Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 12 februari 2015, kenmerk 719897-132747-PG, houdende wijziging van de Regeling publieke gezondheid in verband met de aanwijzing van de haven van Moerdijk

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Milieu;

Gelet op artikel 48, eerste en tweede lid, en artikel 57, vierde lid, van de Wet publieke gezondheid;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling publieke gezondheid wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 6, eerste lid, onderdeel b, wordt na ‘Maassluis,’ ingevoegd: Moerdijk,.

B

In artikel 7 wordt na ‘Maassluis,’ ingevoegd: Moerdijk,.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Met onderhavige regeling is artikel 6 van de Regeling publieke gezondheid aangepast opdat de haven van gemeente Moerdijk onder de reikwijdte van hoofdstuk V, paragraaf 6, van de Wet publieke gezondheid wordt gebracht. De burgemeester van Moerdijk beschikt hiermee over de bevoegdheden, bedoeld in die paragraaf.

De haven van Moerdijk is aangewezen als behorende tot categorie B. Aangaande het voorzieningenniveau gelden hiervoor de eisen van artikel 13 van het Besluit publieke gezondheid. Moerdijk is de laatste jaren sterk gegroeid en heeft internationaal verkeer. In dat licht is het opportuun dat de autoriteiten de bevoegdheden verkrijgen die horen bij de status van B-haven. Deze zijn minder zwaar dan de eisen voor een haven of luchthaven als behorende tot categorie A. In Nederland is alleen de haven van Rotterdam aangewezen onder groep A.

Tevens is artikel 7 van de Regeling publieke gezondheid aangepast opdat de burgemeester van Moerdijk ook bevoegd is tot afgifte van het certificaat van sanitaire controle van schepen en van het certificaat tot vrijstelling van sanitaire controle van schepen, bedoeld in artikel 57, vierde lid, van de Wet publieke gezondheid.

Gemeente Moerdijk heeft aangegeven per 1 april 2015 te kunnen voldoen aan het voorzieningenniveau dat is vereist op grond van artikel 13 van het Besluit publieke gezondheid. De regeling zal vanaf 1 april 2015 in werking treden.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven