlijkse vergoeding aan AT is verschuldigd op grond van artikel 16.1, vierde lid van de Tw.

  • 7. In het kader van wederzijdse gegevensverstrekking zoals bedoeld in dit artikel, kunnen onverlet het bepaalde in lid 2 van dit artikel met betrekking tot vertrouwelijkheid, partijen afzonderlijk worden verplicht om gegevens openbaar te maken op grond van een Wob-verzoek of in het kader van een bijzonder openbaarmakingsregime.

Artikel 8 Wijze van informatie-uitwisseling

  • 1. Telkens zal per voorkomend concreet geval worden bekeken op welke wijze informatie-uitwisseling tussen ACM en AT plaatsvindt, zoals bedoeld in artikel 8 van de Iw, juncto artikel 2 van de Regeling. Afhankelijk van het concrete geval zal inzage in de data worden gegeven of zullen afschriften worden verstrekt.

  • 2. ACM en AT informeren elkaar voordat zij informatie die voor de ander van belang kan zijn, of die zij van de ander hebben gekregen, aan derden verstrekken of openbaar (moeten) maken.

Artikel 9 (Tijdelijk) niet gebruiken informatie

  • 1. ACM of AT kan, indien het eigen onderzoek daardoor gevaar zou kunnen lopen, gemotiveerd verzoeken dat AT respectievelijk ACM de van de ander verkregen informatie (tijdelijk) niet zal gebruiken.

  • 2. Indien ACM of AT voornemens is het verzoek van de ander niet in te willigen, zal ACM respectievelijk AT dit zoveel mogelijk motiveren en zullen partijen met elkaar in overleg treden over een mogelijke oplossing.

Artikel 10 Periodiek overleg

Afzonderlijk van de informatie-uitwisseling in concrete gevallen zoals bedoeld in artikel 8, zullen ACM en AT zo vaak als ieder van hen afzonderlijk of beiden gezamenlijk, dit nodig of wenselijk acht(en), overleg hebben in het kader van dit Samenwerkingsprotocol en ieders wettelijke taken en verantwoordelijkheden zoals bedoeld in dit Samenwerkingsprotocol.

Hoofdstuk 4: Slotbepalingen

Artikel 11 Evaluatie

Twee jaar na de inwerkingtreding van dit Samenwerkingsprotocol en vervolgens telkens na twee jaar, of eerder of later indien daartoe aanleiding bestaat, wordt dit Samenwerkingsprotocol en de uitvoering daarvan door de betrokken partijen geëvalueerd. Daarbij wordt besloten of aanpassing van het Samenwerkingsprotocol nodig is.

Artikel 12 Wijzigingen

Dit Samenwerkingsprotocol kan in onderling overleg slechts schriftelijk en met instemming van partijen worden aangepast of aangevuld. Partijen zullen het Samenwerkingsprotocol in ieder geval in overeenstemming brengen en houden met eventuele wetswijzigingen.

Artikel 13 Opzegging

Dit Samenwerkingsprotocol kan door beide partijen gezamenlijk of door ieder afzonderlijk worden opgezegd.

Artikel 14 Vervallen Samenwerkingsprotocol OPTA en Agentschap Telecom

Het Samenwerkingsprotocol en alle daarin opgenomen afspraken tussen AT en OPTA, zoals gesloten op 21 mei 2008, komen bij de inwerkingtreding van dit Samenwerkingsprotocol te vervallen. Dit Samenwerkingsprotocol tussen ACM en AT vervangt het Samenwerkingsprotocol tussen OPTA en AT volledig. Annex 1 behorende bij het samenwerkingsprotocol tussen AT en OPTA bevat afspraken tussen AT en OPTA over hun samenwerking bij de meldplicht inbreuk bescherming persoonsgegevens. Deze Annex blijft van kracht tot aan de overdracht van deze taken aan het CBP.

Artikel 15 Plaatsing Staatscourant

Dit Samenwerkingsprotocol zal in de Staatscourant worden geplaatst.

Artikel 16 Inwerkingtreding

Dit Samenwerkingsprotocol treedt in werking met ingang van de dag na uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Aldus overeengekomen en in tweevoud ondertekend te Den Haag, 5 februari 2015.

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze, C.A. Fonteijn Bestuursvoorzitter

Agentschap Telecom, namens deze, P.A. Spijkerman Directeur-hoofdinspecteur

Naar boven