Logo Groningen
Ontwerp Omgevingsvisie provincie Groningen 2015-2019, Ontwerp Omgevingsverordening provincie Groningen 2015 en planMER Omgevingsvisie Groningen

KENNISGEVING

De Provincie Groningen heeft een Ontwerp Omgevingsvisie provincie Groningen 2015-2019 en een Ontwerp Omgevingsverordening provincie Groningen 2015 opgesteld. De Omgevingsvisie bevat de integrale lange-termijnvisie van de provincie op de fysieke leefomgeving in de provincie Groningen. De Omgevingsvisie heeft betrekking op het grondgebied van de provincie Groningen en geldt voor een periode van vier jaar: 2015-2019. Voor zover uit deze Omgevingsvisie concrete richtlijnen en voorschriften voortvloeien, worden die vastgelegd in de Omgevingsverordening provincie Groningen 2015. Hiermee laat de provincie het Omgevingsbeleid doorwerken in plannen van gemeenten en waterschappen. Op grond van de Wet milieubeheer is bij de Omgevingsvisie een milieueffect-rapportage uitgevoerd. Het doel hiervan is om informatie te leveren die het mogelijk maakt om het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming over de Omgevingsvisie. De Ontwerp Omgevingsvisie, en bijbehorende Ontwerp Omgevingsverordening en het planMER Omgevingsvisie, zijn de uitkomst van een interactief proces.

Ontwerp Omgevingsvisie

De Ontwerp Omgevingsvisie is opgebouwd uit drie delen: visie, beleid en opgaven.

Het visiedeel (Deel A) geeft, naar voorbeeld van Noordervisie2040, een visie op de provincie in 2040. Duurzame ontwikkeling blijft het vertrekpunt. In het beleidsdeel (Deel B) zijn de provinciale belangen uitgewerkt. De Ontwerp Omgevingsvisie sluit af met zes opgaven (Deel C): Gaswinning, Krimp, Energyport, Regio Groningen-Assen, Waddenkust en Blauwestad.

Ontwerp Omgevingsverordening

De Ontwerp Omgevingsverordening is nauw verbonden met de Ontwerp Omgevingsvisie Groningen 2015 – 2019. De Ontwerp Omgevingsverordening provincie Groningen 2015 bevat regels voor de fysieke leefomgeving in de provincie Groningen. Deze regels hebben betrekking op de thema's ruimtelijke ordening, water, infrastructuur, milieu en ontgrondingen.

PlanMER

Op grond van de Wet milieubeheer dient voor de Omgevingsvisie een plan-m.e.r.-procedure te worden doorlopen. De eerste stap in deze procedure was het opstellen van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). De NRD heeft van 18 september tot en met 30 oktober 2014 ter inzage gelegen. Het planMER is gebaseerd op het advies van de commissie voor de m.e.r.

Digitaal plan

De Ontwerp Omgevingsvisie en Ontwerp Omgevingsverordening zijn opgesteld als digitale plannen. Dit is een wettelijke verplichting. Dit heeft in het gebruik veel voordelen, zoals het eenvoudiger kunnen raadplegen van kaarten bij de tekst (beleid) en eenvoudiger kunnen wisselen tussen kaart en tekst. Voor de inspraakperiode zal ook een papieren versie beschikbaar zijn.

Terinzagelegging

Met deze bekendmaking van de Ontwerp Omgevingsvisie, Ontwerp Omgevingsverordening en het planMER worden de documenten ter inzage gelegd. De Ontwerp Omgevingsvisie, de Ontwerp Omgevingsverordening en het planMER liggen ter inzage van 16 maart tot en met 28 april 2015 tijdens kantooruren in het provinciehuis, Sint Jansstraat 4 te Groningen en in alle gemeentehuizen en waterschapshuizen in de provincie Groningen. Zienswijzen kunnen tot en met 28 april 2015 worden ingediend bij Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen, p/a Afdeling PPM, Postbus 610, 9700 AP Groningen of via email: omgevingsvisie@provinciegroningen.nl.

Inlichtingen

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot dhr. D. de Vries (050-3164177) of dhr. D. Bresser (050-316 4843) of via email: omgevingsvisie@provinciegroningen.nl.

Naar boven