Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 9 februari 2015, nummer CvTE-15.00620, houdende vaststelling van de syllabus centraal examen Nederlandse taal referentieniveau 2F bij centrale examinering in het mbo (Regeling vaststelling syllabus centraal examen mbo Nederlandse taal referentieniveau 2F)

Het College voor Toetsen en Examens,

Gelet op artikel 3 van de Wet College voor toetsen en examens; het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB artikel 6, eerste lid onderdeel a; het Besluit referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen; de Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2012 en de Regeling gedeeltelijke centrale examinering Nederlandse taal.

Gezien de goedkeuring van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gegeven op 5 maart 2015, nummer 734163;

Besluit:

Artikel 1 syllabus

De syllabus, bedoeld in artikel 6, eerste lid, onderdeel a, van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB, wordt vastgesteld voor het centraal examen Nederlandse Taal referentieniveau 2F.

Artikel 2 bekendmaking

  • 1. Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

  • 2. De onder artikel 1 genoemde syllabus wordt gepubliceerd op Examenbladmbo.nl.

Artikel 3 inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 augustus 2015.

Artikel 4 citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling vaststelling syllabus centraal examen mbo Nederlandse taal referentieniveau 2F.

Het College voor Toetsen en Examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

TOELICHTING

Bij de Regeling vaststelling syllabus centraal examen mbo Nederlandse taal referentieniveau 2F van 9 februari 2015, nummer CvTE-15.00620.

Deze Regeling betreft de vaststelling van de syllabus centraal examen Nederlandse taal referentieniveau 2F bij centrale examinering in het mbo.

Syllabus

De syllabus is overeenkomstig de referentieniveaus als opgenomen in het Besluit referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen en de voor de desbetreffende opleiding vastgestelde kwalificatiedossiers, zoals vastgesteld in de Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2012.

In deze syllabus wordt de specificatie van de kwalificatie-eisen voor het centraal examen Nederlandse Taal 2F gegeven. Allereerst worden de uitgangspunten voor het examen gegeven, namelijk dat beheersing van het referentieniveau 2F wordt verondersteld en dat de teksten in het centraal examen Nederlandse taal 2F generiek en niet beroepsspecifiek van aard zijn. Verder wordt aangegeven wat onder niveau 2F wordt verstaan en wat het verschil is met 3F. Voor het domein ‘lezen’ wordt een nadere beschrijving van de leesteksten en de leestaken gegeven, aangevuld met de kenmerken van de taakuitvoering. Van het domein ‘luisteren’ worden de (kijk)luisterteksten, respectievelijk (kijk)luistertaken nader omschreven inclusief de kenmerken van de bijbehorende taakuitvoering. Ten slotte worden de vraagvormen beschreven die voor kunnen komen in de examens.

De syllabus is te raadplegen op Examenbladmbo.nl (kies de desbetreffende jaarring). De syllabus wordt uitsluitend digitaal gepubliceerd.

Het College voor Toetsen en Examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

Naar boven