Logo Amersfoort
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Euterpeplein 1 e.o.’, Amersfoort

De gemeenteraad van Amersfoort heeft op 10 februari 2015 bij besluitnummer 4768330 het bestemmingsplan “Euterpeplein 1 e.o.” gewijzigd vastgesteld.

Inhoud van het plan

Tot voor kort stond aan het Euterpeplein 1 een kerk. Op de locatie van deze, inmiddels gesloopte, kerk wordt met het bestemmingsplan de bouw van een supermarkt mogelijk gemaakt. Het gebouw voor de nieuwe supermarkt zal aansluiten op het bestaande winkelblok met bovenwoningen en zal een winkelvloeroppervlakte hebben van circa 950 m2. In het nieuwe gebouw zal een supermarkt van de VOMAR-formule worden gevestigd.

Gelijktijdig met de nieuwbouw van de supermarkt wordt de omliggende openbare ruimte heringericht. Dit is noodzakelijk om het parkeren ten behoeve van de supermarkt op een goede manier in te passen en om de bevoorrading van de supermarkt op een veilige manier mogelijk te maken.

Naast de nieuwbouw van de supermarkt en de herinrichting van het openbaar gebied, wordt de oever van de Flierbeek, langs het parkeerterrein, heringericht als een moeraszone. Hiermee wordt een doelstelling van de ecologische verbindingszone (het creëren van een natuurvriendelijke oever) gerealiseerd. De herinrichting van de oever valt buiten de plangrens van voorliggend bestemmingsplan maar is wel onderdeel van de privaatrechtelijke afspraken met de ontwikkelaar die de herinrichting voor zijn rekening neemt.

Wijzigingen

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad wijzigingen aangebracht aan het plan en aan de zienswijzennota. In de regels van het plan is in artikel 3 een ambtshalve wijziging opgenomen dat voorzien dient te worden in voldoende parkeergelegenheid zoals vastgelegd in de Nota Parkeernormen 2009 (zoals deze is vastgesteld door de gemeenteraad op 27 januari 2009 en bijgesteld op de parkeernormen bij besluit van de gemeenteraad van 3 juli 2012) en dat daardoor voor de functie detailhandel in wijk- buurt en dorpcentra de norm wordt gehanteerd van 3,3 parkeerplaatsen per 100 m2 bruto vloeroppervlak). Deze specifieke tekst is toegevoegd aan artikel 3 omdat recent de Nota Parkeernormen is aangepast. Voor het bestemmingsplan Euterpeplein 1 e.o. blijven de in artikel 3 genoemde parkeernormen van toepassing.

Daarnaast is bij de vaststelling van het bestemmingsplan een amendement aangenomen waarin besloten is de zienswijzennota aan te vullen met de volgende tekst: “de toegang vanaf de Randenbroekerweg naar het nog uit te breiden parkeerterrein aan de Flierbeek wordt aangelegd, maar is niet toegankelijk voor verkeer, noodgevallen uitgezonderd”.

Procedure

Op basis van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening liggen het bestemmingsplan en het raadsbesluit van vrijdag 13 maart tot en met donderdag 23 april 2015 ter inzage bij de Informatiebalie in de hal van het stadhuis, Stadhuisplein 1 (openingstijden: werkdagen van 8.30 – 17.00 uur). Het bestemmingsplan en het raadsbesluit kunnen ook digitaal worden geraadpleegd via de landelijke voorziening http://ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0307.BP00079-0301, of via de gemeentelijke website www.amersfoort.nl/bestemmingsplannen waar een link is opgenomen naar de documenten van het bestemmingsplan. Klik hiervoor op ‘zoeken in alle plannen (via de kaart)’ en vervolgens op het gebied ˈRandenbroek-Schuilenburgˈ.

Binnen de periode van ter inzage legging kunnen diegenen die een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan hebben ingediend en belanghebbenden, die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijze geen zienswijze kenbaar hebben kunnen maken over het ontwerpbestemmingsplan, of belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de in het bestemmingsplan aangebrachte wijzigingen, een gemotiveerd beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Voor de behandeling van uw beroepschrift moet u griffierecht betalen. Ga voor meer informatie over het instellen van beroep en het griffierecht naar www.raadvanstate.nl/onze_werkwijze/bestuursrechtspraak, of neem telefonisch contact op via telefoonnummer 070- 426 4426.

Het besluit van de gemeenteraad van Amersfoort treedt in werking na afloop van de beroepstermijn. Een eventueel beroep schorst de werking van het plan niet. Daarvoor moet een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden gericht aan de Voorzitter van de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, op bovenstaand adres.

Naar boven