Logo Groningen (Gr)
Bestemmingsplan ’Helpermaar 2014’, Groningen (Gr)

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad op 18 februari 2015 het bestemmingsplan Helpermaar 2014 heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan Helpermaar 2014 heeft betrekking op het gebied dat globaal wordt begrensd door de Van Ketwich Verschuurlaan, de waterstructuur langs de Marcellus Emantslaan/ Bordewijklaan, de achterzijde van de percelen aan de Felix Timmermanslaan/Elsschotlaan, de achterzijde van de percelen aan de Verlengde Hereweg en het bosgebiedje op de hoek van de Verlengde Hereweg/Van Ketwich Verschuurlaan.

De inzet van het voorliggend bestemmingsplan is overeenkomstig het vigerend plan, c.q.:

  • het verankeren van een heldere stedenbouwkundige hoofdstructuur in de omgeving;

  • het behoud en de integratie van de 'natte', 'groene' en ecologische waarden met het wonen;

  • ruimte bieden voor de realisatie van een gedifferentieerde woonlocatie.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad wijzigingen in het plan aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat met ingang van 29 augustus 2014 tot en met 9 oktober 2014 ter inzage heeft gelegen. Het betreft de volgende wijzigingen.

De verbeelding:

  • de noordwestzijde: wijziging van de begrenzing van de bestemming Water, opname van een strook langsparkeren en de hier geprojecteerde weg;

  • de noordrand: de geprojecteerde groen- en wegenstructuur is ingetekend;

  • bouwblokken rond de centrale Singel: de bestemming Wonen-5 in het midden van het plangebied is gewijzigd naar Wonen-3 (eengezinswoningen); de bouwmogelijkheden zijn beperkt en de wegen ingetekend; er is een geringe aanpassing van de bouwgrenzen van de noordoostelijke bouwstrook in het middengebied en van de oostelijke bouwstroken: de hogere bebouwing valt binnen de bouwgrenzen; het zuidelijk deel met de bestemming Wonen-1: de bestemming Verkeer tussen de bouwblokken is gewijzigd naar de bestemming Wonen, reden waarom ook de afbeelding in paragraaf 3.4 van de toelichting is geschrapt; ter plaatse van de langgerekte bouwblokken is de maatvoeringsgrens geschrapt;

  • ten oosten van de nog te realiseren bouwstrook Wonen-3 is de geprojecteerde weg voorzien van de bestemming Verkeer; het meest noordoostelijk bouwblok met de bestemming Wonen-5 is verschoven en vergroot; de maximum goothoogte van het meest noordelijke bouwblok binnen de bestemming Wonen-4 is vervallen.

De regels: de minimaal vereiste afstand tot de perceelsgrenzen is geschrapt (artt. 7 en 9); de toegestane maatvoering van de erkers is gewijzigd (sublid 9.4.1 onder a); aan de functie ‘additionele voorzieningen’ is verduidelijkt dat dit inclusief verkeer en parkeren is (lid 1 van de artt. 7 tot en met 11); aangegeven is dat wegen in de bestemming Groen zijn bestemd voor langzaam verkeer en dat het parkeren uitsluitend is toegestaan ter plaatse van de aanduiding ‘parkeerterrein’ (art. 4).

De toelichting: de beschrijving van de inrichting langs de Singel is deels geschrapt (hoofdstuk 3); waar achterpaden als ‘semi-openbaar’ zijn aangeduid, is dit vervangen door het begrip ‘particulier (mandelig)’ (paragraaf 3.1); waar het parkeren inpandig dient plaats te vinden, is dit ter plaatse van het Stadsfront vervangen door de vermelding dat parkeren op eigen terrein moet plaatsvinden; het aantal parkeerplaatsen wordt overgelaten aan de parkeerverordening; het parkeren bij de woontoren is eveneens beschreven (par.3.4 resp. 3.1.4).

Voorts zijn er tekstuele, niet-inhoudelijke wijzigingen opgenomen.

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt, met de daarop betrekking hebbende stukken, met ingang van 19 maart tot en met 29 april 2015 ter inzage bij het gemeentelijk Loket Bouwen en Wonen, Harm Buiterplein 1, op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur, vanaf 13.00 uur uitsluitend op afspraak.

Exemplaren van het vastgestelde bestemmingsplan en de daarop betrekking hebbende stukken zijn op aanvraag tegen betaling op bovenvermeld adres verkrijgbaar.

U kunt het bestemmingsplan ook inzien op groningen.nl/bestemmingsplan. Het identificatienummer is NL.IMRO.0014.BP539Helpermaar-vg01. Door te zoeken op ‘bestemmingsplan Helpermaar 2014’ komt u bij de pdf-bestanden van het plan (‘papieren versie’). U kunt ook doorklikken naar de interactieve bestemmingsplannenkaart.

Deze kaart vindt u ook op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

De digitale planbestanden zijn te vinden op gemeente.groningen.nl/ro-online/plannen.

Met ingang van 19 maart tot en met 29 april 2015 kan een belanghebbende beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen. Een beroep wordt ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Beroep tegen de vaststelling van het bestemmingsplan kan uitsluitend worden ingesteld door een belanghebbende:

  • die tijdig bij de gemeenteraad zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan naar voren heeft gebracht;

  • aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht;

  • die bezwaar heeft tegen de wijzigingen, die bij de vaststelling ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn aangebracht.

Wie tijdig beroep heeft ingesteld kan ook om een voorlopige voorziening verzoeken. Indien dit verzoek gedurende de beroepstermijn wordt ingediend, schort dit de werking van het bestemmingsplan op totdat op het verzoek is beslist. Het beroepschrift dient te worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage; het verzoek om voorlopige voorziening aan de voorzitter van deze Afdeling, onder hetzelfde adres.

Gemeente Groningen, 18 maart 2015

Naar boven