Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 27 februari 2015, nr. FEZ/732697 houdende wijziging van de Regeling jaarverslaggeving onderwijs in verband met aanpassing aan de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector en aanpassing aan de cao afspraken in het onderwijs

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, handelende in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken,

Gelet op de artikelen 2, vierde lid, en 4 van het Besluit informatievoorziening WPO/WEC, artikel 18, vijfde lid, van het Bekostigingsbesluit WVO, de artikelen 2.5.3, tweede lid, 2.5.4, tweede lid, en 2.5.10 van de Wet educatie en beroepsonderwijs en artikel 2.14 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling jaarverslaggeving onderwijs wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3 wordt onderdeel e vervangen door twee onderdelen, luidende:

  • e1. wordt de informatie, bedoeld in de artikelen 1.7, 4.1 en 4.2 van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector, opgenomen in de jaarrekening, waarbij gebruik wordt gemaakt van het verantwoordingsmodel WNT, zoals opgenomen in de bijlage bij deze regeling;

  • e2. kan aan de artikelen 383 en 383c van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek worden voldaan middels het verstrekken van de betreffende bezoldigingsinformatie zoals vereist op grond van de WNT.

B

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het opschrift wordt ‘een aanvulling’ vervangen door: en aanvulling.

2. Het eerste lid wordt vervangen door twee leden, luidende:

  • 1a. In aanvulling op hoofdstuk 271 Personeelsbeloningen van de richtlijnen worden de lasten op basis van de Bapo en de SOP, overeenkomstig paragraaf 2, alinea 204, van dat hoofdstuk, in de staat van baten en lasten verantwoord als periodelasten.

  • 1b. Overeenkomstig hoofdstuk 271 Personeelsbeloningen van de richtlijnen worden de gespaarde verlofuren als gevolg van de afspraken duurzame inzetbaarheid of de werktijdenvermindering voor senioren conform paragraaf 2, alinea 203, van dat hoofdstuk, op de balans opgenomen als een verplichting uit hoofde van een opbouw van rechten voor zover de gespaarde rechten op doorbetaalde afwezigheid kunnen worden opgenomen of verzilverd.

C

Vóór bijlage 1 wordt een bijlage ingevoegd, luidende:

BIJLAGE 0, BEHORENDE BIJ ARTIKEL 3, ONDERDEEL E1, VAN DE REGELING

MODELMATIGE WEERGAVE RAPPORTAGE GEGEVENS VOLGENS WET NORMERING BEZOLDIGING TOPFUNCTIONARISSEN PUBLIEKE EN SEMIPLUBLIEKE SECTOR

Dit model bevat een samenvatting op hoofdlijnen van de regelgeving WNT; de regelgeving zelf is leidend.

De elektronische aanlevering van WNT-gegevens geschiedt door gebruikmaking van het WNT e-formulier dat door DUO beschikbaar wordt gesteld.

VERMELDING TOPFUNCTIONARISSEN EN GEWEZEN TOPFUNCTIONARISSEN 1 (vermelding alle bestuurders met dienstbetrekking*)

naam

voorz. j / n

ingang dienstverband

einde dienstverband

omvang dienstverband in FTE

beloning €

belastbare onkostenvergoeding €

voorziening beloning op termijn €

uitkering beëindiging dienstverband* €

motiveringen overschrijding norm an andere toelichtingen

VERMELDING TOPFUNCTIONARISSEN EN GEWEZEN TOPFUNCTIONARISSEN 2 (vermelding alle bestuurders zonder dienstbetrekking)

naam

voorz. J / n

ingang dienstverband

einde dienstverband in FTE

omvang dienstverband

beloning €

belastbare onkostenvergoeding €

voorziening beloning op termijn €

uitkering beëindiging dienstverband** €

motiveringen overschrijding norm en andere toelichtingen

VERMELDING TOEZICHTHOUDERS (lid van het hoogste toezichthoudende orgaan)

naam

voorz. j / n

ingang functievervulling

einde functievervulling

 

beloning €

belastbare onkostenvergoeding €

voorziening beloning op termijn €

uitkering beëindiging dienstverband** €

motiveringen overschrijding norm en andere toelichtingen

VERMELDING NIET-TOPFUNCTIONARISSEN (andere functionarissen van wie de bezoldiging c.q. de ontslagvergoeding de norm overschrijdt)
 

functieomschrijving

ingang dienstverband

einde dienstverband

omvang dienstverband in FTE

beloning €

belastbare onkostenvergoeding €

voorziening beloning op termijn €

uitkering beëindiging dienstverband** €

motiveringen overschrijding norm en andere toelichtingen

VERMELDING NIET-TOPFUNCTIONARISSEN (zelfde opgave als hierboven, maar dan over het voorgaande verslagjaar)
 

functieomschrijving

ingang dienstverband

einde dienstverband

omvang dienstverband in FTE

beloning €

belastbare onkostenvergoeding €

voorziening beloning op termijn €

 

motiveringen overschrijding norm en andere toelichtingen

* Let op de vigerende bepalingen inzake fictieve dienstbetrekkingen

** Indien van toepassing. Bij een uitkering wegens beëindiging dienstverband moet ook een lijst met alle voorgaande functie worden opgenomen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap M. Bussemaker

TOELICHTING

1. Aanleiding

De bijstelling in artikel I, onderdeel A, vloeit voort uit het feit dat na de invoering van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (hierna: WNT), enkele artikelen van het Burgerlijk Wetboek, Boek 2, tot een dubbeling in de verantwoordingseisen voor de bezoldigingen van bestuurders en toezichthouders kunnen leiden. Omdat de RJO op dit punt een link legt met de bepalingen uit het Burgerlijk wetboek wordt dit aangepast. Ook wordt het verantwoordingsformulier WNT vastgesteld (zie bijlage 0 bij de regeling).

De aanleiding voor de wijziging in artikel I, onderdeel B, zijn de recente cao-afspraken op het punt van duurzame inzetbaarheid en de werktijdvermindering senioren. Deze afspraken kunnen op enkele onderdelen leiden tot het inrichten van een voorziening om de opgebouwde rechten toe te rekenen aan het jaar waarin ze zijn ontstaan.

2. Reikwijdte

De aanpassing geldt voor alle instellingen waar de Regeling jaarverslaggeving onderwijs op van toepassing is.

3. Gevolgen voor de doelgroep

Door de aanpassing worden de inrichtingsvoorschriften voor de jaarverslaggeving in lijn gebracht met andere voorschriften of afspraken.

4. Uitvoering en handhaving

De aanpassing is getoetst op noodzaak en consistentie met andere voorschriften en afspraken.

5. Administratieve lasten

Met deze regeling wordt geen wijziging aangebracht die leidt tot verhoging of verlaging van de administratieve lasten

6. Inwerkingtreding en vaste verandermomenten

De wijzigingen die middels deze regeling worden aangebracht treden direct na de publicatie in werking en gelden ten aanzien van het verslagjaar 2014 en volgende. Gelet op het feit dat deze aanpassingen een direct gevolg zijn van recente afspraken voegt het niets toe om stringent toepassing te geven aan het beleid rond de vaste verandermomenten.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A

Ad e1. Onderdeel e wordt opgesplitst in twee onderdelen. Onderdeel e bevat een nieuw voorschrift als gevolg van de bepalingen ingevolge de WNT. Teneinde de eenduidigheid/leesbaarheid van de controleverklaring bij de jaarrekening te vergroten is het wenselijk dat de verwijzing in de Rjo ook reeds het aspect getrouwheid van de WNT afdekt en daarmee de verwijzing in de controleverklaring naar de WNT kan komen te vervallen. Om dit te realiseren is een wijziging van de Rjo noodzakelijk. Voor de opgave van de WNT-gegevens in de jaarrekening geldt het modelmatige formulier zoals opgenomen als bijlage bij deze regeling. Ten opzichte van het huidige formulier bevat dit een uitbreiding als gevolg van de gewijzigde voorschriften voor de opname van bezoldigingsgegevens van de niet-topfunctionarissen over het jaar voorafgaande aan het verslagjaar. Overigens wordt voor de elektronische aanlevering van WNT gegevens een zogeheten e-formulier separaat aan het elektronische jaarverslagmodel EFJ beschikbaar gesteld, met daarin overeenkomstige gegevens.

Ad e2. Aan het huidige onderdeel e (nieuw onderdeel e2) wordt een verwijzing naar artikel 383 toegevoegd omdat de in dat artikel opgenomen bepalingen in de onderwijssector tot een dubbeling kunnen leiden nu er ook WNT-bezoldigingsinformatie moet worden verstrekt. Daarom wordt toegestaan om in die gevallen te volstaan met het verstrekken van uitsluitend WNT-bezoldigingsinformatie voor bestuurders en toezichthouders.

Onderdeel B

Onder 1. Middels deze wijziging wordt een redactionele verbetering aangebracht.

Onder 2. Met de nieuwe cao afspraken – Duurzame inzetbaarheid (waaronder werktijdvermindering senioren) en Levensfasebewust personeelsbeleid – komen binnenkort de Bapo- en de Sop-regeling te vervallen. Daarmee wordt ook het voorschrift ex artikel 4, eerste lid, uit de Regeling op termijn overbodig. De nieuwe cao-afspraken bieden in een beperkt aantal gevallen de mogelijkheid om een spaartegoed op te bouwen dat eerst later tot opname van (doorbetaald) verlof dan wel tot verzilvering (uitbetaling) zal leiden. In dat geval is het daartoe inrichten van een voorziening voor duurzame inzetbaarheid (bij aanwezigheid schattingselement) dan wel het opnemen van een schuld (indien de omvang van het bedrag vaststaat) noodzakelijk, binnen de bepalingen van RJ 271 en RJ 252.

Voor zover en voor zolang de vigerende afspraken in het kader van Bapo en SOP gelden, blijven ook de huidige verantwoordingsvoorschriften op dat punt ongewijzigd van kracht. Dit betekent dat reeds gespaarde verlofuren in het kader van Bapo of SOP (evenals de opbouw van rechten) als periodelast worden opgenomen in het jaar van verzilvering.

Onderdeel C

Als bijlage bij de Rjo wordt een model voor de verantwoording van de WNT-gegevens vastgesteld.

Artikel II

De wijzigingen treden direct in werking voor de inrichting van de jaarverslaggeving over verslagjaar 2014.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

Naar boven